İşçinin yemeğinden fare çıktı, savcılık harekete geçti: Fabrikaya ‘yaralama’ soruşturması
Sakarya Hendek'te patlayan havai fişek fabrikasında 7 işçi ve 3 asker ölmüştü. O fabrikanın arazisi, önce MÜSİAD üyelerinin kurduğu kooperatife satıldı, sonra da belediyede imar durumu değiştirildi. Şimdi arazi yüz milyonlarca liralık rant getirecek.
Sakarya’nın Hendek ilçesinde, dönemin Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’a ait havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada 7 işçi hayatını kaybetti. Fabrikadaki imha çalışmaları sırasında yaşanan ikinci patlamada ise 3 asker yaşamını yitirdi. 15 bin metrekare kapalı alana kurulu fabrikanın bulunduğu 225 bin 709 metrekarelik arazi önce el değiştirdi, sonra da arazinin imar durumu değiştirildi.
10 kişiye mezar olan fabrikanın arazisi, şimdi büyük bir imar rantının konusu. Bir MÜSİAD üyesi iş insanı olan Yaşar Çoşkun’a ait olan arazi, MÜSİAD üyelerinin bir araya gelip kurduğu KOBÜDER Karma Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi adlı kooperatife satıldı. Satışın hemen ardından Hendek Belediyesi araziye organize sanayi sitesi yapılabilmesine olanak sağlayan imar değişikliğini gerçekleştirdi.
Kooperatif böylece 225 dönüm araziyi parselleyebilecek ve sonra da parça parça satabilecek veya kiraya verebilecek, üyelerine ciddi bir kazanç elde edebilecek.
Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre 3 Temmuz 2020’de yaşanan patlamadan bir gün sonra, henüz kurtarma çalışmaları bile bitmeden ‘moral yemeği’ veren MÜSİAD’ın o dönemki yönetim kurulu tekrar bir araya geldi. Patlamadan hemen sonra satışa çıkarılan ancak satılamayan fabrika arazisi, 17 Temmuz 2023’te satıldı. Satın alan ise 12 gün önce 5 Temmuz 2023’te kurulan KOBÜDER Karma Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ydi.
Yedi kişinin kurucusu olduğu kooperatifin kuruluş sermayesi yalnızca 700 Türk Lirası olarak belirlendi. Kooperatifin kurucusu, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun’un MÜSİAD Şube Başkanı olduğu dönemde yardımcılığını yapan İsmail Filizfidanoğlu idi. Şimdi MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı olan Filizfidanoğlu’nun yanı sıra, 2014-2019 yılları arasında AK Parti Serdivan İlçe Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Ufuk Karayaka gibi isimler de kooperatifin kurucuları arasında yer alıyor.
7’si işçi 3’ü asker 10 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın yaşandığı fabrika arazisinin el değiştirmesinden hemen sonra Hendek Belediye Meclisi, imar değişikliği teklifini oy çokluğuyla kabul etti ve arazide organize sanayi bölgesi yapılmasına karar verdi.
Patlamadan 2 yıl sonra satışa çıkarıldığında 130 milyon lira değer biçilen arazi, 2023 yılında yaklaşık 200 milyon bedele satılmış oldu. Yapılacak organize sanayi bölgesinden 500 milyon lira satış geliri elde edileceği tahmin ediliyor.
10 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada yargılanan 7 sanığa ‘bilinçli taksirle öldürme birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 6 yıl 8 ay ile 16 yıl 3 ay arasında hapis cezası verildi. Fabrikanın sahiplerinden Yaşar Coşkun ile Ali Rıza Ergenç Coşkun 16 yıl 3 ay, Hasan Ali Velioğlu 12 yıl 6 ay, diğer sanıklar ise 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ruhsatı iptal edilen fabrikadaki patlamadan sonra oluşturulan bilirkişi heyetinin yaptığı araştırmalarda, kaçak barut üretimi yapıldığı da tespit edilmişti.