MKE fabrikasında patlama: 5 şehit

Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Roket ve Patlayıcı Madde Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 5 işçi hayatını kaybetti.

Gündem 11 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Ankara Elmadağ’da Makine ve Kimya Endüstrisi’ne ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda dün sabah 08.40 sıralarında patlama meydana geldi. İşçiler üretime hazırlık yaparken dinamit mikser atölyesinde henüz belirlenemeyen nedenle meydana gelen patlamayla birlikte fabrikadan dumanlar yükseldi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yangına müdahale edip söndürdü. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda bir patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır” denildi. Çalışanların yakınları fabrika önünde toplandı. Patlamanın nedeniyle ilgili inceleme başlatıldı.

Ankara Valisi: Kimyasal tepkime değerlendiriliyor

İlk değerlendirmelere göre kimyasal tepkimelerin patlamaya neden olduğunu söyleyen Ankara Valisi Vasip Şahin, patlamanın nedeninin incelemeler sonucunda belirleneceğini bildirdi.
Ankara Valisi Vasip Şahin, “Saat 08.45 sıralarında Elmadağ fabrikamızda dinamit lokumu hazırlama bölümünde kimyasal tepkimeden kaynaklandığı, ilk izlenimde değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan 5 işçimiz maalesef hayatını kaybetmiştir. Cumhuriyet savcılarımızın koordinesinde teknik çalışmalar yürütülüyor” diye konuştu.

İki savcı görevlendirildi

Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda 5 işçinin şehit olduğu patlamaya ilişkin soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“10 Haziran 2023 günü saat 08.50 sıralarında Elmadağ ilçemizde faaliyet gösteren MKE Barutsan fabrikası içerisinde meydana gelen patlama ve 5 işçinin ölmesine ilişkin olayla ilgili olarak Elmadağ CBS tarafından derhal iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup bizzat olay yerinde inceleme ve tespitlere başlamışlardır. Olayın adli boyutu tüm yönleriyle araştırılmakla, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, MKE fabrikasında meydana gelen patlama ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup Bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir.”

Güler Hatay’dan Ankara’ya döndü

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, sınır hattında inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere beraberindeki TSK Komuta Kademesi ile Hatay’a giden Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Elmadağ’daki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle Hatay programını yarıda keserek Ankara’ya döndü.

Kamera kayıtları mevcut

Hudut hattında, patlamayla ilgili açıklama yapan Bakan Güler, “Bu sabah 08.37’de MKE AŞ Elmadağ Roket ve Patlayıcı Fabrikasında bir patlama meydana geldi. Maalesef 5 işçi kardeşimizi kaybettik. Patlama meydana gelene kadar kamera kayıtları mevcut. Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. İşçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Olay teferruatlı biçimde incelenecek ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Tekrar başımız sağ olsun” dedi.

‘Ben Ölseydim’

Aracın içinde bir baba ‘Ben ölseydim oğlum’ diye ağladı.

Fabrikada çalışan işçilerin yakınları, patlama haberi ile birlikte iş yerinin önünde toplandı. Aileler, sabah saatlerinden itibaren fabrikada çalışan yakınlarından haber almaya çalıştı.
Saatler ilerledikçe yakınlarından haber alamayan ve umutları kesilen aileler gözyaşlarına boğuldu. Fenalık geçirenlere sağlık ekipleri ambulanslarda müdahale etti. Fabrika önünde bir baba, “Ahmet oğlum ben ölseydim de sen ölmeseydin” diyerek gözyaşı döktü. Acılı babayı yakınları teskin etmeye çalıştı. Öte yandan Cumhuriyet Savcısı eşliğinde olay yeri inceleme ekiplerinin fabrikada incelemesi sürüyor.

Köyün 6 noktasında çıkan yangında 'kundaklama' şüphesi: Hayvanlar öldü, ev ve ahırlar yandıKöyün 6 noktasında çıkan yangında ‘kundaklama’ şüphesi: Hayvanlar öldü, ev ve ahırlar yandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.