Kılıçdaroğlu’ndan Anıtkabir’e Lozan ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lozan Barış Anlaşması'nın 100. yılı nedeniyle Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün ve İsmet İnönü’nün kabirlerine çelenk bıraktı.

Gündem 25 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lozan Barış Anlaşması’nın 100. yılı nedeniyle Anıtkabir’i ziyaret ederek Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Lozan görüşmelerinde Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü’nün kabirlerine çelenk bıraktı.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Kılıçdaroğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Kılıçdaroğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Büyük Atatürk, Sayın Genel Başkanım; Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olan Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümünü kutlamanın heyecanı ile huzurunuzdayız. Kurtuluş Savaşı ile kazanılan bağımsızlığımız İsmet İnönü ve beraberindeki heyetin kararlılığı ile Lozan’da 24 Temmuz 1923 günü siyasi, hukuki ve iktisadi anlamda tescillenmiştir. Aynı azim ve kararlılıkla büyük Türk milletinin bağımsızlığını korumak ve bizlere emanet ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti’ni işaret ettiğiniz çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkarma ülküsü ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Yolumuzu aydınlatan ilkelerinize bağlılığımızla huzurunuzda milletimize söz veriyoruz; Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı Türk siyasi tarihinde kurucu bir nitelik taşıyan Lozan Barış Antlaşması’nın bayram olarak kutlanmasını sağlayacağız. Bu vesile ile başta İsmet İnönü olmak üzere tüm silah arkadaşlarımızı ve şehitlerimizi rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Sonsuz sevgi ve şükranla.”

Kılıçdaroğlu, ziyaretin ardından Anıtkabir’de bulunan vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Kılıçdaroğlu’na CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Grup Başkan Vekilleri Burcu Köksal, Ali Mahir Başarır ve parti üyeleri de eşlik etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün sosyal medya paylaşımında da 24 Temmuz’un resmî bayram olmasını sağlayacaklarını dile getirmişti.

Lozan Antlaşması nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak uluslararası alanda tanınmasını ve egemenliğinin kabulünü sağlayan Lozan antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalandı. Türkiye’nin siyasi bağımsızlığını koruyabilmesi ve kendi iç işlerini belirleyebilmesi açısından büyük bir kazanım olan Lozan Antlaşması maddeleri bağımsızlığı, sınırları, azıklık haklarını, borçların iptalini, boğaz ve deniz hakları barındırıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.