Yeni lale türüne keşfeden öğretmenin adı verildi

Mersin'de coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar yeni bir lale türü keşfetti, bilim dünyasına kazandırdı. Bilim dünyası da bu lale türüne onun adını verdi: Fritillaria Nevzatcaglari.

Çevre 25 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar yeni bir lale türünü bilim dünyasına kazandırdı.

Mersin’deki Bozyazı 15 Temmuz Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar geçen yıl mart ayında Evcialanı Yaylası’na çıkmıştı. Burada Yaylacık mevkisine vardığında bin 750 metre yükseklikte farklı bir lale olduğunu gördü. Bunun yeni bir tür olabileceğini düşünen öğretmen bilim dünyasının bunu keşfetmesi için harekete geçti, çektiği fotoğrafları flora gruplarında yayınladı.

Öğretmen Nevzat Çağlar’ın keşfini fark eden Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım oldu. Prof. Dr. Hasan Yıldırım’ın yönlendirmesi ve tavsiyeleriyle tekrar araziye giden Çağlar bitkiye ait örnekler topladı. Daha sonra, ters lale türleri konusunda uzman olan Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehtap Tekşen’e bitkiyle ilgili bilgileri gönderdi.

Prof. Dr. Tekşen Resimli Türkiye E-Florası Bilim Editörleri Aşkın Öykü Çimen ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile birlikte yeni türü 22 Ocak’ta Annales Botanici Fennici Dergisi’nde yayımladı. ‘Fritillaria Nevzatcaglari’ adı verilen bitki bilim dünyasına yeni bir ters lale türü olarak tanımlandı.

Yeni türün adı Fritillaria Nevzatcaglari oldu.

Coğrafya öğretmeni keşfiyle gururlanıyor. “Anamur’un kısa mesafelerde değişen yükseltisi, farklı iklim koşulları, kalkerli arazi yapısı gibi özellikleriyle birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını biliyorum. Bu bitkinin sadece belirli bir alanda bulunması, koruma önlemlerinin alınmasını gerekli kılıyor” diyen Nevzat Çağlar özellikle domuzların bitkinin bulunduğu araziyi kazması ve hayvan otlatmaya karşı da koruma önlemlerinin alınması gerektiğini belirtti.

Keşfettiği bitkinin sadece Anamur’un doğal güzelliklerine değil, aynı zamanda gelecek nesillere aktarılmasına yönelik bir farkındalık oluşturmayı amaçladığını söyleyen Nevzat Çağlar bu keşfin, ilçenin biyolojik çeşitliliğini ve endemik bitki türlerini koruma çabalarına önemli bir katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Bitkiler tehlikeyi birbirlerine böyle haber veriyormuşBitkiler tehlikeyi birbirlerine böyle haber veriyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.