CHP medyasındaki kavgada yumruk sayılamıyor, basın ahlakını konuşan yok!

Halk TV ile CHP arasındaki tanıtım sözleşmesinin iptal edilmesinin ardından muhalif medyada 'CHP'den maaş alan gazeteciler' tartışması başladı. 10Haber'e konuşan Eren Erdem, Kılıçdaroğlu'nun 'Ben kimin nereden ne kadar maaş aldığını iyi biliyorum' diye bir ifade kullanmadığını söyledi.

Gündem 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Halk TV ile tanıtım sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesinin bu partiye yakın medya içinde yarattığı deprem ve sonrasında beraberinde getirdiği artçı tartışmalarla büyüyerek sürüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen cumartesi günü belediye başkanları ile yaptığı toplantı sırasında CHP’nin Halk TV ile tanıtım sözleşmesinin feshedildiğine yönelik haberler ve feshin belgesi sızdı. Sözleşmeye göre HalkTV, CHP’nin grup toplantılarını ve genel başkan Kılıçdaroğlu’nun kimi programlarını canlı yayınlaması karşılığında bu partiden para alıyordu.

Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu sosyal medya hesabından CHP’nin tek taraflı feshini doğrularken, uygulamanın Sayıştay denetiminde ve yasalara uygun olduğunu söyledi. Konunun medya etiği boyutu ise pek tartışılmıyor.

Bu açıklamanın ardından Halk Tv programlarında CHP yönetimine yönelik eleştirel tavır öne çıkarken, eleştiri okları CHP’nin basın işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Eren Erdem’i hedef aldı.

Kanalın sahibi Cafer Mahiroğlu, ikinci açıklamadasında Kılıçdaroğlu’nun bu uygulamadan haberinin olmadığını düşündüğünü dile getirdi. Mahiroğlu Kılıçdaroğlu’na “Halk TV’ye uygulanan bu sansürden vazgeçilmesini sağlayın. Ne ülkeye, ne de CHP kimliğine bu kara lekenin sürülmesine izin vermeyin” dedi.

Bununla birlikte, feshin Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla yapıldığı yönündeki haberlerin CHP yönetimince yalanlanmaması dikkat çekti. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarından Halk TV ile yapılan tanıtım programlarını durdurmasını istediği basına yansıdı.

Halk TV yayınlarında ve kanal adına yapılan açıklamalarda bir yandan feshedilen sözleşmenin kanalın haberlerine müdahale anlamı taşımadığı vurgusu öne çıkıyor, bir yandan da CHP’nin reklam/tanıtım sözleşmesini son erdirmesi “sansür girişimi” olarak niteleniyor.

Halk TV programcısı İsmail Küçükkaya “Eren Erdem’in Kılıçdaroğlu ve CHP’ye büyük bir yanlış yaptırdıklarını düşünüyorum. Halk TV, kuru gürültüye pabuç bırakmaz” dedi. Halk TV sunucusu Gözde Şeker ise kanal adına CHP’ye bir çağrıda bulunarak, “Halk TV’nin CHP’den aldığı reklamları açıklayın” dedi.

Pazar günü ise CHP ile Halk TV arasında ipler tamamen koptu. Halk TV’nin pazar günü en çok izlenen programı olan  Serhan Asker’le Görkemli Hatıralar programı, CHP’li Antalya Döşemealtı Belediyesi’ne ait olan Kırkgöz Hanı’nda yapılacaktı. Ama Genel Merkez’den gelen talimat sonrası CHP’li belediye programda bu mekanın kullanılmasına dair iznini son anda iptal etti.

HalkTV bunu da ‘sansür girişimi’ gibi gördü. Programın sunucusu Serhan Asker’in sosyal medyada yaptığı paylaşım şöyle:

“Sevgili Görkemli Hatıralar izleyicileri. Bugün Antalya Döşemealtı’nda tarihi Kırkgöz Hanı’nda büyük hazırlıkları yapılan program ne yapmaya çalıştığı belli olmayan bir CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın (Eren erdem) talimatıyla iptal edildi.” Aslında program iptal edilmemiş, sadece mekan kullanma izni son anda geri alınmıştı. Nitekim Serhan Asker programını sokakta hanın önünde yaptı.

