Karadeniz’den gelen esrarengiz ses: Herkes kaynağını arıyor

Karadeniz’in kıyı şeridindeki birçok ilde cuma akşamından beri boğuk patlama sesini andıran sesler duyulması telaş yarattı. Uzmanlar seferber oldu; deprem, patlama, tatbikat seçenekleri elendi ama…

Gündem 12 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

‘Karadeniz’den gelen gizemli ses.’ Sosyal medya iki gündür bunu konuşuyor. Çünkü resmi arama ekipleri hâlâ kaynağını bulamadı. Gizem sürdükçe konu sosyal medya hafiyelerini ve komplo teorisyenlerini daha da cezbediyor. Peki ne bu?

BirGün’ün haberine göre Bartın, Zonguldak, Sakarya, Düzce, Kastamonu, Sinop, Samsun başta olmak üzere Karadeniz’in kıyı şeridindeki kentlerde cuma akşamı saat 21.00 sıralarında art arda patlamayı andıran sesler duyuldu. Öyle ki sarsıntıyla birlikte hissedilen ses nedeniyle bazı evlerin kapı ve pencere camlarında da titreme oluştu.

Sosyal medyanın da gündemindeki sesler endişe yarattı, esrarengiz sesin kaynağı iki gündür çözülemedi.

Geniş çaplı arama sürüyor

İlk etapta deprem olarak yorumlanan olay aynı akşam saat 22.30’a kadar belirsiz aralıklarla 4-5 kez daha yaşandı. Deprem olmadığı anlaşılan sesin ardından sahil kentlerinde tedirginlik yaşandı.

Sesin duyulduğu bölgelerdeki polis, jandarma ve sahil güvenlik ekiplerine art arda ihbar yağdı. Karadeniz’de geniş çaplı arama başlatıldı. Karadeniz’deki limanlardan uluslararası sulara kadar olan geniş alanda sahil güvenlik botları arama tarama yaptı. Karada ise jandarma ve polis ekipleri tarafından sesin kaynağı araştırılmaya başladı.

‘Gök gürültüsü ile patlama sesi arasında’

Sosyal medyanın da gündemine oturan patlama sesini o anlarda evlerinde bulunan bir çok insan duyduğunu söyledi. Denizden geldiği tahmin edilen sesi tarif etmekte zorlanan görgü tanıkları uğultu şeklinde duyulan sesin kaynağını ve sebebini öğrenebilmek için sosyal medyada araştırma yaptı.

Sesi işitenler bunu “boğuk bir patlama,” “gök gürültüsü ile patlama sesi arasında bir ses” diye tarif edebildi. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise sesi duydukları anlarda evlerinin kapı ve pencerelerinde küçük çaplı “titreme” olarak tabir ettikleri sarsıntı da hissettiklerini anlattı.

Sahil Güvenlik de alarmda

Sesin duyulduğu kıyı şehirlerinden Bartın’ın Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde de Sahil Güvenlik, polis ve jandarma ekipleri alarma geçti. Sahil güvenlik ekipleri tarafından liman ve kıyı şeridindeki alanda uluslararası sulara kadar olan bölgeye kadar deniz üstünde ve altında detaylı arama ve tarama çalışmaları yapıldı. Polis ekipleri ise liman ve sahil kenarlarında arama yaparak sesin kaynağını bulmaya çalıştı. Jandarma ekipleri de gelen ihbarların ardından sorumluluk bölgelerindeki ormanlık ve kayalık alanlarda araştırma başlattı.

Sonik patlama seçeneği için araştırma

Amasra Kaymakamı Kadir Perçi bizzat HELİPED Helikopter sahasındaki kuleye giderek yürütülen arama-tarama çalışmalarını yakından takip etti. Sesin kaynağını tespit edilmesi amacıyla Türkiye Taşkömürü Kurumu, Elektrik Dağıtım Şirketi gibi kurum ve kuruluşlara planlı ya da plansız patlatma olup olmadığını soruldu. Olumsuz cevap üzerine TTK’nin yanı sıra AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi ilgili tüm kurum ve kuruluşlarda sismik ve gaz hareketliliğini takip eden sensörlerin de olağanüstü bir durum kaydedip kaydetmediği araştırıldı.

Buradaki girişimlerde de sesin kaynağına ulaşılamazken hava, deniz ve kara radarlarına yansıyan bir durumun olup olmadığı araştırıldı. Yapılan incelemelerde sesin kaynağı olacak bir durum tespit edilemedi. Çevre il, ilçe ve belde mülki amirleri ile de irtibata geçen Kaymakam Perçi sesin kaynağı olarak açıklanabilecek tek bir veriye ulaştıklarını söyledi.

Kaymakam: Hava, deniz ve kara radarları da incelendi

Perçi patlama sesinin duyulduğu o anlarda Kastamonu semalarında savaş uçaklarının planlı eğitim uçuşu yaptığını, sesin uçakların yol açtığı sonik patlamadan kaynaklanmış olabileceğini anlattı.

Kaymakam Perçi “Sesin kaynağı için akla gelebilecek Türkiye Taşkömürü Kurumu, elektrik dağıtım şirketi, deniz hava, kara kuvvetleri, jandarma, polis, rasathane, AFAD gibi tüm kurumlarda ses ile ilgili bilgi taraması yaptık. Herhangi bir planlı ya da plansız bir şey yok. İlgili kurumlar patlamanın sebebi ile ilgili detaylı bir inceleme ve araştırma başlattı. Hava, deniz, kara radarlarını inceledik. Radarlar ya da sismik hareketlerin ve afetlerin takip edildiği sensörlere de yansıyan herhangi olağanüstü bir tespit yok. Şu ana kadar herhangi bir sonuca ulaşamadık. Yalnız Kastamonu’da hava kuvvetlerine ait uçakların eğitim faaliyeti için havalandığını ve eğitim uçuşu yaptıklarını öğrendik. Sesin savaş uçaklarının yol açtığı sonik patlamalardan kaynaklanmış olması ihtimali görülüyor. Başka da somut bir tespitimiz olmadı” dedi.

Var olmaması gereken sikkenin gizemiVar olmaması gereken sikkenin gizemi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.