Öğretmenlik mülakat sonuçlarının açıklanıp geri çekildiği iddia edildi

MEB'in sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçlarını e-devlet'ten açıklanıp daha sonra geri çektiği iddia edildi. CHP'li Özçağdaş, Bakan Tekin’e çağrı yaptı: ''Bu iktidar, belirli gruplardan gelen listeler dahilinde atamalar yapıyor.''

Gündem 20 Eylül 2024
Arşiv. Fotoğraf: AA

14 Mayıs öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin seçim vaatlerini açıklarken kamuda mülakatları kaldıracaklarını söylemişti. Tarih 11 Nisan’dı.

Seçim kazanıldı ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 12 Eylül’de öğretmen alımında mülakatların devam edeceğini ancak uygulanış biçiminin değiştirileceğini söyledi. Tekin ”Cumhurbaşkanımız uygulanış biçiminden rahatsızdı. Biz mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik…” dedi.

Yani bu vaat unutuldu. Ancak tartışmalar devam ediyor. Dün Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçlarını e-devlet üzerinden açıklayıp bir süre sonra da geri çektiği iddia edildi.

ANKA’nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, iddialarla ilgili Bakan Tekin’e seslenerek “Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir süreci yönetemediği gibi bu süreci de yönetemiyor. Milli Eğitim Bakanı’na gereğini yapmasını ve sorumluluk almasını, kamuoyuna açıklama yapmasını bekliyorum” dedi.

‘MEB bu süreci yönetemiyor’

Özçağdaş, şunları söyledi: ”AK Parti iktidarı bizzat Sayın Cumhurbaşkanı ve sonrasında dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından mülakatların tamamen kaldırıldığını Türkiye’de genç öğretmenlere ilan ettiler ve oy istediler. Sonrasında bu olmamış gibi Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçmişte yapılan partizanca eylemleri de itiraf ederek ‘mülakat gibi mülakat yapacağız’ gibi bir  ısrara Türkiye’yi soktu. Bugün de bunun sonuçlarını yaşıyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı bu değil. Sayın Bakan’ın görevinin gereği olarak kamuoyuna bir açıklama yapmasını bekledim. Ama maalesef Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir süreci yönetemediği gibi bu süreci de yönetemiyor.

‘Bunun sorumlusu kim?’

Mülakatlar hiç olmamalıydı. Danıştay kararını bekliyorlarsa, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için de beklemeliydiler. Kendilerine emanet edilen  verileri düzgün bir şekilde koruyabilmeliydiler. Öğretmenlerimizin haklarını gasp etmemeliydiler. Partizanca notlar vermemeliydiler. Bakanın açıklamalarından anlıyoruz ki Milli Eğitim Bakanlığı yeni döneme hazır değil. Milli Eğitim Bakanlığı yönetilmiyor, savruluyor. Bunun sorumlusu kimdir? Siyasi sorumluluğunu alacak mısınız?

‘Bu iktidar zaten sabıkalı’

Ülke çapında yapılan bir mülakatta iktidar istediği kadar iyi niyette olsun, değerlendiriciler başka kişiler olduğu için doğal olarak kişisel görüşler var. Buradan bir nesnel sonuç ve objektif sonuç çıkmaz. Mülakatlar ülke çapında yapıldığında iktidarın hiç bir olumsuz düşüncesi olmasa  bile hak ihlali olur.  Bu iktidar zaten sabıkalı. Bu iktidar, belirli gruplardan gelen listeler dahilinde atamalar yapıyor. Buradan bütün iktidar mensuplarına bir kez daha sesleniyorum. Siz Türkiye’ye başka bir söz verdiniz. 68 binde devraldığınız ve sayılarını bir milyona getirdiğiniz atanmayan öğretmenleri, gözlerinin içine baka baka ‘bizi size mülakat yapamayacağız’ dediniz. Bunu bir başkasını tercih edebilmek için yapıyorsunuz.  Milli Eğitim Bakanı’na gereğini yapmasını ve sorumluluk almasını, kamuoyuna açıklama yapmasını bekliyorum.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.