Sırp suç örgütü lideri Vukotic’in öldürülmesi davasında 3 tahliye
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ‘Camgözler’ organize suç örgütünün lideri Binali Camgöz dün akşam Karadağ makamları tarafından Türkiye’ye iade edildi. Yüzde 93 engelli olduğu için tekerli sandalye kullanan Camgöz’e 40 polis eşlik etti.
Aleyhinde birçok suçtan yakalama kararı bulunan ve İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan organize suç örgütü lideri Binali Camgöz, Karadağ makamları tarafından Türkiye’ye iade edildi.
Belden aşağısı tutmayan ‘Deniz’ lakaplı Camgöz’ün 42 ayrı suç kaydı var. Dördü kasten öldürme, beşi suç örgütü kurma olmak üzere en az 22 suçtan aranıyor.
İsmail Saymaz’ın aktardığına göre 41 yaşındaki Camgöz, İzmir’de çek-senet tahsilatı işleri yapan yerel bir suç örgütü lideriyken, 2019’da yasadışı şekilde Gürcistan’a, 2022’de Karadağ’a geçerek, küresel bağlantılar kurdu. İddiaya göre, yüklü bir para karşılığında Sırp mafyasının İstanbul’daki kanlı hesaplaşmasında rol aldı. Türkiye’ye iadesinin gecikmesinin arkasında, eski Başbakan’la ilişkisi ve rüşvet ağı gösteriliyor.
İzmir’de 1983’te dünyaya gelen Camgöz, Erzurum’un Hınıs ilçesi nüfusuna kayıtlı. Suç kariyerine Serkan Kurtuluş’un örgütünde başlıyor. Adı ‘FETÖ Borsası’ ile anılan Kurtuluş, AK Parti eski İzmir İl Başkanı Ahmet Kurtuluş cinayetini azmettirmekle suçlanıyor. Kırmızı bülten çıkarılan Kurtuluş, şu an Arjantin’de cezaevinde bulunuyor. Serkan Kurtuluş’la çıkar çatışması yaşayan Binali Camgöz, Kurtuluş’tan ayrılarak kendi örgütünü kuruyor.
Yakalama kararı çıkınca Ağustos 2019’da yasadışı şekilde Gürcistan’a geçen Camgöz, örgütünü Batum’dan yönetiyor. Bu sırada İzmir’de öldürmeye teşebbüs, yaralama ve yağma suçlarını azmettirdi. Örgütüne 7 Şubat 2020’de operasyon gerçekleştirildi. İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
İddianamede örgüt üyelerinin ceza aldığı bazı eylemler şöyle sıralandı:
-Foça belediye başkanına hakaret eden İ.K.’nin vurulması.
-100 bin TL’lik haracın ödenmesine karşı çıkan T.K.’nin kurşunlanması.
-70 bin TL’lik haracı geri isteyen M.M.’nin vurulması.
– F.K. ve Ö.S.’den 50 biner TL haraç alınması.
-Taksi durağı işleten B.G.’nin vurulması.
Dava 2022’de bitti ve bazı sanıklara cezalar verildi. Ancak Camgöz ile üç suç ortağı firari oldukları için dosyaları ayrıldı. Hakkında kırmızı bülten çıkarılan Camgöz, 16 Nisan 2022’de yasadışı şekilde Karadağ’a girdi. Haziran 2022’de Budva’da Lion&D adlı inşaat firmasını kurdu. Şirketin çoğunluk hisseleri, ortağı Deniz Aksu adlı Türk vatandaşının üzerineydi. Camgöz, Temmuz 2022’de Mehmet Ali Bayhan adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanıp tutuklandı. İltica talebinde bulunan Camgöz, başkent Podgoritsa yakınlarında bir cezaevine kondu. Cezaevinin L1 odasında, Karadağlı Kavacki adlı suç örgütünün üyelerinden Vıdoje Stanisic, Predrag Mirotic, Aleksandar Veljonic, Aleksandar Drudevac ve İgor Masanovic ile kaldı.
Kavacki ile uyuşturucu pazarından kaynaklı kanlı bir hesaplaşmaya tutuşan Skaljari adlı Sırp çetesinin lideri Jovan Vukotic, 8 Eylül 2022’de İstanbul Şişli’de aracıyla seyir halindeyken, motosikletli ve kasklı iki saldırganın açtığı ateş sonucu öldürüldü.
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde, suikasti Kavacki’nin azmettirdiği, ancak Binali Camgöz ve Barış Boyun örgütlerinden para karşılığında yardım aldıkları öne sürüldü.
Vukotic cinayetinden 10 gün sonra Emniyet’e yollanan ihbarda şöyle dendi:
“Bunlar Binali Camgöz’ün adamları ile bu işi organize ettiler. Niyazi (Serkan) Altundaşar ve Erdi (Ertan) bu ihaleyi aldı. İstanbul’daki bağlantıları sayesinde adamı öldürdüler.”
Camgözlere 2020 yılında yapılan operasyonda gözaltına alınan Erdi Ertan ile Furkan Yeşil ve Elanur Tuna’nın Vukotic cinayetinden önce İstanbul’a geldikleri belirlendi. Ertan, Yeşil ve Tuna’nın Vukotic’i takip ettikleri; Altundaşar’ın takip edenlere Esat Candan ile birlikte destek sağladığı iddia edildi. Yeşil ve Tuna’nın Vukotic’in özel şöförü Emre Karaağaç’la buluşarak aracının bagajına, anlık takip için GPS cihazı yerleştirdikleri belirtildi.
Camgöz, Temmuz 2022’den Aralık 2023’te kadar cezaevinde kaldı. Ardından Yabancılar Kabul Merkezi’ne kondu. Yüksek Mahkeme, Nisan 2023’te iade koşullarının gerçekleştiğine hükmetti. Buna rağmen Başbakan Dritan Abazovic hükümetinin Adalet Bakanı Marko Kovac, Camgöz’ün iadesine karar vermedi.
Camgöz’ün ortağı Deniz Aksu’nun Abazovic’le hatıra fotoğrafı, neden iade kararı verilmediğine ilişkin fikir sunuyor. Bir sonraki Adalet Bakanı Andrej Milovic de iade talebini reddetti. Camgöz’ün adı bu yüzden rüşvetle de anılıyor. Geçen 26 Ağustos’ta atanan Adalet Bakanı, iadeye karar verdi. Gerekçe olarak Camgöz’ün Karadağ’ın güvenliğini tehdit etmesi gösterildi.
Karadağ Adalet Bakanı Bojan Bozovic, Türk vatandaşı Binali Camgöz’ün yoğun güvenlik önlemleri altında Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı. Camgöz’ün iadesine karar verilmesi sürecine ilişkin bilgi veren Karadağlı bakan, bu hafta gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısında Binali Camgöz’ün Karadağ için bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu konusunun görüşüldüğünü duyurdu.
Karadağ polisinin Suçla Mücadele Dairesi Başkanı Lazar Scepanovic ise basına yaptığı açıklamada Camgöz’ün akşam yerel saatle 19.15’te uçakla Türkiye’ye gönderildiğini ve iade sürecinde yaklaşık 40 polis memurunun görev aldığını açıkladı.