Kilisede cinayet: IŞİD izi bulan polisten 30 baskın, 2’si tetikçi 47 gözaltı

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ndeki pazar ayini kana bulandı; silahlı saldırıda bir yurttaşı öldürüldü. Cinayete tepki yağdı. Saldırıyla ilgili 47 kişi gözaltına alınırken, bakan Yerlikaya IŞİD bağlantısına işaret etti.

Gündem 28 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İstanbul’da Sarıyer Büyükdere’deki Santa Maria Kilisesi’nde yapılan pazar ayinine kar maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda kilise cemaatinden bir kişi öldürüldü.

Görgü tanıkları saldırı sırasında kilisede bulunanların panik içinde kendilerini yere attığını anlattı. Saldırganlar olay yerinden yaya olarak kaçtı. Saldırının ardından olay yerine çok sayıda polis sevk edilirken kilisenin bulunduğu sokak ile çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Saldırıda Tuncer Murat Cihan hayatını kaybetti, bir kişi ise yaralandı. 10Haber’in edindiği bilgilere göre, kar maskeli saldırganların silahlı saldırısında hayatını kaybeden Cihan kilise cemaatinden. Emekli olan Cihan 53 yaşındaydı. Çok faal olmadığı öne sürülen kiliseye yapılan silahlı saldırı Türkiye’yi ayağa kaldırırken siyasilerden çok sayıda tepki mesajı geldi.

Bakan Yerlikaya, zanlıların yakalanmasının ardından olayla ilgili son bilgileri paylaşarak, “30 ayrı yere baskın düzenledi, 47 şüpheli gözaltına alındı. 2 zanlı yakalandı. İkisi de yabancı uyruklu. Biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı. DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz” dedi.

Görgü tanığı 10Haber’e konuştu: Yerde yüzüstü kanlar içinde yatıyordu

10Haber’in ulaştığı görgü tanıklarından Jak Mutlu ayine geç kaldığını, en azından sonuna yetişmek için kiliseye geldiğini söyledi. Geldiğinde saldırının gerçekleştiğini gören Mutlu “Yerde yüzüstü kanlar içinde yatıyordu. Kafasından darbe almıştı. Hemen polise ve ambulansa haber verdik, çok hızlı şekilde geldiler. Bizden ve arkadaşlarımızdan bilgi aldılar. Olayı yaşayan insanlar ağlıyordu, tarif edilebilecek gibi değildi” dedi.

Saldırı anı kilisenin kamera kaydında

Kilisenin güvenlik kamera görüntüleri sosyal medyada yer aldı. Görüntülerde, kiliseye giren Cihan’ın hemen ardından iki saldırganın kapıdan içeri girdiği ve direkt olarak Cihan’a saldırıp öldürdükten sonra kilise içinde ateş açtığı görüldü.

‘Husumetlisi olamaz, masum biriydi’

Saldırıda öldürülen Tuncer Murat Cihan’ın dayısı olduğunu iddia eden Kazım Aydemir, “Kimseye düşmanlığı yoktu. Ben de başka bir kilisedeydim, haberi telefonla aldım ve hemen buraya geldim” diye konuştu.

Öldürülen Cihan’ın amcası olduğunu belirten Çağın Cihan, “Hiçbir şekilde politikayla hiçbir kişiyle kötü bir şey yapmadı. Oraya sadece ziyarete geldi ve tesadüfen ona denk geldi” dedi. “Husumetlisi var mıydı” sorularına olmadığını söyleyen Cihan, “Masum, sade biriydi, basit biriydi. Kesinlikle masum bir kurbandı. Hiçbir şekilde suikast falan değil, kader” diye konuştu. Amcasının çocuğu olmadığını, Alibeyköy’de annesiyle yaşadığını, hafif zihinsel engelli olduğunu belirtti.

Olay sonrası kiliseye ilk giren kişilerden olduğunu söyleyen Jak Mutlu, “Çok şaşırdık. Mütevazı, hani derler ya melek gibi bir kişiydi” dedi.

Erdoğan: Kısa zamanda fail yakalanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ve Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İlk olarak Sarıyer Kaymakamı Kalaylı ile görüşen Erdoğan, “Öncelikle ben ‘başımız sağ olsun’ diyorum. Biraz sonra valimiz de orada olacak. Şu anda biz uçaktayız. Valimiz bizi uğurladı ve kendisi ‘Ben şimdi Sarıyer’e geçiyorum’ dedi. Şu anda bütün emniyet teşkilatı arama içerisinde. İnşallah kısa zamanda bulunarak gereği yapılacaktır. Ama bütün cemaate başsağlığı dileklerimi özellikle iletmek istiyorum” dedi.

