Kaplan davasında duruşma salonu karıştı: ‘Yerlikaya’ya güvendim o yüzden buradayım’

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın olduğu iddia edilen suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan davasında duruşma salonu karıştı. İşkenceye uğradığını iddia eden Erkan Doğan "Ali Yerlikaya'ya güvendim o yüzden buradayım" dedi.

Gündem 20 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Son iki haftanın tartışma konusu Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle ilgili açılan dava dün çarpıcı sahnelerle devam etti. Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 28’i tutuklu 61 sanık var. Ankara’da Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davada dün Ayhan Bora Kaplan’dan işkence gördüğünü, ağzındaki dişlerin söküldüğünü ama sonrasında polisin ve savcılığın kendisini hiç dinlemediğini öne süren bir tanık, Erkan Doğan kürsüdeydi.

Erkan Doğan, Ak Parti’nin eski Ankara il yöneticilerinden Barış Kurt ile eskiden ortak olduklarını ama ortaklıktan ayrılıp parasını isteyince başına bir sürü şey geldiğini anlattı.

Erkan Doğan öyküsünü anlatmaya şöyle başladı:

“Bu olay benim hayatımı geri dönülmez şekilde etkiledi. Benim olayımla ilgili temel sebep Barış Kurt’tur. Şirketin her işine koşturduğum için Kurt bana güvenirdi. Her yere beraber giderdik. Zamanla bildiklerim bana ağır geldi. Yasal olmayan işlere karışıldığım için vicdanen rahat değildim. Daha sonra yanından ayrılmayı kafama koydum. Kurt bana o tarihte hakkımı vermek istemedi. Yanından ayrıldıktan sonra iletişimimiz kesilmedi. Ben daha sonra bir büfe aldım kendim. 25 Temmuz’dan birkaç gün sonra mesaj atıp alacağımı istedim. Artık canıma tak etmişti. Alacağımı vermezse ‘Kimse Yok mu Derneği’ ile bağlantısını açık ederim diye mesaj attım. O da rahatsız oldu bundan. Beni iki gün bir yerde alıkoydular. Ayhan dişlerimi çekti, Muhammed Kaplan ve Adnan Kaplan yardım etti.”

‘Ali Yerlikaya’ya güvendim o yüzden buradayım’

Doğan’ın konuşmasının ardından Muhammed Kaplan bağırmaya başlarken mahkeme başkanı araya girdi.

Doğan mahkeme başkanının araya girmesinden sonra “Ayhan Metin isimli savcı beni dinledi, ama kayda geçirmedi. Bunun üzerine yargıda da sonuç alamayacağımı anladım ve Ankara’yı terk ettim. Yeni emniyet kadrosuna, yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya güvendim ve o yüzden buradayım” dedi.

Doğan şöyle devam etti: “Tuvaletim geldiğinde ‘seni tuvalete mi götüreceğiz, altına yap’ dediler. Canları sıkıldıkça bana şiddet uyguluyorlardı. Ben onlara ‘beni öldürün ama bana eziyet etmeyin’ dedim. Ama bunu yapmadılar, Ayhan Bora Kaplan bunu yapmak zorundaydı çünkü yanına Barış Kurt’u çekmek istiyordu ve bunu da başardı. Kaçırıldım, eziyet gördüm, aç bırakıldım. Semih Arslan ile aralarında ‘Bağlum’da mı halledelim’ dediğini duydum. Beni öldürüp intihar sürü vereceklerini anladım. Bunlar o kadar profesyonel ki kendi deyimleriyle ‘siyasi konjonktürü’ de arkalarına alarak hareket ediyorlar. Yasaklı madde kullanıp sızdıkları bir anda ellerimin bağını çözerek kaçtım ve o sırada beni gören memurlar 155’i aradı ve ardından zaten polis geldi. Hastanedeki hemşireler beni görünce şok oldu. Ardından karakoldan sonra Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüm. Kozan Umut olduğunu öğrendiğim polis memuru ‘Ayhan Bora Kaplan’ı tanırım. Senin gibiler ondan para koparmak için bunları yapar. Böyle bir şey varsa sana dünyayı dar ederim’ dedi, o sırada Ayhan Bora Kaplan’ın adamı geldi ve ‘dışarda büyük abi bekliyor’ dedi. İki polisin yanında böyle tehdit edilince polise güvenemeyeceğimi anladım.

Ardından Esat Karakolu’na gittim ve ‘Dışarda Ayhan Bora Kaplan’ın adamı var, sakın şikayette bulunma yoksa başına bir şey gelir’ diye tehdit ettiler. İfadem de zaten ben gelmeden önce hazırlanmıştı. Beni polisin ve devletin koruyacağına inancım kalmamıştı o sırada, ve imzaladım. Emniyet, adliye ve siyasi güçler olduğu için mücadele edemeyeceğimi anladım ve ne bir hayatım ne bir evim ne de bir ailem oldu bu sürede. Savcılığa ifade verdim, dişlerimi gösterdim. Ayhan Metin isimli savcı beni dinledi ama kayda geçirmedi. Bunun üzerine yargıda da sonuç alamayacağımı anladım ve Ankara’yı terk ettim. Yeni emniyet kadrosuna, yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya güvendim ve o yüzden buradayım. Ayhan Bora Kaplan siyasetçi olduğu için Barış Kurt’a yaranmak için bunları yaptı. Ben Ayhan Bora Kaplan’ı saldığı korku ve uyuşturucu ticareti nedeniyle bilirim. Hayatımı elimden alan bu kişilerden şikayetçiyim.”

