Mikro anlamda ilk ‘oy yoksa hizmet yok’ denemesi: Eski muhtar yolu kapattı

Bu seçimde kaybedince iftar çadırını kapatan, ulaşım indirimini iptal eden belediye başkanlarını gördük; Peki ‘demokrasinin direği’ muhtarlar geri kalır mı: İşte seçimi kaybedince köyün yolunu kapatan Muhammed amca.

Gündem 4 Nisan 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

31 Mart seçimi sadece sonuçları açısından değil, bazı politik söylemler açısından da şaşırtıcıydı. Bunların başında elbette “Oy yoksa hizmet yok,” “Merkezi yönetimle uyumlu olmayan bir yerel yönetim seçerseniz Hatay gibi hizmetsiz kalırsınız” söylemleri geliyordu.

Bunun sadece söylemde kalmadığı birkaç örnekle de olsa seçim sonrasında ortaya çıktı:

Cumhurbaşkanı ‘halkımızın seçimle verdiği mesajı alacağız’ derken yenilen Ak Partili iki eski belediye başkanı mesaj verme gayretine düştü: Balıkesir’de toplu taşıma indirimi bitti, İstanbul Sancaktepe’de iftar çadırı kalktı.

Türkiye’de siyaset çoğu zaman yatay değil dikey bir örgütlenme olduğu için bu durumun elbette yerellerde daha da küçük siyasi birimlere yansıması olacaktı.

İşte mikro anlamda ilk “oy yoksa hizmet yok” uygulaması:

Bir yol daha var o da kabristan mı dersin!

Aydın’ın Karasu ilçesinde iki dönemdir muhtarlık yapan Muhammed Dibek 31 Mart’ta üçüncü kez seçilemeyince mahallelisine bilendi ve harekete geçti.

Dibek seçimi kaybettikten sonra tapulu arazisi olduğu gerekçesiyle beş hane ve 28 kişinin kullandığı parke döşeli yolu kapatıp zeytin ağacı dikti. Böylece mahallenin ana girişi kapanmış oldu.

Mahalle sakinleri duruma tepkili.

O sakinlerden Hakkı Nasır “Bu mahallede ikamet ediyorum. Biz bu mahallenin yolunu 30- 40 senedir kullanıyoruz. Asıl yol kabristanlıktan geçiyor. 50- 60 mezar var. Bu sebeple bu yolu kullanıyoruz. Hükümetimizden devletimizden çare bekliyoruz. Buradan yol geçmesi için bu mezarları kaldırmak mı gerekiyor. Yolun bu şekilde kapanması mı gerekiyor? Bir ambulans gelse itfaiye gelse ne olacak? Hiçbir bilgi verilmeden başka alternatif oluşturulmadan bu yol bu şekilde neden kapatıldı? Elbette kendi yolunu kullanmak isteyebilir ama bu şekilde olmasını yanlış görüyorum” dedi.

‘Ücreti neyse kendisinden satın alalım’

Mehmet Durmaz ise “Ben kendimi bildim bileli bu yol açık. Asıl yolumuzun içinde 50- 60 tane mezar var. Asıl yolu kullanamıyoruz bu parke döşeli yolu kullanıyoruz. Kullandığımız yerde 30- 35 metre bir yer. Ücreti neyse almak istiyoruz. Gereken kurumlardan da yardım diliyoruz. Burada 4- 5 ev var, toplam 27-28 kişi yaşıyor. Bu yol seçim sebebiyle kapandı. 2 dönem muhtarlık yapan arkadaş 3. dönemde kaybetti. Ertesi gün geldiler burayı kapattılar. ‘Bize oy vermediler’ diye kapattı. Eski Muhtar Muhammet Dibek seçimi kaybettiği için yolu kapattı. Gereken müracaatları yaptık. Kaymakamlıktan ve belediyeden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

’Yolu açsın, ben ona oy verdim’

Yolun kapanmasından dolayı mağdur olan bir kadın ise “60 senedir bu yoldan geçiyorum. Ben yolun açılmasını istiyorum. Ben oyumu kendisine verdim” dedi.

Bu itirazlara rağmen eski Muhtar Muhammed Dibek yolun geçtiği yerin tapulu arazisi olduğunda ısrarcı, meselenin nasıl çözüme kavuşacağı ise henüz belirsiz.

Erdoğan, Hatay'dan sonra İstanbul'da da 'Hizmet bizimle gelir' dediErdoğan, Hatay’dan sonra İstanbul’da da ‘Hizmet bizimle gelir’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.