Ardından Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ile görüşen Erdoğan, “Anton Bey başınız sağ olsun. Çok büyük geçmiş olsun” dedi. Bulai ise, “Bu olay olmasaydı daha iyi olurdu” yanıtını verdi.

Erdoğan da bunun üzerine, “Tabii ama işte her yerde maalesef bu tür caniler çıkıyor. Ve bu tür canilerde tabii gerçekten günahsız insanlara da adeta bu tür bedeller ödetiyor. Şu anda emniyet teşkilatımız bütün imkanlarıyla seferber durumda. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda bu fail yakalanacaktır. Valimiz de oraya geliyor. Takipteler” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca, Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı’nın yanında bulunan Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefonda görüştü. Erdoğan, “Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Başsağlığı dileklerimi bütün cemaate iletirseniz memnun olurum. Hepsine selamlar. Biz bunu er geç ya da yani belki de şöyle 24 saat içinde faili bulacağız” dedi. Lesniak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Yerlikaya’nın sosyal medyada paylaştığı açıklaması şöyle: “Bugün saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz.”

Yerlikaya’dan IŞİD vurgusu

Bakan Yerlikaya, dün gece geç saatlerde ikinci bir açıklama yaparak konuya ilişkin hayati bilgiler paylaştı. Bakan Yerlikaya, “Bildiğiniz üzere bugün Sarıyer’de ayin sırasında düzenlenen saldırıda bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan hadiseye şiddetle kınadığımızı belirtmiştik. Menfur saldırı sonrası İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz kapsamlı çalışma başlattı. 30 ayrı yere baskın düzenledi, 47 şüpheli gözaltına alındı. 2 zanlı yakalandı. İkisi de yabancı uyruklu. Biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı. DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz. Olayın üzerinden 12 saat geçmeden İstanbul Emniyetimize teşekkür ediyorum. Olayla ilgili karanlık noktalara aydınlatacaktır. İstanbulumuz farklı dinlere mezheplere asırlardır ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışanlara, teröristlere, uluslararası suç odaklarına asla ama asla göz açtırmayacağız. Hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Saldırganlar kamerada

Kilise saldırısı öncesinde maskeli iki kişinin görüntüleri çevredeki güvenlik kameralarına yansıdı.

İki savcı görevlendirildi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise saldırıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını belirterek “Olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Sarıyer Santa Maria Kilisesi’nde yaşanan ve bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırıyı kınıyor, saldırının sebeplerinin tüm yönleriyle bir an önce açığa çıkmasını temenni ediyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da saldırıya ilişkin mesaj paylaştı. İmamoğlu “Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde yapılan pazar ayinine yönelik silahlı saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybeden C.T’ye Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz” diye yazdı.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve İBB adayı Murat Kurum ise “Sarıyer Büyükdere Mahallemizde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesindeki ayin esnasında gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rahip Anton Bulai’i arayarak başsağlığı dileklerimi ilettim. Yüzlerce yıllık kardeşlik hukukumuzu ve bir arada yaşama irademizi hedef alan bu alçak saldırılar asla hedefine ulaşamayacak” mesajı verdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de saldırıya tepki gösterdi: “İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler asla emellerine ulaşamayacaktır.”

İYİ Parti lideri Meral Akşener saldırının ardından “Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi’ne yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Vefat eden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizde böylesi provokatif şiddet olaylarının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum” mesajını paylaştı.

Avukat: Kilise kendi açıklamasını yapacak

Santa Maria Kilisesi’nin avukatı Afşin Hatipoğlu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada başsağlığı dileyen ve konuya hassas ve araştırmacı biçimde yaklaşan tüm devlet yöneticilerine teşekkür etti ve şunları söyledi:

“Maskeli iki kişi kasten ve bilerek ayini basmış ve bu menfur saldırıyı gerçekleştirmiştir. Cinayetin dışında ayin sırasında başkaca bir yaralanan şahıs olmamıştır. Sabah saatlerinden itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere sayın İstanbul Valisi, sayın İçişleri Bakanı, sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere bütün devlet yetkilileri kiliseye başsağlığı mesajı iletmiş ve yanlarında olduğunu söylemiştir. Bu aşamada soruşturma devam ettiği için hukuk çerçevesinde başkaca bir bilginin sağlıklı olmayacağı açısından sizinle paylaşmamız söz konusu değil. Ancak ilerleyen günlerde kilise yönetimi sizinle yazılı bir açıklamayı paylaşacaktır. Soruşturma her yönlü devam etmektedir. Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Sayısız mesaj, sayısız telefon ve sayısız ileti sabahtan bu saate kadar kiliseyle paylaşılmıştır. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı temsilciliklerden gerekse ilgili kişilerden kilise yönetimine başsağlığı mesajları iletilmiştir.”

