Kadın avukatlar devrede: Dina dosyasının peşini bırakmayacağız

Karabük'te cesedi bulunan Gabonlu Dina'nın ölüm nedeninin tekrar değerlendirilmesi için İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan rapor istendi. Avukat Meriç Eyüboğlu, 10Haber'e yaptığı açıklamada, "Feminist avukatlar olarak bu şüpheli ölümün peşini bırakmayacağız" dedi.

Gündem 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Filyos Çayı’nın Yeşilköy mevkisinde 26 Mart’ta Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın cansız bedeni bulundu. Şüpheli ölüm ile ilgili soruşturma başlatıldı. Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen ekipler, Dina’nın ana yolda bir otomobilden inip, koşarak çalılıklara gittiğini, bir süre sonra araca döndüğünü, ardından otomobilin de çalılığa ilerlediğini tespit etti. Cesedinde morluklar bulunan Dina’nın para karşılığı cinsel ilişki talebi içeren mesajlar aldığı, annesine Karabük’ten gitmek istediğini söylediğine dair ses kayıtları da ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında 3’ü Gabon uyruklu, 8 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 5’i savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden İ.Ç. ile S.Ç. adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı; 3 kez gözaltına alınıp, salıverilen Dursun Acar ise 4’üncüsünde tutuklandı.

Cenazesi ülkesine gitti, avukatı dosyadan çekildi: Üniversiteli Dina'nın dosyası ortada kaldıCenazesi ülkesine gitti, avukatı dosyadan çekildi: Üniversiteli Dina’nın dosyası ortada kaldı

Avukat değişti, yeni rapor istendi

Soruşturma sırasında Dina’nın cesedi, soğutma yetersizliği nedeniyle Karabük’ten İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Dina’nın Türkiye’ye gelen ailesi, önce İstanbul’a ardından Karabük’e gitti. Karabük’te kızlarının eşyalarını teslim alan aile, savcılıkta da ifade verdi. Bu süreçte Dina’nın ailesinin avukatları, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan 2’nci kez otopsi yapılıp yapılmaması için görüş istedi. Üniversiteden verilen cevapta; yeniden otopsiye gerek olmadığı belirtildi. Bunun üzerine aile, cenazeyi alıp, Gabon’a döndü.

Gabonlu Dina’nın otopsi raporu çıktı hala belirsizlik var: Cinayet mi, intihar mı, kaza mı?Gabonlu Dina’nın otopsi raporu çıktı hala belirsizlik var: Cinayet mi, intihar mı, kaza mı?

Dina’nın ölüm nedeni ise Adli Tıp 1’inci İhtisas Kurulu’nun raporunda kesin olarak belirtilemedi. Raporda, “Kişinin ölümünün suda boğulma sonucu meydana gelmiş olduğunun kabulü gerektiği ancak suda boğulma olayının bir başkası ya da başkalarının etkisi ile mi gerçekleştiği (cinayet), kazara mı oluştuğu veya intihar mı olduğu hususunda tıbben değerlendirme yapılamadığı, olayın adli tahkikatla aydınlatılmasının uygun olduğu” sözleri yer aldı. Bunun üzerine avukatlar, mevcut otopsi raporu ile diğer adli tıp raporları doğrultusunda yeniden değerlendirme istedi. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan tekrar ölüm nedeninin değerlendirilmesi için rapor talep edildi.

Dina’nın avukatlığını üstlenen Meriç Eyüboğlu, 10Haber’e yaptığı açıklamada İstanbul Üniversitesi’nden tıbbi bilgilerin hepisinin yeniden değerlendirilip tekrar rapor yazılmasını istediklerini belirterek, “Hem aile hem savcı ile görüşüyoruz. İddianamenin yakın bir tarihte çıkacağı bilgisine ulaştık. Feminist avukatlar olarak bu şüpheli ölümün peşini bırakmayacağız” dedi.

Avukat Meriç Eyüboğlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.