Narin’in ölümünden sonra iki liderden ‘idam’ çağrısı

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici sekiz yaşındaki Narin Güran’ın ölümüyle ilgili konuşurken bir kez daha 'idam' cezasını tartışmaya açtılar.

Gündem 9 Eylül 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı bir kırsal mahallede 20 gün önce kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran’dan gelen acı haber Türkiye’de milyonların gönlünü dağladı. Siyasetçilerden sanatçılara, sporculara herkes cesedi çuvala konarak dere yatağına bırakıldığı anlaşılan küçük kızın ardından ağladı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturmanın titizlikle devam etmesi ve olayın tam anlamıyla aydınlatılıp çocuğun canına kast edenlerin adalet önünde hesap vermesi için konuyu yakından takip ettiğini söyledi.

Aynı gün CHP Genel Başkanı Özgür Özel olanların tüm yönleriyle açığa çıkarılması ve kamuoyunun hızlı ve doğru bilgilendirilmesi temennisini yinelerken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bu caniliği yapanların adalet önünde mutlaka hesap verip cezasını / cezalarını çekeceğini kaydetti.

Siyasilerin mesajları bugün de sürdü.

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici gibi ‘idam’ istedi.

“Narin yavrumuza Allah gani gani rahmet etsin, gerçekten çok üzüldük. Millet olarak başımız sağ olsun. Bu konuyla ilgili çok daha ciddi yasal düzenlemelerin oturulup konuşulması ve Meclis’teki bütün partilerin de sorumluluğunda olan bir konuda el birliğiyle yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu noktada idam cezasının da tekrardan gündeme gelmesinin mutlaka tartışılması lazım.

Caydırıcılık bakımından bunu biz daha önce de defaten söylemiştik. Özellikle çocukların bu şekilde katledilmesi gerçekten de korkunç bir olay. Vicdanımızı sızlıyor, millet olarak büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Bu gibi olayların bir daha yaşanmaması için idam cezasının da gündeme getirilmesi gerektiğini ifade ediyorum.”

İdam geri gelebilir mi?

İlgilisi için not düşelim; Türkiye zaten 1984 yılından beri fiilen uygulanmayan idam cezasını Avrupa Birliği’yle (AB) yürütülen üyelik müzakereleri çerçevesindeki reformlar kapsamında 2004 senesinde anayasadan tamamen çıkarmıştı.

Türkiye Avrupa Konseyi’nin de kurucu üyeleri arasında ve örgütün şu anki 47 üyesinden hiçbirinin yasalarında idam cezasına yer verilmiyor.

Hukuken idam cezasının tekrar yürürlüğe girebilmesi için buna TBMM’deki 400 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor. Sayının 360’ta kalması halindeyse konunun referanduma götürülmesi icap ediyor.

Bahçeli: Hesap verecekler

MHP lideri Devlet Bahçeli de Narin’in ölümüyle ilgili bir gün sonra paylaşım yapan isimlerdendi. “19 günlük aradan ve yoğun aramalardan sonra, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde cansız bedenine ulaşılan sekiz yaşındaki Narin kızımız hepimizin ve herkesin yüreğini kavurmuş, maşeri vicdanda büyük bir üzüntüye neden olmuştur” dedikten sonra şöyle devam etti:

“Yavrumuzun hayat ışığını söndüren, korkunç şekilde katleden cani veya canilerin, bu vahşi cinayete yardım ve yataklık edenlerin Türk adaleti önünde hesap vermeleri, en ağır düzeyde bedel ödemeleri muhakkak surette temin edilmelidir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.