Okuldan gelen çocuğunuzun ellerine bakın: ‘Kanlı para’ oynamış olabilir

Okullarda hızla yayılan 'kanlı para oyunu' öğrenciler için yaralamadan enfeksiyona, psikolojik rahatsızlıktan ödül-cezanın yanlış algılanmasına kadar birçok risk yaratıyor. Eğitim İş Genel Sekreteri Sarıyer bu konuda en önemli görevin okul yönetimine, öğretmenlere düştüğünü söylüyor.

Gündem 4 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Son dönemde öğrenciler arasında bir oyun hızla yayılıyor: ‘Kanlı para oyunu’ bu. Eve giden öğrenciler ailelerinin karşısına yaralı ellerle çıkıyor. Çünkü oyun, adı gibi kanlı. Bu oyunda madeni paranın çeperi bıçakla yontulup kesici, delici hale getiriliyor. Ve bu para havaya atılıp elin tersiyle tutuluyor. Havaya atılan para parmakların arasına sıkıştırılıp ‘kanlı para’ deniyor ve masaya üç kere sert yumruk vuruluyor. Bu sırada para düşerse de oyuncu cezalandırılıyor. Ceza da başta hazırlanan madeni parayla veriliyor: Kaybeden oyuncunun parmak ve el eklemlerine bu parayla vuruluyor.

Oyunun nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor ama Eğitim İş Genel Sekreteri Cengiz Sarıyer’e göre engellenmesinde için en önemli görev öğretmenlere düşüyor. 10Haber’e konuşan Sarıyer öğretmen ve okul yönetiminin çocuklar için dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Şu an karşılaştıkları en tehlikeli oyun bu.

Sarıyer’in dikkat çektiği bir nokta daha var: Okullar sadece akademik eğitim veriyor ve sportif ve sanatsal yönden yetersiz. Çocuklar sınıf, kantin, bahçe üçgenine sıkışmış durumda. Okullarda müzik, satranç türü etkinliklerinin yeterliliğini sorgulayan Sarıyer öğrencilerin sadece akademik değil, kültürel olarak da eğitilmesi gerektiğini anlatıyor.

Siber zorbalık okulda: Özel hayatı ve utandırıcı fotoğrafları paylaşıyorlarSiber zorbalık okulda: Özel hayatı ve utandırıcı fotoğrafları paylaşıyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.