Çorum’da bir liyakat hikayesi: Sınavı AK Parti İl Başkanı’nın çaycısı ve şoförü kazandı
Kamu Denetçiliği Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı’na girmek için girdiği yazılı sınavdan 93 alıp sözlü mülakattan kalan bir adayın sınavın iptali başvurusu hakkında, Diyanet’e sınavın liyakatsiz olduğu gerekçesiyle yenilenmesi tavsiyesinde bulundu.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2023 yılında yurt dışındaki camilerde görevlendirilmek üzere kadro açtığı ilan için yapılan sınava 917 aday sözlü mülakata çağrıldı. Kurum tarafından yapılan açıklamada, bu atamalarda Avrasya ülkeleri kategorisinde 20 aday görevlendirilebileceğinden 40 adayın sözlü sınava alındığı, sözlü sınavdan 13 adayın başarılı, 17 adayın ise başarısız olduğu belirtildi.
Sözlü sınavda başarılı olan adayların ikinci bir sözlü sınava alındığı belirtilen açıklamada, yazılı sınavdan 92 alan bir adaya ikinci sözlü mülakattaki komisyon üyelerinin 50’şer puan verdikleri dolayısıyla bu iki adayın 60 puanın altında kalarak başarısız olduğu söylendi. İşe alınmayan adaylar bu durumu Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet olarak gönderdi. Kamu Denetçisinin kararı ise ilginçti.
Başvuran kişinin sınavlardaki genel ortalamasının 71 puan olduğu belirtilen kararda, kamu denetçisinin yaptığı incelemede, mülakatlardaki ‘likayatsizliğe’ dikkat çekildi.
Denetçi, söz konusu başvuru hakkında yapılan sözlü sınavların, kariyer ve liyakat ilkelerine uygun olması gerektiğini belirttiği tavsiye kararında, “Objektif ve aynı zamanda yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönünden denetime imkan tanıyacak şekilde yapılması hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir” dedi.
Daha önceki tarihlerde de Diyanet İşleri Başkanlığı aleyhine benzer başvurular olduğuna dikkat çeken denetçi, sözlü mülakatların ‘nesnellik’, ‘tarafsızlık’, ‘şeffaflık’, ‘hesap verilebilirlik’ ve ‘kararların gerekçeli olması’ ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğine dair tavsiye verdiklerini hatırlattı.
Başvurucunun sınavın yenilenmesi başvurusunu kabul eden denetçi, başvuran açısından sözlü sınavın liyakat ilkeleri uyarınca gerçekleştirilmediğine değinerek, başvuranın mağduriyetin makul sürede giderilmesi için sözlü sınavın yeniden değerlendirilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na tavsiyede bulundu.