‘Maaş alan gazeteciler’ tartışması

Tartışma sürerken CHP ile Halk TV arasındaki gerilimle paralel gelişen “CHP’den maaş alan gazeteciler”  polemiği başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki gün belediye başkanları toplantısı sonrası “Bizim parti içinde konuştuğumuz şeylerin bir kısmı tabii ki aramızda kalmalıdır. Ama köşe yazarları üzerinden parti içi meseleler tartıştırılıyor. Ben kimin nereden ne kadar maaş aldığını iyi biliyorum” dediği iddia edildi.

Bunun üzerine Türk Savunma Teşkilatı adlı troll hesaptan  Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, İsmail Saymaz, Şirin Payzın, Murat Ağırel ve Fikret Bila’nın CHP’den para aldığı yazıldı. Daha sonra bu troll hesapta yazılanları Odatv, ismi geçen kişileri arayarak haber yaptı.

İsmail Saymaz  sosyal medya hesabından “AK Parti’nin Kılıçdaroğlu için montaj video hazırlaması neyse, Kılıçdaroğlu’nun kimi gazeteciler hakkında iftiralara meydan verecek iddiaları dile getirmesi de odur. Kılıçdaroğlu, para aldığını iddia ettiği haysiyet yoksunlarını derhal açıklamalı” diyerek CHP’nin açıklama yapmasını istedi.

Sözcü gazetesi de CHP’ye yönelik “Hangi medya kuruluşlarıyla anlaşma yaptıysanız, hangi gazetecilere para verdiyseniz bunları isim isim açıklayın. Türk halkı hepsini öğrensin… Kimin, ne olduğunu görsün” çağrısı yaptı.

Barış Terkoğlu Odatv’ye gönderdiği açıklamada şöyle dedi:

“Bugüne kadar CHP’den ya da başka bir kurumdan tek kuruş almadım. Konuşmayı dahi zul sayarım. ‘İddia’ dediğinizin sahibi ise hakkında kitap yazdığımız eski bir bakanın ve FETÖ’cülerin sosyal medya trolleri. Haklarında da suç duyurusunda bulunacağım. Bizim gazeteciliğimizin tek bedeli, mahkeme salonları ve hapishaneler. Bunu da en iyi Hasan Dağcı’nın (Erdoğan’ın eski özel kalem müdürü) evinde yaşayan, Mehmet Cengiz ile yediği içtiği ayrı gitmeyen patronunuz (Soner Yalçın) bilir. Ne mutlu ki hayat bize utanacağımız işler yaptırmadı. Size de tavsiyem budur.”

Terkoğlu’nun bu sözleri sonrası OdaTV sahibi Soner Yalçın da cevap verdi. Yalçın, “Beşli Çete Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı diye yazarak Kemal Bey’in adaylığını kamuoyuna dayatan iktidar gölgesindeki CHP danışmanı ve kullanışlı çömez gazetecilerin kirli ilişkilerini elbet açığa çıkaracağız” diyerek tweet attı. Bu tweet sonrası OdaTV, CHP Genel Başkanının eski başdanışmnanı Tuncay Özkan ve gazeteciler Barış Terkoğlu ile Barış Pehlivan’ı hedef alan bir haber yaptı.

Kılıçdaroğlu: Odatv’nin geliri nereden

OdaTV’de yapılan haber sonrası Kemal Kılıçdaroğlu dün Murat Ağırel’i telefonla arayarak kendisini kastetmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu ile görüşmesini köşesine taşıyan Murat Ağırel yazısında Kılıçdaroğlu’nun şöyle konuştuğunu yazdı:

“Benim ne Murat Ağırel ile ne Barışlarla bir sorunum olabilir mi Allah aşkına? OdaTV’nin geliri nereden onu sorun? OdaTV’den Barışlar niye ayrıldı? Müyesser Yıldız niye ayrıldı? Ben de biliyorum siz de biliyorsunuz. Cumhuriyet yazarlarının tamamına saygım var. Kale gibi gazete orası, böyle bakmanızı isterim. Sizler yazılarınızla kaleminizle bu ülkenin aydınlık yüzlerisiniz. Bizim size bir şey söylemeye hakkımız yok. Siz yazarsınız eleştirirsiniz. Biz sizin yazılarınızı eleştirilerinizi büyük bir dikkatle okuruz.”

