MEB’den yaz saatini yumuşatma genelgesi: Ders başlangıç saatlerini belirleme yetkisi valinin

MEB genelgesinde il bazlı ders saati başlangıç saatlerini belirlemekte valiliklerin yetkili olduğunu ve bunu planlarken gün doğumu saati ile 'toplumsal şartların' göz önünde bulundurulması istendi.

Gündem 18 Ekim 2024

Türkiye yıllarca kış ve yaz saati uygulamalarını Avrupa ülkeleriyle uyumlu olacak şekilde uyguladı. Ancak 2016 yılında alınan bir kararla kış saati uygulaması kaldırıldı. O zamandan bu yana tartışma bitmedi. Kışın karanlıkta çocuklarını okula götüren velilerin, aynı havada işe gidenlerin şikayetleri bitmiyor. Bu konu 2023 genel seçimleri öncesi siyasi bir nitelik de kazanmıştı. Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun vaatlerinden biri kalıcı yaz uygulamasına son vermekti.

Kış yaklaşırken tartışma yine gündemde, ancak iktidar geri adım atmıyor.

Konuyla ilgili dün Milli Eğitim Bakanlığı il valiliklerine genelde gönderdi. Genelgede il bazlı olarak ders başlangıç saatlerini belirlemekte valiliklerin yetkili olduğunu söylendi. Ayrıca saatleri planlarken gün doğumu ve batımı saatiyle toplumsal şartların göz önünde bulundurulması gerektiği de belirtildi. Genelgede derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması istendi.

Bakan Yusuf Tekin imzalı genelgede mevzuatlarla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı da hatırlatıldı. Ayrıca Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ders yılının 180 iş gününden az olmamasının esas olarak belirlendiği de belirtildi.

Geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da “Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler” demiş topu valiliklere atmıştı.

Lübnan bu kez de yaz saati yüzünden bölündü, ülkede bazıları yaz saatine geçti, bazıları kış saatinde kaldıLübnan bu kez de yaz saati yüzünden bölündü, ülkede bazıları yaz saatine geçti, bazıları kış saatinde kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.