Diyanet İşleri Başkanı’ndan kiliseye ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bir kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı sonrası Santa Maria Kilisesi’ni ziyaret etti. Erbaş gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında kilise çalışanlarına taziye dileklerinde bulundu. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Erbaş, “Bugün burada Sarıyer’deki kilisede müessif bir olay yaşandı. Ayin esnasında kiliseye kimliği belirsiz kişiler saldırmış ve bir vatandaşımızın ölümüne sebebiyet vermişlerdir. Biz, bu yüzden kilisenin rahibini, yetkililerini ziyaret ettik. Hem geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk, hem de baş sağlığı diledik. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki; farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Mabetlerin, hele ibadet esnasında tamamen dokunulmazlığı vardır. Hangi dinin mabedi olursa olsun, sadece camiler değil, kiliseler, diğer sinagoglar her zaman dokunulmazdır bizim inancımıza göre. Dolayısıyla bu kilisede hem de ayin esnasında yapılan bu saldırıyı şiddetle lanetliyorum, kınıyorum. Ölen kişinin yakınlarına baş sağlığı diliyorum, geçmiş olsun diyorum. Devlet olarak, millet olarak birliğimizi beraberliğimizi her zaman muhafaza edeceğiz.  Farklı inançlardan insanların bir arada yaşaması bizim için çok önemli bir zenginliktir. Medeniyetimiz, tarihten bu yana farklı inançlardan, kültürlerden insanların bir arada huzur içerisinde yaşadığı ve dünyaya örnek olan bir devlettir, bir vatandır. Böyle bir kültürün, böyle bir medeniyetin çocukları olarak bizler birliğimize beraberliğimize zarar verecek her türlü kötülüklere karşı toplu olarak mücadele edeceğiz inşallah. Devletimiz büyük, İçişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız, yetkililerimiz mutlaka bu olayı çözecektir en kısa zamanda. Saldırganlar yakalanacak ve cezalarını göreceklerdir. Vefat eden kardeşimizin bütün yakınlarına ben baş sağlığı diliyorum ve geçmiş olsun diyorum. İnşallah bir daha böyle acı olayları yaşamayız. Ne kiliselerde, ne havralarda, sinagoglarda, ne camilerde, ne burada, ne başka yerlerde bir daha bu tür acı ve üzüntü verici olaylar inşallah yaşanmaz” diye konuştu.

Boğaz’daki tek Katolik Kilisesi

Meryem Ana Doğuş Kilisesi veya Santa Maria İtalyan Latin Katolik Kilisesi olarak bilinen ibadethane İstanbul Boğazı’nda bulunan tek Latin Katolik Kilisesi. 1866 yılında ibadete açılan kilise Mimar Gaspare Fossati tarafından tasarlandı.

Tuncer Murat Cihan’ın ablası: Yüzde 80 zihinsel engelliydi

Tuncer Murat Cihan’ın ablası Özlem Cihan, Hürriyet’ten Burcu Purtul Uçar ve Ali Rıza Akbulut’a konuştu. Kardeşinin yüzde 80 zihinsel engelli olduğunu söyleyen Özlem Cihan “Doktor bile rapor verirken melek o demişti. 5 yaşındaki bir çocuk aklına sahipti. Müslüman, emekli, bekârdı. Annemle kalıyordu. Bugün de 2 aydır gittiği bu kiliseye gelmiş. Cemaat de çok seviyormuş onu. Kilisede vakit geçiriyor, yemek yiyormuş. Melek gibi birini öldürdüler. Henüz anneme söyleyemedik, kadıncağız çocuğunu ayağından ameliyat olacak sanıyor” dedi.

IŞİD'liler sinagog ve kiliselerde keşif yapmışIŞİD’liler sinagog ve kiliselerde keşif yapmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.