Trafikte orta çağ savaşları: Otobüs şoförüne baltayla saldırdı
Zonguldak’ta emekli madenci Mustafa Mustafa Keleş’in kafasının baltayla kesilerek öldürülmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Dosyada tutuklu kalmamasına tepki gösteren Keleş’in ailesi “Katili bulunsun” diye isyan etti.
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Dursunlar köyünde 21 Kasım 2021’de 70 yaşındaki emekli madenci Mustafa Keleş’in ormanda başsız cesedi, bir gün sonra da baltayla kesilen başı ormanda bir çukurda bulundu. Cinayetle ilgili soruşturmada jandarma bazı şüpheliler ve yakınlarının parmak izleriyle DNA örneklerini alıp adli tıp kurumuna gönderdi.
Soruşturmada geçen yıl mayıs ayında adliyeye sevk edilen Mustafa Keleş’in kardeşi İbrahim Keleş ile 11 kişi serbest bırakıldı. Jandarma ekipleri ormanda ve İbrahim Keleş’in evinin foseptiğinde cinayette kullanılan baltayı yer altı termal ve manyetik görüntüleme cihazıyla aradı, ancak sonuç alamadı.
Bu arada tarla ve jandarma karakoluna Sedat A. imzası taşıyan ve 15 kadar isim barındıran ancak İbrahim Keleş’in yazdığı tespit edilen ‘Vahşice baltayla kestiğim Mustafa Keleş’i öldürdük’ ifadeleri bulunan notlar bırakıldı.
İbrahim Keleş’in avukatı önceki duruşmalarda bu notları “Müvekkilim somut bir delile dayalı değil, hakkındaki dedikodu mahiyetindeki söylemlerle suçlanmaktadır. Müvekkilin yaptığı hukuki tek hata karakola not atmaktır. O da kardeşinin katilinin bulunmasını istediği için şüphelendiği isimleri yazmak olmuştur” diye açıklamıştı.
Cinayet soruşturmasını yürüten Çaycuma İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Samet Tonga da önceki duruşmada tanık olarak dinlendi. Binbaşı Tonga “İbrahim Keleş sessiz biri ama eşi daha baskın bir karakter. Bu nedenle ölen, F.K.(İbrahim Keleş’in eşi) ile tartışıyor. Yan komşularının gelini E.T. ifadesinde olay günü İbrahim Keleş’i küfesiyle birlikte ormana giderken gördüğünü söylemişti. Olay da maktulün başına önce bir şey vurularak gerçekleşmişti. İbrahim sağlıklı ifade verebilen biri değil. Bize imzaya geldiği dönemlerde karakola kağıtlar atıyordu. Kameralarla onun attığını tespit edip kriminal incelemede de yazının ona ait olduğunu belirlediğimizde kendisine sorduk. Sabit olmasına rağmen ‘Hayır, ben atmadım, yazmadım’ diye cevap verdi. İbrahim’lerin bahçesinde bir şey yakıldığını belirledik ancak devamında bir tespitte bulunamadık. İbrahim de zaten olay günü bahçede odun kesip ormana da odun toplamaya gittiğini söylüyordu. Ancak odun kesilmediğini tespit ettik. Daha sonra odun kesmediğini çalı çırpı topladığı şeklinde beyanları birbiriyle tutarlı değildi. İbrahim Keleş’in ormana gittiği zaman dilimiyle Mustafa Keleş’in orada bulunduğu zaman dilimi örtüşüyor. İbrahim’in kızının telefonunda olay günü çekilmiş fotoğraf bulduk, kıyafetleri istedik. Üstünü getirdi ama pantolonu getirmedi. İsteyince başka bir pantolon getirdi. İncelemeye gönderdiğimizde de pantolonlar eşleşmedi” dedi.
Dosyaya eklenen yeni deliller ile İbrahim Keleş tutuklandı. Cinayetle ilgili tutuksuz F.K., Cihan T., Ender T., İlyas A., Mevlüt T., Sedat A., Serkan T. ve Soner T. ve tutuklu İbrahim Keleş olmak üzere dokuz kişi hakkında ‘Canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açıldı.
İbrahim Keleş davanın ilk duruşmasında sağlık ve dosyadaki delil durumu nedeniyle tahliye edildi. Dosyada tutuklu sanık kalmadı. Sanıkların adli kontrol tedbiri de kaldırıldı.
Zonguldak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasına tutuksuz dokuz sanıktan Soner T., Serkan T., Ender T. ve Mevlüt T. katıldı. Daha önce tutuklanıp tahliye edilen İbrahim Keleş dahil diğer beş sanık duruşmaya katılmadı. Duruşmada köy muhtarı da tanık olarak dinlendi. Sanık İbrahim Keleş’in köydeki lakabının ‘Canavar’ olduğunu söyleyen muhtar Ş.M. “İbrahim’in lakabı canavardı. Maden kazasından dolayı yüzünde iz kalınca canavar denmeye başlandı” dedi. Mustafa Keleş’in yakınları ise duruşmada katilin ortaya çıkartılmasını istediklerini söyledi. Mustafa Keleş’in oğlu da “Adalet yerini bulsun. Üç sene oldu, babamın katili bulunsun” diye konuştu.
Sanıklardan Cihan T.’nin avukatı cinayetin profesyonelce işlendiğini düşündüğünü belirterek “Avukat olarak bu sanıkların bu eylemi yaptığını düşünmüyorum. Dışarıdan birine yaptırılmış olabilir. Basit bir cinayet değildir. Bir cerrah, kasap veya cellat gibi nitelik gerektirir. Hepsinin birlikte yapacağına kanaat getiremiyorum. Olay anında müvekkilin evde olduğu düşünülürse beraatini talep ederiz” dedi.
Mustafa Keleş’in ailesinin avukatı da cinayetin faili olması yönünde kuvvetli şüphe bulunan İbrahim Keleş’in duruşmaya da izinsiz veya mazeret bildirmeden katılmamasını gerekçe göstererek tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti tutuklama talebini reddederek savcının mütalaasını sunması için süre vererek duruşmayı erteledi.