Kaplan duruşma salonundan çıkarıldı

Ayhan Bora Kaplan tutuklu sanıklardan Barış Kurt’un müşteki Erkan Doğan’a soru sormasının ardından araya girdi. Kaplan’ın müdahalesinden sonra mahkeme başkanı “düzeni bozduğu” gerekçesiyle Kaplan’ı duruşma salonundan çıkardı.

Tutuklu sanıklardan Muhammed Kaplan müşteki Erkan Doğan’a Kaplan dosyasında tutuklanan Ankara Emniyeti’ndeki polis müdürlerini sordu. “Organize Şube polisleri size en son ne zaman ulaştı, bu iki-üç gün içinde ulaştılar mı” diye soran Kaplan “Resul Aydoğdu isimli polis memuru ulaştı” yanıtını aldı. Muhammed Kaplan yanıt üzerine “Yönlendiriyorlar Erkan Doğan’ı” dedi.

Doğan açıklamalarının sonunda Barış Kurt’un yakınlarının televizyonlara çıkmaması için aradığını ve dün akşama kadar kendisine bazı meblağlar sunulduğunu iddia etti.

Duruşma salonunda Erkan Doğan’a “Tutuklu polisler bize göre çete olan Şevket Demircan, Murat Çelik, Ufuk Gültekin ve Gökhan Yücel ile iletişime geçtin mi” sorusu ise dikkat çekiciydi.

Doğan soruya “Ben sadece Emniyet’e gittiğimde onlarla el sıkıştım, ‘merhaba, merhaba’ oldu. Sadece Mustafa Süvari, Resul Aydoğdu ve soyadını hatırlamadığım Çağlar isimli polis iletişime geçti” yanıtını verdi.

Sanık avukatı ardından “Uğur Dündar ile de iletişime geçti, Sözcü TV’ye çıkıp bilgi verdi. Zamanında Samanyolu TV, Zaman gazetesi varsa, şu an da Halk TV vardır” diyerek medyayı hedef gösterdi.

Avukatın iddialarının ardından mahkeme başkanı gazeteciler hakkında böyle ifade kullanılmamasına ilişkin uyarıda bulundu.

‘Organizede görevli olan polisler lütfen çıksın salondan’

Duruşmada sanık avukatları, Erkan Doğan’ın periodontitis (diş eti çekilmesi) isimli bir hastalığının olup olmadığına dair rapor düzenlenmesini talep etti.

Tutuklu sanık Ayhan Bora Kaplan, müşteki Erkan Doğan’a, ”Resul Aydoğdu benimle konuştu’ dedin. Görüştüğün polis Murat Çelik’in (Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı) adamı o işte” dedi. Kaplan ayrıca Doğan’ın dişlerini çekmediğini ve şiddet uygulamadığını da öne sürdü. Kaplan, “Kumpas için sana ifadeyi kurdurmuşlar, savcıyı da tezgahlarına düşürmüşler” ifadelerini kullandı.

Ayhan Bora Kaplan, “Organizede görevli olan polisler lütfen çıksın salondan, onların çıkartılmasını talep ediyorum. Çünkü onlar buradayken Erkan Doğan doğru şeyleri söyleyemiyor” talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Kaplan’ın bu talebini reddetti. Erkan Doğan, “Beni kimse etki altına almadı. Dilimin döndüğünce bunu anlatmaya çalışıyorum” dedi.

Duruşma sıradında tutuklu sanık Barış Kurt’un, Erkan Doğan’ın avukatının savunmasını yaparken müdahale etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Kurt’u salondan dışarı çıkardı. Doğan’ın avukatı, ”Müvekkilim karşı taraftan sürekli olarak davadan çekilmesi yönünde baskı görüyor. Ama bu baskılara boyun eğmeyerek bugün buraya geldi” diye konuştu.

Müşteki Emirhan Bostancı ise öğrenciyken Ayhan Bora Kaplan’ın mekanlarından birinde çalıştığını, 2 günlük verilmeyen ücreti nedeniyle bir kavga meydana geldiğini ve olaydan 1,5 yıl sonra Organize Şube Müdürlüğü’nden polislerin konuya ilişkin iletişime geçtiklerini belirtti. Bostancı, ”Kanber Keskin’i telkinle ifademde geçirdim, ifademde zorlama var. Telkini bana polis memurları yaptı. Eğer olayın buraya geleceğini bilseydim asla konuşmazdım” iddiasında bulundu.

Duruşma bugün sabah 09.00’da devam edecek.

Polis müdürleri tutuklanmıştı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü ile ilgili iddialarda adı geçen ve Ayhan Bora Kaplan’ın avukatı ile buluştukları iddiası sosyal medyada yer alan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan İçişleri Bakanlığı tarafından geçen hafta görevden uzaklaştırılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının firari sanığı Serdar Sertçelik’in iddiaları üzerine başlattığı soruşturmada aralarında rütbeli polislerin de olduğu yedi şüpheli tutuklanmıştı.

Tutuklanan isimlerden Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik’in Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınmasının ardından bu göreve Yavuz Doğan atanmıştı.

Ayhan Bora Kaplan gözaltıları sonrası Ankara Emniyeti'ne yeni atamaAyhan Bora Kaplan gözaltıları sonrası Ankara Emniyeti’ne yeni atama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.