Erdoğan, Hatay’dan sonra İstanbul’da da ‘Hizmet bizimle gelir’ dedi

Erdoğan Hatay’daki gibi İstanbul’da da iktidar olmalarının gücünden bahsetti ve ‘Murat Kurum’u seçerseniz hizmetler sarkmaz’ dedi. İmamoğlu ise bu sözleri engelleme itirafı olarak değerlendirdi.

Siyaset 26 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, eski TBMM Başkanı ve Başbakanlardan Binali Yıldırım, Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçim mitinglerine daha yeni başlamışken Hatay’da yaptığı konuşmada “merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında uyum olmazsa oraya -tıpkı Hatay gibi hizmet gitmediğini” söylemiş, muhalefetin tepkisini çekmişti.

Bu konuşmasının birkaç gün sonrasında “Biz CHP gibi bize oy yoksa hizmet yok diyemeyiz” ifadelerini kullanan Erdoğan, İstanbul’da dün yine Hatay’daki sözlerini hatırlatan bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Açılış Töreni’ne katıldı. Törende konuşmasına muhalefete yüklenerek başlayan Erdoğan “Öncelikli hedefimiz İstanbul’da ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39 dakikaya düşürmek olacaktır. Raylı sistemlerde toplam uzunluğu bundan beş sene sonra 650 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Ardından raylı sistem uzunluğunu 1004 kilometreye ulaştırarak trafik sorununa kalıcı ve modern bir çözüm bulmayı hedefliyoruz” dedi.

Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu (soldan ikinci) ve Eski TBMM Başkanı ve Başbakanlardan Binali Yıldırım da(solda) katıldı.

“Şu anda ülkeyi kimler yönetiyor? Bizler yönetiyoruz. İstanbul’da bulunan zat, böyle bir imkana sahip mi? Değil. Fakat 31 Mart’tan itibaren inşallah Murat Kurum kardeşimizle birlikte AK Parti yerel yönetimiyle Cumhur İttifakı Ankara’da el ele verdiği zaman herhangi bir sarkma söz konusu olmayacak ve yola emin adımlarla yürüyoruz” diyen Erdoğan “Kaldığımız yerden, yeniden ‘Bismillah’ diyerek işe koyulacak, inşallah aziz İstanbul’un fetret devrini sona erdireceğiz” ifadelerini kullandı.

Riskli yapılarda oturan yurttaşlara çağrı

Depremden önce İstanbul’un yapı stokunu yenileyeceklerini anlatan Erdoğan aralık ayının son haftasında “Yüzyılın Dönüşümü İstanbul” projesini paylaştıklarını hatırlattı. Evini dönüştürmek isteyen hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar da kredi verdiklerini söyleyen Erdoğan “Hibe haricinde kiracılara bir kereye mahsus 100 bin lira tahliye desteği sağlıyoruz. Böylece toplam hibe miktarımız 800 bin liraya ulaşıyor. İş yerleri için ise 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar da kredi desteği imkanı sunuyoruz. Açıkladığımız destek paketinin bir kez daha şehrimize hayırlı olmasını diliyor, buradan riskli yapılarda oturan kardeşlerimi mutlaka bu fırsatı değerlendirmeye çağırıyorum. Nasıl yalancının mumu yatsıya kadar yanarsa, algı ve sosyal medya belediyeciliğinin kullanım tarihi de inşallah yakında sona erecektir” dedi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından günün anısına hediye verildi. Daha sonra kurdele kesilerek “Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi”nin açılışı yapıldı. Kurdele kesimi sırasında katılımcılara “Ne kadar ücretsiz yapalım?” diye soran Erdoğan 1 Nisan talebi gelince çok buldu ve “15 gün inşallah ücretsiz yapacağız. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu (solda), Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye verdi.

Aynı törende Kurum da konuştu ve konuşması sosyal medyada yankılandı. Çünkü Kurum’un bir sözü yanlış anlaşıldı. Tören günler öncesinden İmamoğlu ile yaşadığı polemikle zaten gündemdeydi. İmamoğlu kendisinin de davet edildiğini söylemiş, davetiye göstermişti. Kurum ise bakanla görüştüğünü İmamoğlu’nun davet edilmediğini savunmuştu. İBB Başkanı İmamoğlu’nun törene katılıp katılmayacağı bilinmiyordu ve nihayetinde katılmadı.