Ünlü gazeteci Yılmaz Özdil de topa girerek sosyal medya hesabından “Vatandaş olarak insan merak ediyor, Kılıçdaroğlu’nun bugünkü grup toplantısı bedava mı yayınlandı, yoksa toz duman kalktıktan sonra ödenmek üzere senet mi verildi? Unutturmayacağız, muhalif seçmene kumpas kuran kiralık gazetecileri açıklayın kardeşim”  dedi.

‘Biz yalanladık’

10Haber. tüm bu gelişmeleri üzerine konuyu CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem e sordu. Erdem “Genel Başkan o toplantıda genel bir medya eleştirisi yaptı. Bu iddia edilen sözleri (gazetecilerin maaş almasıyla ilgili sözler) kullanmadı. Bir troll hesaptan bazı gazeteci arkadaşların isimleri yazıldı. Böyle bir şey sözkonusu değil. Genel Başkan’la konuşarak bununla ilgili  CHP Teyit hesabından  yalanlama da yaptık zaten. Sadece  o troll hesapta ismi geçenler değil, CHP’nin hiçbir gazeteciyle öyle bir ilişkisi yok. Bu hem CHP’yi hem de bu gazeteci arkadaşları yıpratmak için ortaya atılan bir yalan” dedi.

‘Diğer kanallarla anlaşmamız farklı’

Halk Tv ile iptal edilen tanıtım anlaşmasıyla ilgili ise Eren Erdem “Bu ani bir karar değil. Uzun süredir düşünülüyordu” diye konuştu.  CHP’nin anlaşma yaptığı diğer kanallarla da anlaşmalar iptal edilecek mi sorusuna Erden Erdem şöyle yanıt verdi: “Halk TV ile anlaşmanın iptal edilmesinin nedeni sayın Genel Başkan’ı eleştirmeleri değil. Dediğim gibi uzun süredir konuşulan bir konuydu. TV kanallarının hepsiyle anlaşmamız farklı.  Şu an diğer kanallarla bir iptal etme durumu sözkonusu değil. İlerde bu da düşünülebilir.”

Mahiroğlu: Eren Erdem troll ordusu kurdu

Öte yandan Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu dün akşam saatlerinde Fatih Altaylı’nın YouTube yayınına katıldı. CHP ile yaşanan gerilimle ilgili Cafer Mahiroğlu “Bu CHP’nin kurumsal bir kararı değil, karanlık, ergen bir genel başkan yardımcısının yaptığı bir şey” dedi. Programda Eren Erdem’i sert sözlerle eleştiren Mahiroğlu, Eren Erdem’in yüksek meblağlarda paralar vererek troll ordusu kurduğunu öne sürdü.

Bütün bu yüksek perdeden para aldın verdin, sansür geldi gelmedi tartışmaları içinde medya etiğine dair neredeyse hiçbir şey söylenmemesi ise dikkat çekici. Bir yayın kuruluşunun normalde zaten haber olan parti grup toplantısı veya genel başkanın programlarını yayınlamak için para aldığının ortaya çıkması, Türk medyasının bütün tarihinin en büyük skandalı olabilir. Medya etiğinin ötesinde, kanalların haber görünümlü reklamları izleyicilerini ‘Bu bir reklamdır’ diyerek özel olarak uyarmadan yayınlaması da yasayla yasaklanmış bir şey zaten.

CHP yönetimi ile Halk TV'nin kavgası büyüyorCHP yönetimi ile Halk TV’nin kavgası büyüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.