Kadınlar şiddete, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı meydanlara çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar sokaklara meydanlar aktı. İstanbul'da Mecidiyeköy Meydanı'nda toplanan kadınların yürümesine izin verilmedi. Yurdun pek çok yerinde kadınlar pankartlarla dövizlerle yürüdü.

Gündem 26 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İstanbul'da yüzlerce kadın Mecidiyeköy Meydanı'nda toplandı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde İstanbul’da 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla yüzlerce kadın ve LGBTİ+ Mecidiyeköy Meydanı’nda toplandı. Polis geniş barikat oluşturarak kadınların Taksim’e yürümesine izin vermedi. Yapılan konuşmalarda “Ağır yoksulluk koşulları altında yaşamaya çalışıyoruz. Devletin sistematik olarak elini çektiği eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi temel haklara asgari düzeyde dahi ulaşamaz haldeyken biz kadınlar ve LGBTİ+’lar sistematik bir saldırının da muhatabıyız. Erkek şiddetinin olmadığı eşit ve özgür bir yaşam sürdürme hakkımız hedefe konuyor” dendi.

Burada bir süre bekleyen kadınlar “Barikatı aç” sloganı atmaya başladı. Bir kadının elindeki “Sen alışmışsın barikat kurmaya, ben hepsini yıkınca şaşırırsın tabii” yazılı döviz dikkat çekti. Polis barikatının açılmasının ardından Fulya’ya kadar yürüyen kadınlar komitenin yaptığı anonsun ardından dağıldı.

Yürüyüşten dönen kadınlar vapurlara da pankartlarını astı.

Ankara’da Sakarya Caddesi’ne yürüdüler

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar ve LGBTİ+’lar Ankara Kadın Platformu’nun “Savaşa, krize yoksulluğa ve erkek-devlet şiddetine karşı bir aradayız” diyerek yaptığı çağrıyla Kolej Meydanı’nda toplandıktan sonra Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Burada yapılan konuşmalarda bir yılda 347 kadının öldürüldüğü hatırlatıldı, faillerin cezasızlıkla ödüllendirildiği anlatıldı. Kadınlar aileden ibaret değildir diyen kadınlar, “Kadınları aileden ibaret gören politikalarıyla tüm kamusal alanları ve özellikle eğitimi siyasal islamcı politikalarla kuşatıyor. Tarikatların ve cemaatlerin karanlığına teslim olmayacağız demek için sokaklardayız!
Kadını aileden ibaret görenlere sesleniyoruz: Bizler çizdiğiniz makul kadın sınırlarını kabul etmiyoruz. Maruz kaldığımız şiddeti görünmez kılan, failleri cezasızıkla ödüllendiren, kadınları Aile İrşad Büroları ile susturmaya çalışan erkek devleti tanımıyoruz!” açıklaması yaptı.

Kadınlar Hatay’da da sokaklardaydı.

Hataylı kadınlar da yürüdü

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Şiddetinizle barışmayacağız! Yeni bir yaşamı biz kadınlar kuracağız!” yazılı pankart açıp Harbiye Yolu’nu trafiğe kapatarak Aşağıokçular Mahallesi’ne yürüdü. Yürüyüşte kadın cinayetlerinden savaş ve işgale, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden iş cinayetlerine, depremin yıkımından KYK yurtlarında yaşamını yitiren kadın öğrencilere kadar pek çok konuda kadınların talepleri döviz ve sloganlara yansıdı.

Tunceli, İzmir, Aydın, Bursa, Eskişehir, Adana, Mersin, Trabzon, Samsun, Sivas, Antalya, Artvin Hopa, Rize Fındıklı’da da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde bir araya gelerek açıklamalar yaptı.

İtalya'da kadın cinayeti yüz binleri sokağa döktüİtalya’da kadın cinayeti yüz binleri sokağa döktü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.