Katliam gibi kazada 10 kişi öldü: Bilime önem verilmediğinde fatura ağır oluyor

Sakarya'daki zincirleme kazada 10 kişi öldü. Sis sırasında yaşanan kazaya ilişkin konuşan Prof. Dr. Kadıoğlu meteoroloji mühendislerinin önemine vurgu yaptı ve "Maalesef bilim ve liyakata gerektiği gibi önem verilmemesinin faturası ağır oluyor" dedi.

Gündem 28 Aralık 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Kuzey Marmara Otoyolu’nun İstanbul yönü Taşkısığı mevkisinde üç otobüs ve bir TIR’ın karıştığı yedi araçlık kazada 10 kişi öldü, 61 kişi yaralandı. Sabah saatlerinde yaşanan kazanın nedeni henüz netleşmese de sisin etkili olduğu düşünülüyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve üç savcı görevlendirildiğini duyurdu. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz kazaya bakmak için araçlarından inenlere başka  bir aracın çarpması sonucu ölenler de olduğunu söyledi.

Kazaya karışan otobüslerden biri Giresun’un Görele ilçesindeki cenaze töreninden dönenleri taşıyordu. Yolculardan Osman Dursun’un AA’daki anlatımına göre, yolculukları sırasında önce TIR’la bir aracın çarpıştığını gördüler. Kendi otobüslerinin şoförü de arabayı durdurup araçtan indi. Osman Dursun da şoförün arkasından gitti. Dursun tam “Arkaya reflektör koyalım” diyecekken arkadan gelen bir başka araç kendi otobüslerine çarptı. Bu sırada hemen önlerinde TIR da vardı ve yol kapalı olduğu için bir yere gidemediler. Sürüklenen araçlar zaten yaralı olanlara bir kez daha çarptı. Dursun bazı yaralıların bu esnada öldüğünü düşünüyor. Giresun’dan gelen araçtaki iki genç de öldü. Yaralananlar da oldu ve çoğu kaza olurken uyuyordu. O anı “can pazarına döndü, tarifi yok” diye anlatan Dursun ilk refleksinin yaralılara yardım etmek olduğunu söyledi:

“Şoku atlatana kadar biraz zaman geçti. Elimizden geldiği kadar, köylümüz, komşumuz… Kimini ismiyle çağırdık Ahmet, Mehmet neyse.. Yardımcı olmaya çalıştık, çok ağır yaralı olmayanları arabalardan çıkarmaya çalıştık. Kimini sırtımızda, kimini arkadaşlarla kollarından tutarak yol kenarına getirmeye çalıştık.”

Sürücülerden altısı gözaltına alınırken kazada ölenlerin isimleri de netleşti:

Nihal Yıldız 53, Adem Akyol 58, Alperen Ayhan 16, Kenan Cin 46, Ergin Çınar 57, Erdoğan Mandal 42, Satılmış Furkan Öztürk 25, Sedat Değirmenci 53 ve Hüseyin Kamil Yıldız 31.

Sabaha karşı kaza nedeniyle kapatılan yolun Karasu Kavşağı kesiminin yeniden trafiğe açıldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu sürücüleri uyardı. Kazanın olduğu güzergahı kullananların sisten dolayı dikkatli olmasını isteyen Uraloğlu takip mesafesinin artırılmasını tavsiye etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da uyarısı sürücülereydi: “Soruşturma titizlikle yürütülmektedir. Sürücülerimizi daha dikkatli olmaya, trafik kurallarına riayet etmeye çağırıyorum.”

Peki kazada tek kusurlu sürücüler miydi? İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu 10Haber’e “otoyol planlanırken sis endeksi analizinin yapılması gerekir. Bunun sonucunda da belirlenen sis bölgelerine görüş mesafesini izleyen sensörler konmalı. Bu sensörler görüş mesafesini bir kilometre ve daha düşük olarak tespit ettiğindeyse uyarı sistemi otomatik olarak devreye giriyor. Sis bölgesine ilerleyen araçların hızını mutlaka sis bölgesinden önce belli bir mesafe konacak uyarıcı elektronik hız levhalarıyla sis bölgesindeki yavaş trafik hızına indirgemesi gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Kadıoğlu’nun aktardığına göre Türkiye’de sis endeksi ve sis bölgesine girecek araçların hızının düzenlenmesi gibi bir uygulama yok. Sisle ilgili genellikle dağlık alanlarda yol kenarını işaretleyen yanıp sönen ışıklar var. “Bu tip sanat yapıları yapılırken genellikle meteoroloji genel müdürlüğünden bazı veriler temin edilir ve raporlara süs olarak konur” diyen Prof. Dr. Kadıoğlu ÇED gibi raporlarda meteorolojik verileri değerlendirecek alan uzmanı meteoroloji mühendisleri olmadığını söyledi. Bilim ve liyakata gereken önem verilmemesinin faturasının ağır olduğunu belirten Prof. Dr. Kadıoğlu sözlerini şöyle noktaladı:

“Can ve mal güvenliği yollarda meteorolojik şartlara bağlı olsa da otoyollarda meteoroloji istasyonu kurulmaz. Milyon dolar harcanıp kurulan istasyonların verilerinin takibi için de meteoroloji mühendisine ihtiyaç duyulmaz.”

7 ayda 3 bin 713 otobüs kazası: ‘Şerit ve mesafe takip sistemlerini söküyorlar’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.