Emeklilik reformunda nihai karar: Son gülen Macron oldu
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) çalışanları kurum içinde yaşanan baskı ve hak ihlallerine karşı eylem yaptı.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) çalışanları kurum içinde yaşanan baskı ve hak ihlallerine karşı eylem yaptı.
KA.DER ayrımcılığa karşı kadınların her alanda temsil edilmesini hedefleyen bir kurum. Ancak son zamanlarda kurumdaki kadın çalışanlar baskıyla karşı karşıya olduklarını söylüyor.
Fazla mesaileri ödenmeyen, mola süreleri kamerayla gözetlenen çalışanlar dün derneğin Mecidiyeköy’deki ofisinin önünde eylemdeydi.
İş yerinde örgütlü olan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları’na (DİSK) bağlı Sosyal-İş tarafından yapılan açıklamada yönetimin diyalog çağrılarına da cevap vermediği belirtildi.
Çalışanlar tarafından yapılan basın açıklamasındaysa yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı: “Bizler KADER’de (Kadın Adayları Destekleme Derneği) çalışan kadınlar olarak aylardır hak ihlalleri ile karşı karşıyayız. KADER, 97 yılında bir grup feminist tarafından, tüzüğünde her kadının örgütlenme özgürlüğüne özellikle vurgu yapan ve bunun için mücadele eden her kadını destekleyeceği beyanı ile kurulmuş bir dernek. Maalesef mevcut yönetimle artık, kuruluşundaki amaç ve ilkelerden son derece uzaklaşmış bir kuruma dönüşmüş görünüyor.
KADER’in şu anki yöneticileri, kendi bünyesinde çalışan kadınların ağır ekonomik kriz ortamında gelir düzeyini korumak adına hiçbir çaba sarf etmediği gibi yan hakları dahi olmadan çalıştırmakta hiçbir beis görmemektedir. Aksine bu çalışma koşullarının insani olmadığını dile getirdiğimizde ise KADER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu bizlere sistematik bir biçimde taciz boyutunda mobbing uygulamaktadır.
Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu ile diyalog kurma olanaklarımızın bütünüyle yok olması üzerine örgütlü olma gücünün bilinciyle DİSK’e bağlı Sosyal-İş’te sendikalaştık. Sendikamız tam olarak bir aydır KADER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu’ndan Yönetim Kurulu ile birlikte görüşme yapmak üzere randevu almaya çalışmaktadır. Sözde hak savunucusu olan bu dernek ‘yetkili sendika değil, görüşmek zorunda mıyım’ tavrı ile diyalog yollarını kapatmıştır.
Sendikanın randevu talebinden sonra Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu Yönetim Kurulu üyesi Yasemin Öz ve derneğin avukatının da olduğu bir ‘personel toplantısı’ gerçekleştirdik. Bu toplantıda kendilerine taleplerimizi ilettik. Taleplerimizin başında maaşlarımıza en az asgari ücrete gelen zam oranında zam yapılmasıydı, ancak toplantıdan sonra hesaplarımıza yatırılan maaşımıza yapılan zam oranı sadece %13,5 olduğunu öğrendik. Her STK’nın çalışanlarına zam yapmamak için öne sürdüğü, fon kuruluşunun bütçesi bu kadar açıklaması dışında bir cevap alamadığımız gibi bunun köle gibi çalışın demek olduğunu yinelediğimizde ise hayrete düştüklerini, koşullarımızın yasalara uygun ve bizleri gözeten şekilde hazırlandığını iddia ettiler.”