Menzil cemaati şimdilik üçe bölünmüş durumda

Menzil cemaatinde şeyh Abdülbaki Erol'un ölmesinin ardından üç oğlu şeyhlik konusunda anlaşamadı. Taziye günü yapılan açıklamada Erol'un üç oğlu köydeki ayrı camilerde irşat çalışmalarını yapacaklarını açıkladı.

Gündem 15 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Menzil cemaatinin lideri olan ve cemaat mensuplarının ‘Gavs’ olarak nitelendirdiği Abdülbaki Erol’un ölümü sonrası cemaat içinde ‘liderin’ kim olacağı tartışmaları başladı. DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, cenaze töreninin ardından Menzil Köyü’nün merkezinde camide açıklama yapan Abdülbaki Erol’un ikinci büyük oğlu  Muhammed Muhammed Fettah Erol, “Tövbe yetkisi”nin üç oğluna verildiğini, üç ismin köydeki üç ayrı camide “irşat” faaliyetlerini sürdüreceğini söyledi.

Abdülbaki Erol’un büyük oğlu Saki Erol’da babasının ölümü sonrası aynı zamanda 3’ü de halife olan oğullarının köydeki üç camide ayrı olarak irşat faaliyetlerini devam edeceğini açıklayarak yapılan toplantı sonrası tek bir şeyhin çıkmadığını söyledi.  Ayrı camilerde yapılacak irşat çalışmaları aynı zamanda cemaat içinde kimin en çok tabana sahip olacağını da gösterecek.

3 farklı irşat ne anlama geliyor

“İrşat” sözcük anlamıyla doğru yolu göstermek demek. Abdülbaki Erol döneminde tek şeyh kendisi olduğu için irşad çalışmalarını da o yapıyordu. Halifeleri onun adına irşad çalışmasında bulunuyordu. Şimdi 3 oğlu da ayrı ayrı olarak irşat çalışmasında bulunacak.

Türkiye’nin en büyük dini cemaatlerinden biri olan Menzil’de İrşat faaliyetine en çok gelinen kişi cemaat içinde doğal olarak yükselmiş olacak. Ancak üç farklı irşat çalışması aynı zamanda üç farklı yorumun da oluşmasına neden olacağı için zaman için farklılaşmaların ortaya çıkması cemaat için büyük bir tedirginlik yaratıyor.

Taziye günü sosyal medyaya da düşen konuşmasında Saki Erol cemaat üyelerine ‘fitneye yer  vermeyelim’ diyerek bu duruma işaret etti.

Tövbeler neden iptal

Saki Erol’dan sonra söz alan Abdülbaki Erol’un ikinci oğlu Muhammed Fettah Erol daha önce yapılan bütün tövbelerin ve zikirlerin iptal olduğunu söyledi. Bu cemaat içinde büyük tedirginlik yarattı. Fettah Erol’un bunu söylemesinin nedeni tarikat anlayışından kaynaklanıyor. Bu anlayışa göre tövbelerde şeyh devamlılığı gerekiyor. Menzil’de kuruluşundan bugüne hep tek şey olduğu için tövbeler de devam etti. Ancak Abdülbaki Erol’un ölümünden sonra tek bir şeyh çıkaramayan cemaatte kendi anlayışlarına göre daha önce yapılan tövbeler de iptal olmuş oldu.

Menzil'in 'Gavs'ının cenazesine yoğun katılımMenzil’in ‘Gavs’ının cenazesine yoğun katılım

Cübbeli Ahmet tarafını seçti

Cübbeli Ahmet olarak bilinen Mahmut Ünlü, Twitter’dan yaptığı bir açıklamada, Elhüseyni’nin oğlu olan ve ‘gavs’ olması için adı geçen Muhammed Saki Erol’un ‘Serhendi’ isimli bir vakıf ve ‘Dehlevi’ isimli bir yayınevi kurduğunu, diğer vakıf ve yayınevleri ile alakası olmadığını ifade etti. Cübbeli Ahmet Hoca şunları söyledi:

“Şeyh Seyyid Muhammed Sâkî Efendi Hazretleri’nin yakın hizmetkârı, benim de kıymetli dostum Dr. Yunus Aydın Hocaefendi’den aldığım bilgiye göre; Şeyh Seyyid Muhammed Sâkî Efendi Kur’ân, Sünnet ve Ehl-i Sünnet’i ihyâ, Nakşî Müceddidî Hâlidî Tarîkatı’nın adâbını icrâ etmek üzere “Serhendî” adı altında yeni bir vakıf ve “Dehlevî” ismi altında yeni bir yayınevi kurmuştur. Vakfın başına kıymetli mahdûmu Seyyid Yakup Efendi’yi geçirmiştir, Kendisinin bundan evvel mevcut olan vakıf ve yayınevleri ile hiçbir alâkası olmadığını beyân etmiştir. Bu vesîleyle Cenâb-ı Mevlâ’dan Seyyid Yakup Efendi’ye ve o ailenin hizmetkarı kıymetli dostumuz Yunus Aydın Hocaefendi’ye hayırlı hizmetlerinde muvaffakiyyetler niyâz ederiz. Âmîn!”
Haberimizden sonra Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Yunus Aydın 10Haber’i arayarak, “Haberde ismi geçen Dr. Yunus Aydın’la beni isim benzerliğinden dolayı karıştırıyorlar. Bu kişiyle benim bir alakam yok. Bunun kamuoyu tarafından da bilinmesini istiyorum” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.