Türkiye’den İran’a kaçırılmıştı: İsveç vatandaşlığı da olan rejim muhalifi idam edildi

İran'da rejim muhalifi, aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Habib Chaab'ın, Nidal Hareketi'yle işlediği suçlar yüzünden aldığı idam cezasının infazı gerçekleştirildi. Chaab, Türkiye'den, İran istihbaratı tarafından Van üzerinden İran'a kaçırılmış, bu nedenle Türkiye'de 11 kişi tutuklanmıştı.

Dünya 7 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
İran, her yıl, Çin hariç diğer ülkelerden daha fazla kişiyi idam ediyor.

İsveç’ten Türkiye’ye geldiğinde kaybolan Habib Chaab, kaçırıldığı İran’da, terörizm suçuyla yargılandığı dava sonucunda idam edildi.

İsveç vatandaşlığı da bulunan rejim muhalifi, Ekim 2020’de Tahran’da mahkemede yargılanırken ortaya çıkmış ve İran istihbaratı tarafından Van üzerinden kaçırıldıığı ortaya çıkmıştı. Bu olayla ilgili de Türkiye’de 11 kişi tutuklanmıştı.

Yargılamanın ardından, Nidal Hareketi adlı isyancı grubun oluşumu, yönetimi ve liderliği yoluyla yeryüzünde bozgunculuk, Huzistan eyaletinde çok sayıda terörist operasyon tasarlayıp yürütmekle suçlanan Chaab idam cezasına çarptırılmıştı.

İranlı yetkililere göre aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Chaab, 2005’ten beri İsrail ve İsveç istihbaratlarının koruması altında saldırılar düzenledi.

İran devlet televizyonu Chaab’ın 2018’de Huzistan eyaletinin başkenti Ahvaz’da askeri geçit törenine düzenlenen ve 25 kişinin ölümü, yaklaşık 250 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının sorumluluğun üstlendiği bir video yayınlamıştı. Chaab, Suudi istihbaratıyla çalıştığını itiraf ediyordu. Yine de İran dışındaki hak örgütleri bu itirafların baskı altında yaptırıldığını söylüyor. Nidal Hareketi’nin diğer altı üyesi de mart ayında idama mahkûm edilmişti. İran’da son olarak ocak ayında İngiliz vatandaşlığı da olan eski bir İranlı yetkili Alireza Akbari, Britanya için casusluk yapmaktan suçlu bulunup asıldı.

Chaab’ın idamı sonrası açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström olayı üzüntüyle karşıladığını belirterek, “Habib Chaab idam cezasına çarptırıldığından beri İsveç hükümeti konuyu İranlı temsilcilerle üst düzeyde görüştü ve cezanın infaz edilmemesini talep etti. İran’a başvurmuş ve ben bizzat konuyu İran Dışişleri Bakanına iletmiştim” ifadelerini kullandı.

Rapçi Ohash hakkında sınır dışı kararı alındı, sanatçılar ve sosyal medya isyandaRapçi Ohash hakkında sınır dışı kararı alındı, sanatçılar ve sosyal medya isyanda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.