Hakim adliyeye gitmedi, Can Atalay kararı pazartesiye kaldı

Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez hak ihlali karar verip dosyayı doğrudan İstanbul 13'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermesiyle gözler Çağlayan'a çevrilmişti. Mahkeme Başkanı adliyeye gelmedi. Karar Pazartesi'ne kaldı.

Gündem 23 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Mahkeme Başkanı Adliye'ye hiç gitmemiş.

Anayasa Mahkemesi TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay için ikinci kez hak ihlali kararı vermiş, yargılamayı durdurması ve Atalay’ın tahliyesine karar vermesi için dosyayı İstanbul 13’ünci Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Perşembe günü verilen AYM kararı sonrası avukatlar ve siyasi partiler saat 13’te Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelip açıklama yaptı. Avukatlar tahliye kararı verilinceye kadar Adliye önünde nöbet tutacaklarını açıkladı.

Gün içinde mahkeme heyetinin kararı geciktirmek için adliyeye gelmediğine dair gelen haberlerin ardından heyetin karar için toplandığı duyurulmuştu. Ancak mahkeme üyelerinin gelmesine rağmen Mahkeme Başkanı’nın Adliye’ye hiç gelmediği ortaya çıktı. Mahkeme Başkanı’nın adliyeye gelmemesi üzerine mesai bitiminde mahkeme üyelerinin de Adliye’den ayrıldığı öğrenildi. AYM’nin ilk ihlal kararının ardından da mahkeme heyeti aynı gün karar vermemişti. Daha sonra toplanan Ağır Ceza Mahkemesi kararı Yargıtay’a taşımış, Yargıtay AYM kararına uymamıştı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Anayasayı tanımayan devleti tanımaz, devleti tanımayan bu ülkeye en büyük kötülüğü yapar. Bu karardan sonra hatada direnmek ülkeyi felakete götürür” demiş, İYİ Parti lideri Akşener ile Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ da AYM kararına uyulması gerektiğini söylemişlerdi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Pazartesi günü bir karar vermesi bekleniyor.

Avukatlar, Can Atalay için nöbetteAvukatlar, Can Atalay için nöbette

 

 

 

Can Atalay kararı pazartesi gününe kaldı

Can Atalay (
@CanAtalay1
) hakkında karar vermesi gereken Çağlayan Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı adliyeye hiç gelmedi. Mahkeme heyeti üyeleri adeta kaçarak adliyeden ayrıldı.

Türkiye İşçi Partisi Çağlayan Adliyesi önünde mahkemeyi protesto etti. Karar çıkana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Basın açıklamasında konuşan Sosyalist Emekçiler Partisi(SEP) üyesi Av. Engin Kara:
“Bu tartışma Anayasa tartışmasını aşmış durumda. Ne ağır ceza heyeti ne Yargıtay heyeti ne saraydakiler dosyadaki gerekçeli kararı beklemiyor. Bu meydanlardan çıkacak sesi bekliyor. Türkiye emekçi halkının Can Atalay’a ne kadar sahip çıkacağını bekliyor. O yüzden bu mücadeleyi büyütmeliyiz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.