Depremde telefon ve internet neden çalışmadı? Şirketlere göre sorun baz istasyonlarının yıkılması değil elektrik kesintisiydi
Prof. Dr. Ercan Marmara Bölgesi'nde bir değil iki deprem beklediğini söyledi ve kişi yoğunluğunun fazla olması dolayısıyla etkisinin 17 Ağustos'tan da büyük olabileceğini aktardı.
Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi için uyarılarda bulundu. Deprem beklenen bölgede bir değil iki sarsıntının olacağını ifade eden Ercan Mynet’e yaptığı açıklamada depremlerden birinin İstanbul Küçükçekmece diğerinin de Tekirdağ Marmara Ereğlisi merkezli olma ihtimali bulunduğunu söyledi.
“Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde deprem bekliyorum. Bu Tekirdağ depremi demektir. Bu da ili ve ilçelerini doğal olarak etkileyecek” diyen Ercan, İstanbul’un bu kadar kişi yapı yoğunluğunu kaldıramadığını söyledi, yapılanın da kentsel değil yapısal dönüşüm olduğunu ifade etti.
1999’dan bu yana aynı ifadeleri aktardığını söyleyen Ercan “Beklenen depremi biliriz ama zamanı konusunda kesin değilizdir. İki deprem bekliyorum. Biri Küçükçekmece’nin 25 kilometre güneyinde ve 7 kilometre derinliğinde 6.4 – 6.7 arasında. Olası deprem doğu batı yönünde kıracaktır. Kabaca Kınalıada-Sivriada’dan Küçükçekmece’ye kadar kıracaktır. Korkutucu olan bu kişi sayısı ve yapısı. Deprem beklerken nasıl İstanbul’a teşvik edilir insanlar anlamıyorum. İstanbul boşaltılsın demiyorum. Yerleşim güdülenmesin diyorum. Bu durum bizi beklemediğimiz olaylara doğru götürebilir. Japonya’da 7.1 büyüklüğünde deprem oldu. İşte görüyoruz ölen ya da yaralanan yok. Türkiye’de olsa felakete neden olur. Diğer kol ise Tekirdağ kolu. O da Marmara Ereğlisi önünde olacaktır. Bunun derinliği 7 ila 10 kilometre arasında olmasını bekliyorum. Tekirdağ’a yakın olacak. Bunun kıracağı yer de Büyükçekmece’den Saros Körfezi’ne kadarki alan” dedi.
İlk depremin 20-30 saniye aralığında olacağını ikincisinin de 30-40 saniye süreceğini tahmin eden Ercan, İstanbul’daki yıkıcı depremlerin hiçbirinin bir taneyle sınırlı kalmadığını, 3-4 deprem daha olduğunu ve sarsıntıların da 2-3 yıl sürdüğünü aktardı.
“Bir kere olmuşsa geçmişte, gelecekte de aynı şekilde davranacaktır. Son yıkıcı 16 depremi izlediğimde hepsinde aynı davranışı görüyorum. İstanbul ve Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa-Mudanya, Çanakkale- Lapseki, Tekirdağ-Şarköy sarsılacaktır 2-3 yıl daha” diyen Ercan beklenen depremin büyüklüğünün çok olmasa da etkisinin 17 Ağustos’tan da fazla olabileceğini söyledi.