Meclis Filistin için tek ses: Başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmalı, barış müzakereleri başlamalı
İstanbul'da okul müdürü İbrahim Oktugan'ın öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından eğitim sendikaları ülke genelinde iş bıraktı. Öğretmenler İl Milli Eğitim müdürlükleri ve TBMM'ye yürüdü, şiddeti protesto etti.
İstanbul Eyüpsultan’da Iraklı lise öğrencisi Y.K. okul müdürü İbrahim Oktugan’ı silahla vurdu. Öğretmen ölürken olay ülke genelinde tepkiyle karşılandı. Öldürülen meslektaşları için bir araya gelen öğretmenler “Eğitime acil şiddet yasası” ve “Susma haykır, şiddete hayır” sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Protesto ve iş bırakma eylemlerinin biri de bugün İstanbul’da yapıldı. İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giden öğretmenler öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan başta olmak üzere şimdiye dek görev sırasında uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybeden tüm öğretmenler için saygı duruşuna geçti. Toplu bir şekilde İstiklal Marşı’nı seslendiren öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kapısına siyah çelenk bıraktı.
Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim-Bir-Sen sendikalarının ve çok sayıda öğretmenin katıldığı protestoda, “Eğitime acil şiddet yasası” ve “Eğitimde şiddete dur de” sloganları atıldı. Can güvenliklerinin bulunmadığının altını çizen eğitimciler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yasal düzenleme çağrısında bulundu.
Eylemin adreslerinden biri de Ankara’ydı. Ankara’da, Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan yaklaşık 1500 eğitimci, TBMM önüne yürüdü. Öğretmenler, ‘Okullarda ölmek istemiyoruz’, ‘Yaşasın öğretmen dayanışması’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız, ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’, ‘Sorunların sebebi, eğitim sistemi’, ‘Susma haykır, şiddete hayır’ diye sloganlar attı.
Ardından TBMM Çankaya Kapısı önünde basın açıklaması yapıldı. Grup adına açıklamayı Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Kadem Özbay okudu. Özbay, İstanbul Eyüpsultan’da önceki gün okulda öldürülen müdür İbrahim Oktugan’ı anarak, sevenlerine ve eğitim camiasına sabırlar diledi. Özbay, öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığını belirterek “Okullardaki şiddetin nedenleri somut olarak ortaya çıkarılmalı, eğitim emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır. Okulda şiddetin son bulması için Milli Eğitim Bakanlığı acilen harekete geçmelidir. Bu yaşanan eğitimde şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için bir an önce ‘eğitimde şiddet yasası’ çıkarılmalıdır. Kendimizin ve öğrencilerimizin canından endişe ederek okula, eğitim kurumlarına gitmek istemiyoruz. Can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz” dedi.
Samsun’da öğretmenler, ellerindeki pankart ve dövizlerle Öğretmenevi önünde toplanarak, sloganlar eşliğinde 19 Mayıs Bulvarı’ndan Samsun Valiliği’ne yürüdü.
Öğretmen Sendikası adına açıklama yapan Genel Sekreter Hüseyin Aksoy, Mesleğimizin üzerindeki sömürü, öyle bir sömürü ki, bugün bu yaslı günümüzde, sendikamızın 13 bin üyesi alanlara inmekte sıkıntı yaşamaktadır. Özel sektörde denetimsizliğin, güvencesizliğin, 10 nolu iş koluna hapsolmanın sonuçları olarak bugün, bizler istediğimiz ölçüde bu onurlu yas gününde, bu bir araya gelişte sendikamız olarak topyekün burada olamamanın da üzüntüsünü yaşıyoruz dedi.
Bingöl, Batman, Elazığ, Mardin ve Şırnak’ta çeşitli sendika üyesi çok sayıda öğretmen, iş bıraktı. . Basın açıklamasını okuyan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Kava “Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamanında alınmış olsaydı belki de bugün başka şeyler konuşurduk. Ancak ne yazık ki birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalınmıştır” dedi.