Gürsel Tekin’den 10Haber’e adaylık açıklaması: Üzerimde mutabakat yoksa yokum
Rezerv alan tanımını değiştiren, muhalefet ve meslek odalarının “mülkiyet hakkının gaspı” diye eleştirdiği kentsel dönüşüm yasasını AYM’ye taşımak için son beş gün. Henüz iptal davası açılmadı ama CHP hazırlıkları tamamladığını söylüyor.
Kentsel dönüşümle ilgili kanun teklifi 8 Kasım 2023’te TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve 9 Kasım 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı. 21 maddelik kanunun öncelikli amacı afet riski olan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak olarak açıklanmıştı. Ancak meslek odaları ve uzmanlardan değişikliğe ilişkin eleştiriler geldi.
Özellikle rezerv alan tanımının değiştirilmesi meslek odaları, akademisyenler ve muhalefet tarafından “mülkiyet hakkının gaspı” diye değerlendirildi.
Kanunda rezerv yapı alanı, yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere belirlenen alanlar olarak tanımlanıyordu. Bazı yasal süreçlerde tanımın halihazırda yerleşim alanı olan yerleri içermediği tespit edildi, bunun üzerine yerleşim yerlerindeki parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesinin yolu açıldı. Değişiklikle halihazırda üstünde bina olan arsa da rezerv yapı ilan edilebilecek. Vatandaş yeni bina için borçlanacak, borcu ödeyemezse Kentsel Dönüşüm Başkanlığı eve ortak olacak.
Yeni düzenlemeyle kentsel dönüşüm kararı için hak sahiplerinin üçte iki çoğunluğunun aranması zorunluluğu kaldırıldı. Karar salt çoğunlukla alınacak. Riskli yapı tahliyesinin engellenmesi halinde güvenlik güçleri devreye girecek. Kiracı ya da hak sahibi risk tespitini engellerse yapı yetkililerin yazılı izniyle çilingir yardımıyla açılıp denetlenebilecek. Dönüşüm sürecinde hak sahibi borcunu ödeyemezse Kentsel Dönüşüm Başkanlığı hissedar olacak. Oturan ölünce tapu başkanlığa devredilecek.
Barolar ve meslek odaları yasanın iptali ve yürütmenin durdurulması için ana muhalefet partisi CHP’ye Anayasa Mahkemesi’ne(AYM) başvuru çağrısı yapmıştı. Yasanın iptali için ana muhalefet partisinin AYM’ye başvuru süresi 60 gün. Süre 8 Ocak 2024’te, yani pazartesi günü doluyor. CHP şu ana kadar başvuru yapmış değil.
Anayasa’nın 150. maddesine göre iptal davası açma yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri kadar üyeye ait.
10Haber’e konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar CHP Meclis Grubu’nun meslek odalarıyla birlikte gerekli hazırlığı yaptığını ve süre dolmadan başvuru yapacaklarını söyledi.