Marmaris’te milyar dolarlık arazilere çöken çeteye darbe

Muğla’nın Marmaris ilçesinde milyarlarca dolarlık arazileri dolandırıcılık, tehdit ve şantaj yöntemiyle üzerlerine geçirip üçüncü şahıslara satan Çetebeli suç örgütüne yapılan operasyonda 14 kişi gözaltına alındı. Altısı tutuklandı.

Gündem 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Muğla’nın dünyaca ünlü tatil beldesi Marmaris’te milyonlarca dolarlık arazilere çöken çeteye düzenlenen operasyonda altı kişi tutuklandı.

Muğla İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce Marmaris ilçesi Çamlı Mahallesi’nde vatandaşın arazilerini hile, tehdit ve şantaj yöntemiyle üstlerine geçirip üçüncü şahıslara satan bir organize suç örgütüne operasyon düzenlendi. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda 11 aydır devam eden çalışmalar neticesinde Marmaris İlçesinde Hisarönü, Karacasöğüt ve Çamlı mahallelerinde çok sayıda vatandaşın mağdur olarak ifadesine başvuruldu.

Yapılan çalışmalar sonrası piyasa değeri milyarlarca dolar eden 5 bin 800 dönümlük arazi üstünde Osmanlı döneminden kalma tapuları gerekçe gösterip uzun yıllardır vatandaşın yerleşimindeki arazilerin hile, silahlı tehdit, cebir şiddet, şantaj ve nüfuz kullanılarak zorla ele geçirildiği öğrenildi. Çetenin liderinin Marmaris’teki arazileri için yıllardır hak, adalet aradığını iddia eden büyük bir gayrimenkul şirketinin sahibi Çetin Çağlayan olduğu ortaya çıktı. Çete lideri Çağlayan’ın 2017 yılında vefat eden Türkiye’nin tanınmış iş insanlarından Malatyaspor eski Başkanı Metin Kaya Çağlayan’ın oğlu olduğu öğrenildi.

30 ilde 5 gün boyunca operasyon yapıldı, 91 FETÖ’cü yakalandı: Aralarında soru çalmaktan ceza alanlar var30 ilde 5 gün boyunca operasyon yapıldı, 91 FETÖ’cü yakalandı: Aralarında soru çalmaktan ceza alanlar var

Yapılan istihbari çalışmalar sonrası ele geçirilen arazileri üçüncü kişilere satarak haksız gelir sağlayan Çetin Çağlayan’ın liderliğini yaptığı “Çetebeli” örgütüne 12 martta Muğla İl Jandarma Komutanlığı’nca Muğla, İstanbul ve Antalya illerinde eş zamanlı yapılan operasyonda 14 kişi gözaltına alındı. Bir kişinin de başka bir suçtan dolayı hapiste olduğu öğrenilirken 15 kişi hakkında işlem yapıldı.

Evlerinden silah ve uyuşturucu çıktı

Yeni Asır’dan Fatih Şendil’in haberine göre operasyonda gözaltına alınanların ev, işyeri ve araçlarında yapılan adli aramada XT9 Marka 9 mm bir tabanca, üç şarjör, 151 adet 9X19 mm tabanca fişeği, 23 adet 9×17 mm tabanca fişeği, 10 adet 7×65 mm tabanca fişeği, bir adet Samuray kılıcı, 14 parça halinde 156 gram plaka esrar, bir gr metamfetamin, iki uyuşturucu öğütme aparatı, çok sayıda senet, satış sözleşmesi ve tapu evrakları, 23 cep telefonu, beş hard disk veri depolama aygıtı ve dokuz bilgisayar ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen 15 şüpheliden örgüt lideri dahil altısı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Marmaris’te iş insanı olarak tanınan çete lideri Çetin Çağlayan ele geçirmeye çalıştığı araziler için başlattığı sözde hukuk mücadelesi sonuçlanmadığı için gazetelere demeç vermişti. Kamuoyuna çok farklı bir imaj çizen Çağlayan “Adaletin tecelli edeceğine mutlaka inanıyorum” demişti.

Suç örgütlerine art arda operasyon

Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarla ilgili paylaşım yaptı. Yerlikaya iki ayrı operasyonda toplamda 14 ilde üç suç örgütüne darbe vurulduğunu duyurdu.

Yerlikaya, Mahzen-13 operasyonu kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinasyonunda İzmir İl Emniyet Müdürlüğünce İzmir, Mersin ve Van’da organize suç örgütlerine yönelik eş zamanlı operasyonlar yapıldığını kaydetti.

Operasyonlarda Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu’nun yönettiği iki ayrı organize suç örgütünün çökertildiği bilgisini paylaşan Yerlikaya yöneticiler dahil organize suç örgütü üyesi 25 şüphelinin yakalandığını belirtti.

Şüphelilerin “suç işlemek amacıyla örgüt kurma,” “eğlence mekanlarını cebir ve tehdit kullanarak ele geçirmeye çalışma,” “iş yerlerini kurşunlatma,” “silahlı tehdit ile mağdur şahıslara zorla senet imzalatma,” “3. şahıslar adına para tahsilatı yapma,” “silah ticareti yapma,” “kasten yaralama,” “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma,” “genel güvenliği kasten tehlikeye sokma” ve “6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna muhalefet” suçlarını işlediği belirtildi.

Operasyonlarda 16 ruhsatsız tabanca, iki tam otomatik uzun namlulu silah, 10 tüfek ve bu tüfeklere ait fişek ile muhtelif miktarda uyuşturucu maddeye el kondu.

Yerlikaya, İstanbul merkezli 11 ilde düzenlenen Mahzen-14 operasyonlarında ise elebaşı dahil 50 şüphelinin gözaltına alınmasıyla bir organize suç örgütünün çökertildiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünce; karşılıklı ticaret yapan firmaların birbirlerine kargo üzerinden gönderdikleri çeklerin çalınmasıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucu, İstanbul merkezli Ankara, Gaziantep, İzmir, Hatay, Aksaray, Batman, Balıkesir, Çanakkale, Mersin ve Tekirdağ’da eş zamanlı operasyonlar yapıldığını ifade etti.

Operasyonlarda, elebaşılığını Onurcan Bildik’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiği bilgisini paylaşan Yerlikaya, elebaşın da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 50 şüphelinin yakalandığını belirtti.

Yerlikaya, çalınan çeklerin şüpheli şahıslar tarafından kurulan paravan şirketler üzerinden birçok kez ciranta edilerek ticari faaliyet yapıldığı izlenimi verildiği, avukatlar aracılığıyla mağdur şirketlere icra takibi başlatıldığı ve mağdur şirketlerin icra yoluyla banka hesaplarına bloke konulup, çekin bedelini ödemeye zorlanarak yaklaşık 78 milyon lira haksız kazanç elde edildiğinin tespit edildiğini kaydetti.

Operasyonlar sonucu suçtan elde edildiği değerlendirilen 150 milyon lira değerinde taşınmaza da el konulduğunu bildiren Yerlikaya, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızı, MASAK’ı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizlerle” ifadelerini kullandı.

81 ilde operasyon, 2 bin 614 firari yakalandı: Cinsel saldırı, terör, cinayet... Hepsi aramızdaymış81 ilde operasyon, 2 bin 614 firari yakalandı: Cinsel saldırı, terör, cinayet… Hepsi aramızdaymış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.