RTÜK’ten DW Türkçe’ye 72 saat süre
RTÜK Başkanı Şahin, Diyarbakır'da kaybolan 8 yaşındaki Narin hakkında alınan yayın yasağına dikkat çekerek tüm medya kuruluşlarını bu karara uymaya çağırdı. Şahin yasağa uymayan kuruluşlara ağır yaptırımlar uygulanacağı söyledi.
Diyarbakır’da 8 yaşındaki küçük bir kızın kaybolması Türkiye’nin dört bir yanında yankı uyandırdı. Minik Narin Güran’ın kaybolmasıyla birlikte medya olayın detaylarını öğrenmek ve paylaşmak için adeta bir yarışa girdi. Ancak Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan bir kararlaNarin’in kaybolmasıyla ilgili yayın yasağı getirildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin olayla ilgili gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada tedirgindi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla medya kuruluşlarını bu kritik konuda hassasiyet göstermeye davet etti. Medyanın bu tür olaylarda sorumlu davranması gerektiğini hatırlatan Şahin yayın yasağına uymayan kuruluşlara karşı ağır yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.
Şahin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Narin Güran olayıyla ilgili olarak Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı yayın yasağı kararını hatırlattı. Yayın yasağına rağmen bazı medya kuruluşlarının bu yasağı ihlal ederek haberlere yer verdiğini ve olayla ilgili gelişmeleri kamuoyuna aktardığını belirten Şahin bu durumun son derece tehlikeli olduğunu vurguladı.
Olayla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktıkça medyanın haberi yayınlama isteği de arttı. Ancak RTÜK Başkanı Şahin “bu tür hassas konularda yayın yasağına uymanın hayati bir önem taşıdığını” savundu. Şahin yayın yasağının yalnızca olayı araştıran “yetkililerin işini kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda kayıp bir çocuğun güvenliği açısından da kritik olduğunu” öne sürdü.
Ebubekir Şahin’in mesajının tam hali ise şöyle:
“Bilindiği üzere kayıp Narin Güran haberleriyle ilgili Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliğince yayın yasağı kararı alınmıştır. Ancak söz konusu olayla ilgili yeni gelişmeler olmuş ve birçok medya hizmet sağlayıcının bu gelişmelere ilişkin haberler yaparak yayın yasağını ihlal ettiği tespit edilmiştir. Konunun hassasiyetine binaen bütün medya hizmet sağlayıcıların alınan yayın yasağı kararına uygun hareket etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yayın yasağını ihlal eden kuruluşlara en ağır yaptırımlar uygulanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
KAMUOYUNUN VE YAYINCILARIN DİKKATİNE!
Bilindiği üzere kayıp Narin Güran haberleriyle ilgili Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliğince yayın yasağı kararı alınmıştır. Ancak söz konusu olayla ilgili yeni gelişmeler olmuş ve birçok medya hizmet sağlayıcının bu gelişmelere ilişkin… pic.twitter.com/6Sc4vkGJlI
— Ebubekir Şahin (@ebekirsahin) September 1, 2024
Sekiz yaşındaki Narin Güran Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşıyordu. Altı çocuklu ailenin tek kızıydı. 21 Ağustos’ta Kuran kursuna gitti ve bir daha haber alınamadı. Narin’i arama çalışmaları sürüyor. En son küçük kızın amcası S.G. gözaltına alındı. Adamın aracından alınan örnekle Narin’in DNA’sı uyuşuyordu. S.G.’nin tüm mesaj ve arama geçmişini silmesi de dikkati çekti.