RTÜK talep etti, mahkeme VOA Türkçe’ye erişimi engelledi

RTÜK’ün talebiyle lisans alımını gerçekleştirmediği gerekçesiyle haber sitesi Voice of America (VOA) Türkçe'ye erişim engeli getirildi. Sitenin kullandığı başka bir alan adı geçen yıl aynı gerekçeyle erişime engellenmişti.

Gündem 30 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İnternetten yayın yapan platformların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik, Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019’da yayımlanmıştı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girmişti.

İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti talep edilmişti. Bu ücret 2022’de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL olmuştu.

Bu yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.

Mahkemeden RTÜK'e 'Kızılcık Şerbeti' cevabı: Böyle ağır ceza mı olur!Mahkemeden RTÜK’e ‘Kızılcık Şerbeti’ cevabı: Böyle ağır ceza mı olur!

RTÜK, 30 Haziran 2022 tarihinde lisans başvurusunda bulunmadığı için VOA Türkçe’nin kullandığı “amerikaninsesi.com” alan adına ve Deutsche Welle Türkçe’nin kullandığı “dw.com” alan adına erişimi engelletmişti. Ulusal ve uluslararası basın meslek örgütlerinin büyük tepkiyle karşıladığı kararlar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınmıştı. Karardan bir süre sonra VOA Türkçe, “voaturkce.com” alan adını kullanmaya başlamıştı. Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) konuya dair yapılan başvuru ise bir yıldır değerlendirmeye alınmadı.

RTÜK, 72 saat süre vermişti

RTÜK, geçen hafta yayımladığı duyuru ile VOA Türkçe’ye lisans başvurusunda bulunması için 72 saat süre tanıdı. Dün sürenin dolmasıyla “voaturkce.com” alan adı erişime engellendi.

Lisans alımını gerçekleştirmedikleri gerekçesiyle, RTÜK’ün talebiyle; VOA Türkçe’nin voaturkce.com alan adı Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliğinin 28 Ağustos 2023 tarihli ve 2023/7237 sayılı kararıyla erişime engellendi.

EngelliWeb 2022: Bir yılda 137 bin siteye erişim engeliEngelliWeb 2022: Bir yılda 137 bin siteye erişim engeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.