Kadın emeğinde en ağır 35 yıl: Çocukları için taş duvar ördü, fayans döşedi

Trabzon'da yaşayan Havva Polat 35 yıl önce eşini kaybedince altı çocuğuna tek başına bakmak zorunda kaldı. Yıllarca hem evde hem de inşaatlarda çalışan kadının artık sağlık sorunları var. O yine de çalışmak istiyor: Çocuğuma nereden ekmek getiririm?

Gündem 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Havva Polat

Havva Polat Trabzon’un Çaykara ilçesinde yaşıyor. Şimdi 80 yaşındaki olan Havva Polat’ın altı çocuğu var ve üçü engelli. 35 yıl önce mide kanaması nedeniyle eşini kaybeden Havva Polat’ın hikayesi de böyle başlamış çünkü hayatın her zorluğuna tek başına göğüs germek zorunda. Bu andan sonra inşaatlarda çalışmaya başlayan kadın, akşam ineğini besleyip çocuklarıyla ilgilenmeye başlıyor.

Havva Polat 80 yaşında ve 35 yıldır emeğini çocuklarına bakabilmek için harcıyor.

Eşinin öldüğü günü ‘aklım gitti’ diyerek anlatan Havva Polat’ın ilk düşündüğü de çocuklarına nasıl bakacağı oluyor. Nereden başlayacağını şaşıran kadın çocuklarına bakabilmek için önce taş duvar ustalığını öğreniyor ve bu alanda ilerliyor. Tabii bu sırada ev işleri de kendi omzunda çünkü altı çocuğun güvenebileceği tek kişi o. Aldığı para da yetmiyor 14 lira olduğunu söylediği maaşıyla hem kendisinin hem de çocuklarının geçimini sağlamak zorunda kalıyor. O da günlerini işlerine göre ayarlıyor. Yağmurlu havalarda inşaatların içinde lambri, fayans işlerine; güneşli havalarda taş duvar örmeye gidiyor: Gece gündüz çalışarak bugünlere geldim.

Havva Polat, 51 yaşındaki Emrullah ve 65 yaşındaki Fevziye Polat’a bakıyor.

Havva Polat her gün çalışırken yıllar ilerliyor, çocukları büyüyor. Üç evladını evlendiriyor ama 2021 yılında bir engelli oğlunu kaybediyor. Evlat acısıyla birlikte çalışmaya devam ediyor. Çünkü engelli iki oğlu onunla beraber yaşıyor. Bu sırada yıllarca tek başına taşıdığı yükler ona sağlık sorunlarını getiriyor. Bu nedenle artık inşaatçılık yapamasa da ev ve bahçe işleriyle ilgileniyor, odun kırıyor ama hala aklı yıllarca sürdürdüğü iş yaşamında.

Emrullah Polat da annesinin emeğinin farkında ve onunla gurur duyuyor: “Annem ömrünü bizim için harcadı, onunla gurur duyuyorum.”

Onun nedeni de engelli iki çocuğu yüzünden. “Mücadele etmezsem çocuğuma nereden ekmek getiririm?” diye soruyor. Onun içim dünya bir yana çocukları bir yana:

“Engelli çocuklarımdan biri üç sene önce kalp krizi geçirdi ve vefat etti, kaldı elime iki çocuk. Şimdi tek düşüncem ölünce evlatlarıma ne olacağı, iki çocuğuma da inşallah Allah sağlıklı uzun ömür verir bakarım.”

Toprak kadın mı: O tarlada, o kahvede, o kuliste, o sahnedeToprak kadın mı: O tarlada, o kahvede, o kuliste, o sahnede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.