Maaş zammını beğenmeyip iğneleyici mail attınız: Korkmayın, AYM o işçiyi haklı buldu

AYM maaşına yıllık yüzde 5,3 oranında zam yapılmasına sinirlenerek “Bu oranı kimler belirlediyse aralarında paylaşsın” diye mail atan işçiyi haklı buldu. İşverenin haksız fesihle kovduğu işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Gündem 16 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yöneticilerine iğneleyici bir mail atan işçiyi AYM haklı buldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) yöneticilerine e-posta göndererek maaş zammından yakınan işçinin kovulmasını ifade özgürlüğünün ihlali saydı.

Maaşına yıllık yüzde 5,3 oranında zam yapılan Serap Aslan Acet iş yerindeki yönetici ve işçilere “Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize” diyerek e-posta yolladı.

E-postanın ardından Serap Aslan A. tazminatsız işten çıkarıldı. Durumu yargıya taşıyan işçi, iş akdinin haksız feshedildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi talebiyle Çatalca 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

Yerel mahkeme e-postanın işverenin ve zam oranını belirleyen işveren vekillerinin onur ve saygınlığına zarar verebilecek örtülü hakaret niteliği taşıdığını iddia ederek “Fesih haklı” dedi.

AYM Başkanından Erdoğan'ın önünde ilginç uyarıAYM Başkanından Erdoğan’ın önünde ilginç uyarı

İşçinin kıdem ve ihbar tazminatı talebi de reddedildi. Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi de kararı onadı. Serap Aslan A. bunun üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek mahkeme başvurucuyu haklı buldu ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Kararda Serap Aslan A.’ya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

AYM kararında şöyle dendi:

“E-posta içeriğinden başvurucunun herhangi bir somutlaştırma yapmadan ve isnatta bulunmadan maaş zammını düşük bulmasından duyduğu rahatsızlığı, ilgililerin dikkatine sunmaya çalıştığı anlaşılıyor.

Başvurucunun iş akdinin haksız olarak feshedildiğinden hareketle açtığı alacak davasını reddeden mahkemenin, başvurucunun ifade özgürlüğü ile işveren veya işveren vekillerinin şeref ve itibar hakları arasında adil bir denge kurabildiğinden bahsetmek mümkün olmayacaktır.

Dolayısıyla mahkemenin başvurucunun ifade özgürlüğü ile iş yerinin disiplini, düzeni ve çalışma barışının sağlanması amacı arasında adil bir denge kurulmasına yönelik ilgili ve yeterli bir gerekçe sunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Resmi Gazete’de yayınlanan karar ihlalin sonuçlarıyla ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderildi.

AYM: Kılıçdaroğlu'nun Davutoğlu'na 'çapsız' demesi ifade özgürlüğüAYM: Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na ‘çapsız’ demesi ifade özgürlüğü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.