Üniversite adaylarının heyecanlı bekleyişi sona erdi
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) bugün iki oturumda yapıldı. Uzmanlar soruları ve zorluk derecesini değerlendirdi. Türkçenin sözelde belirleyici olacağı ifade edildi. Matematikte ise 'çeldirenler' öne çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) ortaokul 8. sınıfta eğitim gören 1 milyon 38 bin 192 öğrenciyle yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın iki oturumu da tamamlandı.
Sınav 09:30’da başladı. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika yanıtlama süresi verildi.
İkinci oturum ise 11:30’daydı. Öğrenciler bu oturumda 80 dakikada matematik ve fen bilimlerinden 40 soruyu yanıtladı. Sınavın 12.50’de sona ermesinin ardından merkezi sınavın iki oturumu da tamamlanmış oldu.
‘Yarışın’ sona ermesinin ardından bakanlık cevap anahtarını yayınladı. Uzmanlar bu seneki sınav sonuçlarında Türkçe ve matematiğin belirleyici olacağı yorumu yaptı.
Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt: “Türkçe dersinde sorular zorlayıcı tarzda hazırlanmış. Anlam bilgisi ve görsel yorumlama soruları çeldiricisi yüksek sorulardan oluşuyor. Bu nedenle Türkçe dersi sorularının geçen yıla göre çok daha zorlayıcı tarzda sorulduğu görülüyor. Türkçe dersinin sözel bölümde, sınavın belirleyicisi olabileceğini söyleyebiliriz. Sınavın genelinde görsele bağlı yorumlama, sözcük ve cümle bilgisi, metin yorumlama, dil bilgisi ve yazım-noktalama konularına yer verilmiş. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde özellikle kavram bilgisini yoklayan sorular karşımıza çıkıyor. Dikkat gerektiren bir sınav olup öğrencilerin yorum yapma, çıkarım yapma yetenekleri de ölçülmüş. Bilgi eksiği bulunmayan ve yorum yapabilme gücü yüksek öğrencilerin yapabileceği düzeyde bir sınav olmuş.”
GEN Koleji Ortaokul Bölüm Başkanları: “Matematik sorularının biraz zorlayıcı ve Fen Bilimleri’ndeki çeldiricilerin ise belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Sınavda bilginin yanı sıra öğrencilerin okuduğunu anlama, sonuç çıkarma, yorumlama, analiz yapma, problem çözme, eleştirel düşünme ve bilimsel süreç gibi becerileri değerlendirilmiş“
Bahçeşehir Koleji PDR Direktörü Sibel Durak: “Bu seneki sınavda her derste ayırt edici sorular bulunmakla birlikte Türkçe testinin geçen yıl olduğu gibi belirleyici test olacağını söylemek mümkün. Öğrencilerin şu anda kazanabilecekleri okulları belirlemek için puanlarını hesaplayıp liselerin geçen seneki taban puanları ile kıyaslamaları doğru olmayacaktır. Çünkü tercihler puana göre değil yüzdelik sırasına göre yapılır. Yüzdelik sıraları ise 28 Haziran’da açıklanacaktır. LGS’lerde sınava giren öğrenci sayısı ile kontenjan sayılarını karşılaştırdığımızda puanla alan okullara yerleşme oranları şöyle: 2018’de yüzde 13.1, 2019’da yüzde 13.6, 2020’de yüzde 14.5, 2021’de yüzde 17, 2022’de yüzde 19 ve 2023-LGS’de yüzde 20’dir. Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okullarla birlikte 8.sınıf öğrencilerinin tamamı için yeterli kontenjan bulunmaktadır.”
Uğur Okulları ve Kursları Ortaokul Matematik Bölüm Başkanı Pelin Sancaktar: “Matematik dersi özelinde geçmiş yıllarla benzerlik gösteren zorluk derecesine sahip sorulara yer verilmiş. Adaylara oldukça basit kabul edilebilecek altı, orijinallik ile klasikliği bir arada barındıran orta zorlukta dokuz ve zor diyebileceğimiz beş soru sorulmuş. Zor sorular birden fazla konuda hakimiyet gerektirirken tek soru tek kazanım mantığından uzak sorulan sorularda öne çıkan beceri ise denklem becerisiydi.
Örneğin, çarpanlar katlar konusunda sorulan bilye sorusu iyi bir denklem becerisi gerektiriyordu. Eğim sorusunun içinde ise Pisagor Teoremi ve denklem kaçınılmaz olarak kullanılıyordu. Silindirin hacim bağıntısını gerektiren soruda ise yine denklem becerisi ile birlikte kareköklü sayılarda işlem yapabilme becerisi de ön plana çıkarılmıştı. Veri Analizi konusunda daire grafiği sorusu sorulmayarak LGS’nin bu konudaki geleneği bozulmuş oldu. Basit olarak nitelendirilen soruların basit bilişsel düzeyde olduğu görülmektedir.”
Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı Özer Araç: “Matematik sınavının genel olarak görselleri yoğun, metinleri sade ve anlaşılır sorulardan oluştuğunu görüyoruz. Sınavda karşımıza çıkan işlem gerektiren ve kısa soruların Millî Eğitim Bakanlığının yayımladığı örnek sorularla örtüştüğünü söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu LGS’de de kuvvetli çeldiricilerden oluşan, birden fazla kazanım içeren sorular dikkat çekti. Özellikle ‘çarpanlar ve katlar, pisagor, silindir ve olasılık’ başlıklarına ait sorular bu sınavın belirleyicisi olur.”
Bilfen Ortaokulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Esra Kızıltaş: “Geçmiş yıllardaki LGS’lerden farklı olarak sınavda üç soru doğrudan bilgi temelli. Çeldiricileri kuvvetli sorular yer aldığı için dikkati ölçen bir sınav olarak değerlendirebiliriz. Bir ayet, bir hadis ya da dini bir metnin asıl konusunu bulup bu materyallerin içinden doğru çıkarımlar yapabilen öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi adına bu sınavda başarıyı yakalayacağı kanaatindeyiz.”
Bununla birlikte eğitimci Can Gürses’in kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı soru da dikkati çekiciydi.
“LGS sorularını inceliyorum. Oysa ki Akkuyu 8 yıl sonra Türkiye’deki enerji tüketiminin %5,5’ini; alım garantisi süresi dolduğunda %4’ünü karşılayacak” diyen Gürses şöyle devam etti:
LGS sonuçları ise 28 Haziran tarihinde açıklanacak. Geçen yıl LGS tercihleri 5-19 Temmuz tarihleri arasında yapılmıştı. Bu sene tarihler henüz netleşmedi.
Adaylar tercih döneminde ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihte bulunabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla beş okul tercih edebilecek.
Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla üçü seçilebilecek.
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla beş olmak üzere toplam 20 tercihte bulunabilecek.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları, “mavi” renk komşu kayıt alanında yer alan okulları, “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.