Trafikte orta çağ savaşları: Otobüs şoförüne baltayla saldırdı
İzmit'te lise öğrencisi Kıvanç Uman'ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşmasında liseli sanıklar hakim karşısına çıktı. Baba Orhan Uman da "19 Mayıs'ta müzik dinlemeye okula gideceğimize oğlumu toprağa verdik" dedi.
Lise aşkı kavgaya ölümle sonuçlanan kavgaya sebep olmuştu. Lise öğrencisi Kıvanç Uman geçen yıl Y.K.’nin eski sevgilisi ile sevgili olunca kavga çıkmış, kavgaya Y.K.’nin arkadaşları H.M.K. (16) ve Y.A. da (16) dahil olmuştu. Üç kişinin darbeleriyle yaralanıp yere yığılan Uman önce İzmit SEKA Devlet Hastanesi’ne, daha sonra İstanbul’daki bir hastaneye sevk edilmiş, ancak kurtarılamamış, 19 mayıs günü hayatını kaybetmişti.
Uman’ı dövenlerden Y.K., H.M.K. ve Y.A. tutuklanmış, Y.S.K. (15) ve A.B.K. (15) ise adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.
Sanık Y.K., yaşı dolayısıyla müebbet hapis cezası alamıyor. Ancak Mahkeme, “Çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan en ağır cezayı, yani 15 yıl hapis, alenen hakaret suçundan ise 1 ile 3 yıl arası hapis cezası istiyor.
Davanın ilk duruşması dün Kocaeli yedinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada sanıklar ile öldürülen Kıvanç Uman’ın ailesi ve taraf avukatları hazır bulundu. Sanık ve tanıkların dinlendiği duruşmada tutuklu Y.K., Kıvanç’ın kendisini teke tek kavgaya çağırdığını, birkaç gün sonra da arayıp kavganın iptal olduğunu, konuşacaklarını, tek gelmesi gerektiğini söylediğini anlattı. Y.K. kavga anını da “O bana vurdu, ben ona vurdum. Kavga sırasında 7-8 yumruk attım. Sonra olay yerinden ayrıldık. Diğer arkadaşlarım kavgaya girmiş. Sonra kavga tamamen bitti, ben de uzaklaştım. Polisler bizi aldı” diyerek anlattı.
Diğer tutuklu sanık H.M.K. de parka gittiklerinde Kıvanç ve arkadaşlarının geldiğini söyledi, “Zaten bir çember oluştu. Kıvanç ceketini çıkardı, oradan birisi ‘Başla’ dedi. Kıvanç Y.K.’ye vurdu. Birbirlerini dövmeye başladılar, sonra bunları ayırdık” diye konuştu.
H.M.K. ayırma sırasında Kıvanç’ın ‘Sen ne karışıyorsun’ demesi üzerine Kıvanç’ın iki kere karnına bir kere de hafif şekilde yüzüne vurduğunu söyledi. H.M.K. “Arkamdan Y.A. gelip Kıvanç’ın üstüne çıktı. Kafasını, boynunu, yüzünü yumruklamaya başladı” dedi. Ayırmak için Y.A.’yı ittiğini söyleyen H.M.K. Kıvanç’ın ı sırada baygın olduğunu belirtti.
Tutuklu sanık Y.A. ise Kıvanç’a vurmadığını, olaya karışmadığını söyledi. Azmettirici olarak yargılanan Y.S.K. de Kıvanç’ın yorgun olduğunu görünce korktuğunu söyledi, “Kıvanç’ın halsiz olduğunu görünce itmesi için ‘Diz at’ gibi bir şey söyledim. Tam olarak ne dediğimi hatırlamıyorum” dedi.
Azmettirici olarak yargılanan A.B.K. ise kargaşa çıktığını, Kıvanç’ın yerde olduğunu söyledi. A.B.K. “Sonra K.’nin sesini duydum, ‘Kardeşim ölüyor’ diye bağırdı. Tekrar gittiğimde Kıvanç tepkisiz yatıyordu, kollarıma aldım, ‘Ayıl’ dedim, iki-üç defa suratını elledim, ayılma yoktu. Kıvanç’ın yüzünü yıkadım, yıkamama rağmen bir tepki yoktu. Sonra Kıvanç ellerime kan kusunca orada zaten kendimi kaybettim” diye konuştu.
Sanıkların savunmalarının ardından mahkeme heyeti Kıvanç Uman’ın annesi Derya Uman’a söz hakkı verdi. Derya Uman sanıkların çelişkili ifade verdiğini belirterek “Acılı bir anne olarak benim çocuğum bu kadar ne yapmış olabilir ki? Küfür dediğiniz şey sebep mi? Sen de küfredersin, olay kapanır, bu kadar basittir. Benim çocuğum orada 15 dakika kavga ederken o çemberi orada oluşturacağına, ‘Vur’ diyeceğine, neden kimse polis çağırmamış? Çocuğum gittiğimde orada zaten hayatını kaybetmişti, müdahale ediliyordu, entübe edildi. Rabb’im, oğlumu çok şükür ki dört gün yoğun bakımda sevmeme müsaade etti. Oğlumu 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda kaybettim” dedi. Baba Orhan Uman ise “Kıvanç başarılı bir öğrenciydi. 19 Mayıs’ta da müzik gösterileri vardı. 19 Mayıs’ta müzik dinlemeye okula gideceğimize oğlumu toprağa verdik” diye konuştu. Mahkeme dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.