MSB: Terör örgütü üs bölgelerimize saldırdı, 4 asker yaralı
Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı'na sığınmacıların da katıldığı iddiası üzerine Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlarının yanıtlarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu 10 Haber'e değerlendirdi.
Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na sığınmacıların da katıldığı iddiası tartışma yarattı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) iddialarla ilgili açıklaması soru işaretlerini daha da büyüttü. Emekli Tümamiral CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu yanıt verilmeyen kritik soruya dikkat çekti.
3 Mart 2024’te Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı yapıldı. Bina sınav sorumluları için hazırlanan “Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Sınav Günü Yazısı” başlıklı kılavuzda “T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen ve belgenin arka yüzünde ikamet izni türü olarak ‘insani’ ya da ‘uzun dönem’ yazan ve pasaportunu ibraz edemeyenlerin ikamet izni kartları sınava girişlerde geçerli belge olarak kabul edilecektir” ibaresine yer verildi.
Kılavuzda yer alan ifadeler üzerine sığınmacılara Milli Savunma Üniversitesi Sınavı’na giriş izni verilerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yerleşmelerinin önünün açıldığı iddiası gündeme geldi.
CHP Çanakkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Grup Sözcüsü Özgür Ceylan konuyu Meclis gündemine taşıdı. Meclis kürsüsünde sınavdan dört gün sonra konuşan Ceylan “Sığınmacılara Millî Savunma Üniversitesi Sınavı’na giriş izni verilerek TSK’ya yerleşmelerinin önünün açıldığı” iddialarına ilişkin hazırladığı soru önergesini Milli Savunma ve Millî Eğitim Bakanlarının cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiğini ifade etti.
CHP’li Ceylan’ın soru önergesine gelen yanıtlarda sığınmacıların pasaportsuz, ikâmet izin belgesiyle askeri okul sınavlarına girebilmesinin önünü açabilecek mesajlar ve sınav günü görev yazılarının “sehven” gönderilmediği ortaya çıktı.
Ceylan’ın soru önergesine ÖSYM Başkanlığı tarafından hazırlanan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzalı cevabi yazıda “Sadece Çin Uyruklu Uygur Türkleri için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilen İkamet İzni Belgesinin kapsamı genişletilerek İkamet İzni Türü kısmında insani veya uzun dönem yazan belgelerin sınav binasına giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmesine 1.02.2024 tarihinde ÖSYM Yönetim Kurulunca karar verilmiştir” dendi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in soru önergesine verdiği yanıtta ise “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmayanların Milli Savunma Üniversitesi sınavına başvuru yapma hakları bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.
Emekli Tümamiral CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu sığınmacıların Milli Savunma Üniversitesi sınavına girdiği iddiasını 10 Haber’e değerlendirdi.
Yankı Bağcıoğlu soru önergesine verilen yanıtların yetersiz olduğunu ifade etti. Bağcıoğlu Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede yanıt alınamayan kritik sorunun “geçici koruma statünde olanlar veya düzensiz göçmenlerin sınava girip girmediği” olduğunu belirtti.
Bağcıoğlu soru önergesine verilen cevapta; 2024-MSÜ sınavına sığınmacıların sınava girip girmediği hakkında net bilgi verilmediğini savundu.
Önergede sınava bu yıl ve geçmiş yıllarda giren sığınmacılarla ilgili bilgi istendiğini hatırlayan Bağcıoğlu “Soruya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açık bir cevap verilmemiştir” dedi.
Bağcıoğlu “Burada cevap verilmesi gereken Çin Uygur Türkleri dışında başka düzensiz göçmen/geçici koruma statüsündekilere izin verilip verilmediğidir” diye konuştu.