Tüm sınırlar Sınır Güvenliği Genel Müdürü’nden sorulacak
Göç İdaresi Başkanlığı'nın son verilerine göre geçici koruma kapsamında Türkiye'de yaşayan Suriyeliler Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'da toplam nüfusun yüzde 10'nunu geçti. Bu verilere kayıt dışı yaşayan Suriyeliler dahil değil.
Türkiye’de toplumun en öncelikli sorunlardan biri olarak gördüğü düzensiz göçmen ve geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili Göç İdaresi Başkanlığı güncel verileri yayınladı.
Göç İdaresi Başkanlığı’nın 7 Eylül tarihli verisine göre Türkiye’de toplam 3 milyon 293 bin 934 Suriyeli geçici koruma statüsünde bulunuyor. Geçici koruma statüsünde Türkiye’nin değişik illerinde yaşayan Suriyeliler, 5 ile o illerin toplam nüfusunun yüzde 10’nunu geçti. Buna göre geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin toplam nüfusa oranı Gaziantep’te yüzde 16,71, Kilis’te yüzde 33,98, Hatay’da yüzde 14,90, Mersin’de yüzde 10,85, Şanlıurfa’da yüzde 12,59.
En çok merak edilen il ise İstanbul. İstanbul’da geçici koruma kapsamında İstanbul’da yaşayan Suriyelilerin nüfusu 532 bin 236. Bu sayı İstanbul nüfusunun yüzde 3,24’ne tekabül ediyor. Suriyelilerin toplam nüfusa oranı Adana’da yüzde 9,53 iken İzmir’de ise yüzde 2,90 olarak belirtildi. Öte yandan Suriye iç savaşından sonra gelen Suriyeliler için geçici barınma merkezleri kuruldu. Ancak son verilere göre Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin sadece 75 bin 244’ü bu merkezlerde yaşıyor.
Düzensiz göçmenlerle mücadele kapsamında bu yılın eylül ayı verilerine göre toplam 140 bin 133 yabancı yakalandı. Bu yakalananlar içinde başı çekenler ise 42 bin 053 kişiyle Afganlar olurken, Suriyeliler ise 25 bin 557 kişiyle ikinci sırada yer aldı. Bu iki uyruk dışında en çok yakalanan düzensiz göçmen Filistinliler oldu.
NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrası Taliban’dan kaçan birçok Afgan Türkiye’ye geldi ve gelmeye de devam ediyor. Bunların çoğunluğu düzensiz göçmen olarak geldi. Ancak Uluslararası koruma statüsünde de gelen Afganlar var. Göç İdaresi Başkanlığı’nın 2022 yılı verilerine göre Türkiye’ye 19 bin 400 Afgan uluslararası koruma başvurusu yaptı. Afganlardan sonra uluslararası koruma başvurusu yapan ikinci uyruk Ukraynalılar oldu.