‘Kemalizm virüstür’ diyen Selman Öğüt Esenyurt Üniversitesi’ne rektör oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Selman Öğüt’ü İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğü'ne atadı. Öğüt daha önce “Kemalizm virüstür” açıklaması, "Pelikan Grubu" içinde yer aldığı iddiası ve Berat Albayrak’a attığı maille gündeme gelmişti.

Gündem 1 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Çeşitli bakanlıklarda başmüfettiş ve müfettiş atamalarının yapıldığı kararnameyle Prof. Dr. Selman Öğüt İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Güliz Muğan İstanbul Okan Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Mehmet Yazıcı Antalya Belek Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. İsmail Boz ise Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

Selman Öğüt Ahmet Davutoğlu’nu başbakanlık koltuğundan eden “Pelikan” iddialarının yanı sıra katıldığı televizyon programlarındaki polemikleri ve Atatürk’le ilgili sözleriyle tartışma yaratmıştı. “Kemalizm virüstür” diyen Selman Öğüt “Elini keselim deyince de insan hakları diyorlar” sözleri ve “yabancı dil bilmeden doçent olunabilir” savunmasıyla da gündem olmuştu.

Pelikan Grubu 1 Mayıs 2016’da Pelikan Dosyası adlı internet sitesinde yayınlanan “Selam Olsun” başlıklı bildiri ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun görevden ayrılmasıyla sonuçlanan süreçte adını duyurmuştu. Grubun Üsküdar’daki Pelikan Yalısı’nda faaliyet gösterdiği ve @BosphorusGlobal adlı bir sosyal medya hesabını kullandığı ortaya çıkmıştı. Öğüt’ün AK Parti içindeki Pelikancı grubun önde gelen isimlerinden olduğu iddia ediliyordu.

'Pelikan yeni FETÖ'dür' sözüne 3 soruşturma 1 dava: Hilal Kaplan'ın eski eşi kaybetti‘Pelikan yeni FETÖ’dür’ sözüne 3 soruşturma 1 dava: Hilal Kaplan’ın eski eşi kaybetti

Öğüt, Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2020 yılında görevden alınmasının ardından Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğretim üyeliği görevinden uzaklaştırılmıştı.

Öğüt’ün intihal tartışmalarına konu olan yüksek lisans ve doktora tezlerine Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne dekan atanan Selami Kuran’ın danışmanlık yaptığı ortaya çıkmıştı.

Adı Wikileaks’ten çıkmıştı

Gazeteci Metin Cihan 2020’de Selman Öğüt’ün doçent olma süreciyle ilgili bazı iddialarda bulunup belgeler paylaşmıştı.

Öğüt 2015 yılında da dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı “kendisini yetersiz bulduğu” için Berat Albayrak’a şikayet etmiş, şikayet maili Wikileaks belgelerinden çıkmıştı.

Wikileaks belgelerinden çıkan Öğüt’ün Berat Albayrak’a attığı mail

Öğüt’ün şikâyet mailinde “Şimdi aynı işkence süreci tekrardan başlayacak. Bunun müsebbibi Yekta Saraç ve ekibidir. Otomatik jüri muhabbetini çıkardılar. İlk kurbanlardanım. AK Parti iktidarından önce paraleli, masonu, ırkçısı doçentliğini jürileri ayarlayıp aldı. Yekta hoca sağolsun otomatiğe çevirdi. Hakkımı helal etmiyorum” demişti.

Albayrak’a şikâyetinin ardından eser inceleme kısmından geçen Öğüt, mülakattan geçememiş, bunun üzerine “doçentlik üniversite tarafından verilsin” kampanyası başlatmıştı. Twitter hesabı üzerinden 2017 yılında paylaşımlar yapan Öğüt “Doçentlik üniversitelere bırakılmalı hocam, profluk ve doktora gibi…” demişti.

Twitter’da kampanya başlatmasının ardından da doçent olamayan Öğüt 2017’de kaleme aldığı bir yazıda Cumhurbaşkanı ve dönemin YÖK Başkanı’nın kendisini desteklediğini belirtmişti. YÖK Başkanı’nın doçentlik yönetmeliğini değiştirdiğine ilişkin bilgi aldığını anlatan Öğüt “Sayın Cumhurbaşkanımız ve ardından YÖK Başkanımız konuyla ilgili açıklama yaparak değişimin gerekli olduğunu bildirdi” diye yazmıştı.

Öğüt’ün hayali gerçek oldu: Süreç tamamlanmadan doçentlik unvanı

Metin Cihan ayrıca doçent yönetmeliği yasasının TBMM’den geçmesinin ardından mülakat zorunluluğunun kaldırıldığını belirtmiş, Öğüt’ün Mart 2018’de sürecin tamamlanmasını beklemeden televizyonda doçent unvanı kullanmaya başlamasını şöyle anlatmıştı:

“Ve nihayet TBMM’den yasa çıkıyor. Mart 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanıyor. Tam da Selman Öğüt’ün istediği gibi eser aşamasından sonra mülakat zorunluluğu kalkıyor. Selman Öğüt sürecin tamamlanmasını beklemeden tv’de doçent unvanı kullanmaya başlıyor.”

2019 yılında da Twitter üzerinden paylaşımlar yapan Öğüt doçentlikten sonra profesörlük için beş yıl bekleme şartını “garabet” olarak nitelemiş, “YÖK asıl yapması gerekenleri ertelemekten vazgeçmeli” demişti.

‘Kemalizm virüstür’ demişti

Öğüt Eylül 2020’de Haber Global’de Erhan Ertürk’ün sunduğu Müzakere programındaki sözleriyle de gündeme gelmişti. Öğüt programda Atatürk’ten söz ederken “Kemalizm virüstür” demişti. Programın sunucusu Ertürk “Atatürk devrimlerini tartışmaya açıyorsunuz bugün. Geri gelsin mi hilafet?” diye sormuş, ancak soruyu yanıtlamayan Öğüt “Mustafa Kemal Atatürk şu anda olsa, bu devirde yaşasa Tayyip Erdoğan’ı desteklerdi” demişti. Öğüt yayını terk ettikten sonra sosyal medya hesabında “Provokatörden moderatör olmaz” diye yazmıştı.

Kılıçdaroğlu’na Erdoğan gibi seslendi

Öğüt 1 Aralık tarihli atama kararından bir gün önce eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ofisinde çekilen bir fotoğrafı paylaşıp Erdoğan gibi seslenerek “Bay Kemal yeni ofisinde kabullere başlamış. İlk giden ise altılı masada oturmasına rağmen hâlâ adı bilinmeyen parti lideri ve arkadaşları” yazmıştı.

Selman Öğüt kimdir?

1984 Mekke doğumlu olan Selman Öğüt lisans eğitimini İstanbul Kültür Üniversitesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü Hukuk Bölümünde yüksek lisans derecesi aldıktan sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Bölümü doktora programına girdi. 2013 yılında doktora derecesi alan Selman Öğüt 2009-2014 arasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Temmuz 2014 itibariyle İstanbul Medipol Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi oldu. “BM Güvenlik Konseyi’nin Yeniden Yapılandırılması” ve “Uluslararası Örgütlerin Sorumluluğu” adlı kitapların yazarı olan Öğüt’ün uluslararası hukukun farklı konularıyla ilgili yayınlanmış makaleleri var.

Berat Albayrak'ın ne yaptığını babası açıkladıBerat Albayrak’ın ne yaptığını babası açıkladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.