Korkutan orman yangınları kontrol altına alındı

Aşırı sıcaklar nedeniyle yurdun birçok yerinde yangın haberleri geliyor. Bingöl'de 14 Ağustos'ta çıkan orman yangını dün kontrol altına alınabildi. Antalya'nın Akseki ilçesinde çıkan yangında ise 60 hektar arazi zarar gördü.

Gündem 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Hava sıcaklıklarının tekrar rekor düzeylere yükselmesi orman yangınlarında da artış yaşanmasına neden oldu. 7 ilde yangın çıkarken Ankara, Denizli ve Afyon, Antalya, Eskişehir ve Bingöl’deki yangınlar kontrol altına alınabildi.
Bingöl’ün Servi köyü kırsalındaki ormanlık alanda 14 Ağustos’ta henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına 2 helikopter, 4 arazöz, 5 ilk müdahale ve 2 itfaiye aracı, 3 iş makinesi ile Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü, Genç Belediyesi itfaiye ekipleri ve sivil toplum kuruluşu gönüllüleriyle müdahale edildi. Sarp ve kayalık arazide sürdürülen çalışma sonucu yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, AA muhabirine, sarp kayalık araziden dolayı zor koşullarda yangın söndürme çalışmalarının yapıldığını söyledi.
Orman Genel Müdürlüğünün Kahramanmaraş ve Adana’dan yangın söndürme helikopteri gönderdiğini bildiren Çetiner, gerekli ekipman ve personelin görevlendirildiğini belirtti.

60 hektar yandı

Antalya’nın Akseki ilçesi Kuyucak Mahallesi’nde geçen salı günü saat 13.30 sıralarında orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen hava araçları yangına müdahale etti. Havadan müdahale sürerken, vadi içerisinde devam eden ve karadan ulaşımın mümkün olmadığı yangın bölgesine ulaşmak için ekipler ormanda yeni yollar açtı. Yangına, 6 helikopter, 5 uçak, çevre ilçelerden gelen gelenlerle birlikte 4 arazöz, 10 su ikmal aracı, 10 ilk müdahale aracı, 5 dozer, 3 ekskavatör ile 500’e yakın yer ekibi tarafından müdahale edildi. Havanın kararmasının ardından yangına gece görüş sistemine sahip 2 helikopterle müdahale edildi. Dün öğlen saatlerinde kontrol altına alınan yangında
ilk belirlemelere göre 60 hektar alan zarar gördü.

Yangın 18 saat sürdü

Eskişehir’in Alpu ilçesinde salı günü çıkan orman yangını, ekiplerin 18 saatlik müdahalesi ile kontrol altına alındı. Yangının, ilk belirlemelere göre yıldırım düşmesi sonucu çıktığı tespit edildi.
Beyazaltın Mahallesi Taştepe mevkisindeki ormanda, dün saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Gözetleme kule görevlisinin yoğun dumanları görüp, haber vermesi ile Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bölgeye sevk edildi. Söndürme çalışmalarında 14 arazöz, 7 su tankeri, 3 itfaiye, 3 iş makinesi, 5 helikopter, 1 uçak ve 100’ün üzerinde personel görev aldı. Karaçam, ardıç ve bodur ağaçların bulunduğu ormanda, yangın rüzgarın etkisiyle yayıldı. Söndürme çalışmalarına Sakarya, Bilecik, Afyonkarahisar ve Kütahya’dan gelen arazözler ve belediye itfaiyeleri de destek verdi. Eskişehir Orman Bölge Müdürü İsmail Çetin’in sevk ve idaresinde yangın 18 saat sonra kontrol altına alındı. İlk tespitlere göre yangının yıldırım düşmesi nedeniyle çıktığı belirlendi.

Elektrik hattından yangın çıktı

Bolu’nun Göynük ilçesinde Güneyçalıca köyü mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangının söndürülmesi için çalışma başlatıldı. Yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Valilikten yapılan açıklamada, Bolu Valisi Erkan Kılıç’ın yangın alanında incelemelerde bulunduğu bildirildi.
İlk belirlemelere göre yangının, elektrik hattından kaynaklandığı değerlendirilen nedenle çıktığının kaydedildiği açıklamada, valilik koordinesinde, 2 yangın helikopteri, 1 yangın uçağı, 10 arazöz, 10 su tankeri, 5 İlk müdahale aracı, 2 dozer, 6 hizmet aracı, 4 jandarma personeli, 110 orman personeli, 20 vatandaş ile hem havadan hem de karadan müdahale edildiği belirtildi.

Orman yangını kabusuna karşı yeni adımlar: 4 bin 630 havuz ve gölet inşa edildiOrman yangını kabusuna karşı yeni adımlar: 4 bin 630 havuz ve gölet inşa edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.