Binlerce tarihi eser sahte çıktı: Aralarında Picasso’nun tablosu da var
Kapalıçarşı'da açıkta bulunan kablolar, yağışlar nedeniyle yangın riski taşıyor. Yangın Güvenlik Uzmanı Yasa, tarihi yapılarda çıkan yangının çok büyük bir tahribata neden olduğunu söyledi ve böyle durumlarda o tarihi yapının genellikle kaybedildiğini belirtti.
Turistlerin gözde mekanlarından Kapalıçarşı’da 2 yıldan fazla bir süredir restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda çatısı tamamen onarılan ve atık su ile temiz su kanalları değiştirilen Kapalıçarşı’da bazı kapılarda elektrik kabloları görülüyor. Kablolar görüntü kirliliği yaratmasının yanı sıra yangın riskini de beraberinde getiriyor.
Tarihi yapılarda yangın tehlikesinin çok önemli olduğunu belirten Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa, çünkü yangınların yarattığı tahribatın çok büyük olduğunu vurguladı. Bu nedenle önlem alınmasının zorunlu olduğunu ifade eden Yasa, “Eğer yangınla ilgili önlemler alınmazsa ve tarihi yapıda bir yangın meydana gelirse, tarihi dokuya çok büyük zarar veriyor. O tarihi yapıyı da genellikle kaybediyoruz. Bunun olmaması için de gerekli yangın korunum önlemlerinin alınması gerekiyor. Özellikle bu konuda tadilat yapılacaksa, orada çalışacak firmaların, müşavir firma olabilir uygulama firması olabilir, mutlaka Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurullarına bu projeleri onaylatması gerekiyor ki, herhangi bir şekilde tarihi yapıya, imalat ve üretim sırasında zarar verilmesin” dedi.
‘Yangın riski oluşturuyor’
Aynı zamanda bölgedeki itfaiye kuruluşundan da görüş alınması gerektiğini vurgulayan Yasa, tarihi yapıların içindeki elektrik tesisatının mutlaka çelik borular içinde olması gerektiğini söyledi. Kablo demetlerinin özellikle Kapalıçarşı gibi eski binaların içinde çok fazla miktarda olduğuna ve yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Yasa, özellikle esnafın olduğu bu alanlarda yetkin olmayan elektrikçilerin de çalışmalar yaptığını belirtti. Yasa, “Bunlar da bizim için yangın riski oluşturuyor. Çünkü bunlara bir proje hazırlanmıyor ve bu çalışmalar da binalar için büyük riskler oluşturuyor maalesef. Uygun kablo kullanılmadıysa, uygun tesisat yapılmadıysa, proje haricinde eklentiler yapıldıysa veya insanlar kendi çözümlerini üretmeye çalıştılarsa bizim için her zaman yangın riski oluşturuyorlar. O yüzden bunların projeye uygun olarak yetkili firmalar tarafından yapılması, bütün kablo sisteminin düzenlenmesi, trafo sisteminin düzenlenmesi bir bütün olarak ele alınması gerekiyor” diye konuştu.
Yasa, “Uzun süre kullanılan kablolarda elektrik direnci vardır ve bu direnç belli bir süre sonra ısınmalara da yol açabilir. Bu ısınmalardan kaynaklı kablo etrafında bulunan izolasyonlar kuruma ve çatlama gibi reaksiyonlar gösterebiliyorlar. Bu reaksiyonlar olduğunda da kablo korumaları, kablo izolasyonlarında yanma başlayabiliyor. Bunun olmaması için de eski kabloların ve eski sistemlerin yenileriyle değiştirilmesi bizim için çok önemli. Su kısa devre yaratıyor. Kısa devrede bir elektrik atlaması ve bunun sonucunda da kablolarda aşırı ısınma ve aşırı ısınmadan dolayı tutuşma ve yangın meydana geliyor. Bu da elektrik kaynaklı bir yangına yol açıyor. Bunun olmaması için de mutlaka tam izolasyon sağlanması, elektrik kablo hatlarının mutlaka sudan yalıtılmış, tam olarak sızdırmaz olması gerekiyor ki herhangi bir kısa devre kaynaklı yangınla karşı karşıya kalmayalım” dedi.