Müfredattan eğitim takvimine… MEB’de ‘bölgesel eğitim’ tartışması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın web sitesine konmasından kısa süre sonra TV'ye çıktı, 'Şu ana kadar 15 bine yakın görüş geldi, programı indirenlerin sayısı 978 bin oldu' dedi. Bakan yeni müfredatı savundu.
Milli Eğitim Bakanlığı hafta sonunda milyonlarca öğrenciyi ve ailelerini ilgilendiren çok önemli bir değişikliği kamuoyuna açıkladı ve kamuoyundan görüş toplamaya başladı.
Bakanlık bünyesinde neredeyse 10 yıldır hazırlıkları sürdürülen yeni müfredat kamuoyuna bakanlığın bu iş için özel olarak kurduğu bir web sitesinden duyuruldu ve vatandaşlardan bir hafta içinde burada yayınlanan 1000 sayfaya yakın müfredatı okuyup görüş ve önerilerini yazmaları istendi.
Görüş bildirme süresinin kısalığı tartışılırken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin daha ilk günden siteye rekor sayılabilecek sayıda görüş geldiğini öne sürdü. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin Ülke TV canlı yayında cuma günü askıya çıkan yeni müfredattan öğretmene şiddet vakalarındaki artışa kadar eğitim alanındaki çarpıcı başlıklara dair açıklamalar yaptı.
“Yeni müfredat elden ele geziyor zaten adrese teslimdir” eleştirilerine değinen Tekin bakanlıkta ekipler kurulduğunu ve müfredat tartışmalarının takip edildiğini, askı sürecinin mantığının da bu takip olduğunu söyledi.
Tekin müfredata en ağır eleştirileri yapanlar dahil katkı veren herkese teşekkür ederek “Yeni müfredat cuma günü saat 14.30 itibariyle yayınlandı. 14.30’dan itibaren bakanlığa bildirilen toplam görüş sayısı 14 bin 595. Programın indirilme sayısı da 978 bin. İndirenler programı inceliyor ve bize bunlar geri dönüş olarak gelecek” dedi.
Müfredat ile ilgili binin üstünde uzmanla çalıştıklarını söyleyen Tekin “Türkiye koşullarında programımızın sızmadığını ya da birileri tarafından paylaşılmadığını iddia etmek çok mümkün değil. Çalışan arkadaşlarımız yakın çevresiyle iyi niyetle paylaşmıştır. Eğer paylaşıldıysa taslak halidir o da. Son hali bizim askıya çıktığımız hali zaten ve bu da sır değil. Bundan bir rahatsızlığım yok. Bu programların ‘yayın evlerinde elde ele gezmesi’ yorumu esas beni rahatsız eder. Bunu söyleyen kişi kesinlikle iyi niyetli değildir. Biz kademeli bir biçimde programı hayata geçireceğimizi de ilan ettik” diye konuştu.
Tekin belli yayınevlerine iltimas geçildiği iddialarını kesin dille yalanladı, bunu “iftira” olarak niteledi.
Bakan Tekin “Bazı kavramların müfredattan çıkartıldığı, ‘cihat’ kavramı gibi kavramların dikte edildiği eleştirileri var. Değerlendirmeniz nedir?” sorusu üzerine bu eleştiriyi sosyal medyadan duyduğunu, “cihat kavramının müfredattaki sayısının artırılmadığını, aynı sayıyla devam ettirildiğini” söyledi.
Tekin yakın zamanda öğretmen atamalarına dair de net bir rakam ilan edeceklerini duyurdu.
Öğretmenlerin şiddetle karşı karşıya kaldığında yer değişikliği taleplerinin karşılanması için yönetmelikte düzenleme yapılacağını da belirten Tekin İstanbul Sarıyer’deki Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda bir öğretmenin bir velinin yumruklu saldırısına uğradığını anımsatarak şunları söyledi:
“Şimdi bu İstanbul’da yaşadığımız olayla ilgili teknik olarak bizim şöyle bir sıkıntımız var, öğretmen arkadaşımızın yerini değiştirmek istediğimizde mevzuatla ilgili bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Ben personel genel müdürümüzden rica ettim, yönetmeliğimize bununla ilgili bir hüküm de koyuyoruz. Yani bu tür bir şiddetle karşı karşıya kalan arkadaşımız eğer okulda çalışmak istemiyorsa başka bir okula da kadrosunun aktarılmasıyla ilgili bir hüküm. Öğretmen arkadaşlara bu vesileyle müjdeyi verelim.”