Kurum buradaki konuşmasında günlerdir süren bu polemiğe de değindi ve “Dün Ayasofya Camii’nin açılış törenine resmi davetiyeyle davet edilmelerine karşın, telefonla davet edilmemesi üzerinden mazeret ve polemik üretenler şimdi de İstanbul’da kolay ulaşıma yönelik bir programa davet üzerinden yeni bir kriz üretmeye girişmektedirler” dedi. Ayrıntılı haberimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Konuşmasında “Gamsızlar gelsin de hizmet nasıl yapılırmış görsünler” diyen Kurum’un sözleri bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarınca ‘damsızlar’ olarak aktarıldı. Buna iktidara yakın basın organlarından tepki geldi. Kurum’un konuşmasının ana ekseni rakibi İmamoğlu’yla polemikti. İstanbul’un şehircilik adına hasta olduğunu savunan Kurum ‘CHP’li mevcut yönetim’ ile İstanbul halkı arasında kan uyuşmazlığı olduğunu söyledi, “Bunlar bu milletin kadim değerlerine yabancıdır” dedi.

“Bir yılının 288 saatini trafikte geçiren bu millete dönüp bakmadılar. Aynısını, yıllarını bu şehrin dışında getirdiler. Ömrünün üç buçuk yılını trafik çilesiyle heba edilen bu milletin giden yıllarına acımadılar. Haykırışlarına kulak vermediler. Milletimiz bu beceriksizliklere karşı İstanbul’un tüm sokaklarında bunu söylüyor” diyen Kurum artık sözün de mührün de kendilerinde olduğunu söyledi.

İmamoğlu ‘engelleme yok’ diyenleri hatırlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Arnavutköy Belediye Başkan adayı Tekin Aras ile birlikte gerçekleştirdiği ilçe turunu, Cumhuriyet Meydanı’ndaki halk buluşmasında sonlandırdı ve burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini eleştirdi:

“Rahmetli Necmettin Erbakan’a yapmadığını bırakmadı. Ben buna da değineceğim. Niye? Bugüne dair özel bir durum var. Ne demişti onu siyasete kazandıran kişiye; ‘Yaş 70 işi bitmiş’ demişti. Bugün kendisi, 70 yaşına girdi. Ben öyle bir şey demeyeceğim. Doğum gününü tebrik ederim. ‘Allah sağlık versin, uzun ömür versin’ derim. Başka bir şey demem. Ama vatandaşı tehdit etmeyi bırakacaksın.

Ne diyor insanlara? Bugün milleti oyla tehdit ediyor. ‘İstanbul’da bize oy vermediniz, ben onu engelledim’ diyor bugün. Engellediğini de itiraf ediyor. Diyor ki, ‘Murat Kurum gelirse, işlerde aksama olmayacak’ diyor. Açıkça beni engellediğini itiraf ediyor. Yahu Allah aşkına, televizyonlara çıkıp başkanları diyordu ya ‘Engelleme yok.’ Bak; Sayın Cumhurbaşkanı söylüyor engellediğini. Bakalım bundan sonra ne yapacaksınız?”

İmamoğlu’nun sinirlendiği anlar

Konuşması sırasında, farklı siyasi partilere ait seçim araçlarının yüksek sesli müzik çalarak alanda tur atmasına kayıtsız kalmayan İmamoğlu, “Arada buradan, miting olduğunu bile bile müzik çalıp geçen arabalar var; olsun. Şimdi toplumdaki saygıyı, sevgiyi arttıracak şey, yöneticilerin tavrıdır. Yöneticilerin tavrı, güzel ahlak, güzel bir iyi davranış; ailelere, çocuklara, gençlere huzur verir. Üzüldüğüm ne biliyor musunuz? Akılları o kadar gitmiş ki, bu hareketi yaparak oy kazanacağını zannediyor. Benim memleketimin vicdanlı insanı var ya, benim memleketimin adaletli insanı, bu yapılanın ahlak dışı olduğunu bilir ve ona oy vermez” diye tepki gösterdi.

Davet polemiği sürüyor: İmamoğlu’ndan Kurum’a belgeli yanıt

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.