KKTC’de rüşvet operasyonu: YÖDAK Başkanı tutuklandı

KKTC’de Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde mali yolsuzluk ve para karşılığı diploma satmak iddialarıyla başlatılan soruşturmada YÖDAK (YÖK’ün KKTC muadili) Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı tutuklandı.

Gündem 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’da rüşvet, irtikap, suç gelirini aklamakla suçlanan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı ve Mehmet Hasgüler tutuklandı.

Kıbrıs Postası’nda yer alan habere göre Turgay Avcı sağlık sorunu olduğu gerekçesiyle mahkemeye getirilmedi. Mehmet Hasgüler ise duruşmada hazır bulundu.

Duruşmadan önce doktor Hakan Debeş zanlı Turgay Avcı’nın tansiyonunun yüksek seyir ettiğini, kalp problemi olduğu ve anjiyo yapılması gerektiğini belirtti, ilk kontrollerde gözetim altında kalması gerektiğini, mahkemeye getirilmesinin uygun görülmediğini söyledi ve bununla ilgili raporu mahkemeye sundu.

‘Avcı 10 bin dolar, Hasgüler dört bin dolar rüşvet aldı’

Mahkemede soruşturmada elde edilen delillerle ilgili ifade veren polis memuru Ortuç Özbaylı soruşturmanın 2021-2024 tarihlerinde Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde meydana gelen usulsüzlüklerle ilgili olarak 5 Şubat 2024’te Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından başlatıldığını söyledi.

2023 Mart ayı içinde zanlılar YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ve o dönem YÖDAK Başkan Yardımcısı olan Mehmet Hasgüler’in görevlerinin sağladığı nüfuzu kötüye kullandığı, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi tarafından açılacak tıp fakültesi bölümünü öğrencilerin tercih edebilmesi için konunun 2023 Haziran ayına kadar YÖDAK Genel Kurulu tarafından görüşülemeyeceğinden endişe edildiğini, bu yüzden kendilerinden tıp fakültesi açılmasının YÖDAK Genel Kurulu tarafından hızlı şekilde onaylanmasının istendiği belirtildi.

Ortuç Özbaylı üniversite tarafından ilk tespitlere göre zanlı Avcı’ya iki defada toplam 10 bin dolar ve Hasgüler’e de bir defada dört bin dolar para verildiğinin tespit edildiğini söyledi.

‘Ödemelerin yapıldığı evrak bulundu’

Polis memuru Özbaylı yürütülen soruşturma neticesinde okul muhasebesinde mahsup fişi, ödeme fişi ve okulun genel sekreteri tarafından muhasebeye gönderilmiş e-postalar bulunduğunu söyledi. 3 Mart 2023 tarihinde düzenlenen evrakta “YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı Tıp Fakültesi 5000 Amerikan Doları,” 7 Mart 2023 tarihinde düzenlenen evrakta “YÖDAK Tıp Fakültesi Turgay Avcı 5000 Amerikan Doları” ve 7 Mart 2023 tarihinde düzenlenen evrakta “YÖDAK Tıp Fakültesi HASGÜ 4000 Amerikan Doları” yazdığı tespit edilip evraklara elkonduğunu anlattı.

Polis memuru Ortunç Özbaylı üniversiteden tıp fakültesinin açılması için yapılan başvuru yazısı, tıp fakültesi dosyasının, yine YÖDAK’tan gündem ve kararlar dosyalarının incelenmek üzere alındığını belirtti.

Polis Özbaylı 8 Mart 2024’te zanlıların tespit edilip aleyhlerinde temin edilen derdest emri gereği tutuklandığını, aynı gün zanlıların bulunan cep telefonlarına elkonduğunu söyledi.

Özbaylı zanlılar aleyhine tahkikatın yeni başladığını, alınması gereken birçok ifade ve bulunması gereken deliller olduğunu, ayrıca zanlıların başka para veya ödül alıp almadıklarının da araştırılacağını belirtti.

Özbaylı yürütülecek soruşturma ve alınacak ifadeler neticesinde suçun nevinin değişme olasılığı olduğundan zanlıların serbest kalması halinde tanıklara ve delillere müdahale etmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi, ilk etapta soruşturma amacıyla üç gün poliste tutuklu kalmalarını istedi.

Polisin ifadesini üzerine söz alan zanlı Avcı’nın avukatı itiraz etmezken şüpheli Hasgüler’in avukatı süreye itiraz etti.

Savcı Hasan Boşnak da konunun ciddiyetine vurgu yaparak tutukluluk için gereken kriterlerin mevcut ve tutukluluğun gerekli olduğunu savundu.

Kıdemli Yargıç Meltem Dündar sürecin aydınlanması ve soruşturmanın salimen yürütülebilmesi, sanıklar lehine ve aleyhine yapılması gereken araştırmaların yapılabilmesi için üç gün süreyle tutukluluğa hükmetti.

Bir emekli korgeneral sigara kaçakçılığından tutuklandıBir emekli korgeneral sigara kaçakçılığından tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.