‘Mafya’ yargılamalarında neler oluyor? ‘Sarallar’a tahliye, Kaplan’lara operasyon

Yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan Ayhan Bora Kaplan‘ın liderliğindeki suç örgütüne yönelik soruşturma genişletildi, gözaltı sayısı arttı. Sarallar adlı suç örgütünün yargılandığı 169 sanıklı davada ise dün itibariyle tutuklu sanık kalmadı.

Gündem 10 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Suç örgütlerine yönelik operasyon ve davalar açısından dün kritik gelişmeler yaşandı. Sarallar grubunun yargılandığı davada tüm sanıklar tahliye edilirken, Ayhan Bora Kaplan’ın örgütüne yönelik soruşturmada kapsam genişletildi.

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘kasten yaralama’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve benzeri suçlamalarla önceki gün yurt dışına kaçmak isterken Ankara Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı.

Bora Kaplan’ suç örgütüne yönelik operasyon genişledi. İlk gün Bora Kaplan ile birlikte 5 kişinin gözaltına alınmasının ardından Ankara merkezli operasyon, Ağrı, Kocaeli, Çorum ve Konya’ya da sıçradı. 4 ilde dün sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonlarda 20 kişi daha gözaltına alındı, gözaltı sayısı 25’e yükseldi.

Son 8 sanığa da tahliye

İstanbul’da, ‘Sarallar’ olarak bilinen suç örgütüne yönelik 169 sanığın yargılandığı davada ise ara kararını açıklayan mahkeme, 8 sanığın daha tahliyesine karar verdi. Böylece celse arası tahliye edilen, örgütün lideri olduğu iddia edilen İlyas Saral’ın da arasında bulunduğu davada tutuklu sanık kalmadı.

İstanbul’da Alaattin Saral olarak tanınan İlyas Saral’ın lideri olduğu ve kamuoyunda ‘Sarallar’ olarak bilinen organize suç örgütüne yönelik 169 sanığın yargılanmasına 4 gün boyunca İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesince Marmara Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesi duruşma salonlarında devam edildi.

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Bekir Karçiğa, Fetullah Çağın, Hikmet Aktemur, Mehmet Gönenci, Mehmet Ulu, Nusret Irmak, Osman Akgül ve Tarık Oğur’un savunmalarının alınmış olması ve tutuklu kaldıkları süre de dikkate alınarak tahliyesine karar verdi. Heyet, 8 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri de uyguladı.

5 kişi hâlâ aranıyor

Öte yandan celse arasında tahliye olan İlyas Saral’ın, ayrıca Erdal Acar’ın da arasında bulunduğu adli kontrol tedbirleri devam eden sanıkların, gelinen aşamaya kadar adli kontrole uymuş olmaları da dikkate alınarak adli kontrol tedbirlerinin ayrı ayrı kaldırılmasına karar verildi.

Haklarında yakalama kararı bulunan sanıklar İsmail Arer, Cem Esmer, Mustafa Fazlıoğlu, Abdullah Kazıkçı ve Sancar Saral’ın yakalama kararlarının devamına da hükmeden heyet, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

'Delilerin Delisi' Muhammed Yakut İspanya'da yakalandı‘Delilerin Delisi’ Muhammed Yakut İspanya’da yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.