Muhalefet yine fire verdi: Vergi zammı görüşmeleri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi
Birleşik Kamu İş’e üyesi sağlık çalışanları memur maaş zamlarını protesto etmek için bir günlük iş bıraktı. Acil ve ağır hastaların sağlık hizmetini aksatmadan yapılan eylemde konuşan Genel Sağlık-İş Genel Uğur, ‘Sağlık çalışanları için artan tek şey var o da ödediği faturaların tutarı’ dedi.
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı sendikalara üye sağlık çalışanları, memur maaş zamlarını protesto etmek için bugün bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sendika üyeleri, “Üretirken tükenmek istemiyoruz”, “Gasp edilen haklarımızı geri alacağız”, pankartları arkasında, “Devletin memur yoksul olamaz” sloganları attı.
Ankara’da Ulus Meydanı’nda toplanan 100 sağlık çalışanı, acil hastalar ve ağır hastaların sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde yapılan iş bırakma eylemine ilişkin basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri, ‘Geçinemiyoruz’, ‘Vazgeçmiyoruz, hakkımızı istiyoruz’ yazılı pankart ve dövizler taşıyıp, “Devletin memuru yoksul olamaz”, “Ücretli köle olmayacağız” sloganları attı.
Genel Sağlık İş Genel Başkanı Derya Uğur, “Sağlık çalışanı, dün aldığı yumurtadan daha az, aldığı sütten, aldığı peynirden, aldığı ekmekten daha az alıyor. Daha çok çalışıyor ama daha az kazanıyor. Alım gücü azalıyor, toplum nezdinde değeri azalıyor. Artan şey var o da ödediği faturaların tutarları. ‘Büyük Türkiye’, ‘Türkiye Yüzyılı’ gibi laf oyunlarıyla kitlelere ‘cambaza bak’ oynatan iktidar sahipleri, bugün kamu emekçisini daha fakir hale getirmiştir. Ülkenin bu kötü ekonomik durumu içerisinde mücadelemiz, sadece ve sadece yoksulluk sınırı üzerindeki tek kalem maaş içindir. Yönetemediğiniz ekonominin faturasını biz memurlara kesemezsiniz” dedi.
Açıklamada, “Gerçek enflasyon rakamlarının çok altında olan artışlarla memurun alım gücünü adeta kasıtlı ve maksatlı olarak her yıl azaltmıştır. Büyük şehirlerde kiralarını ödemek için maaşlarının tamamını vermek zorunda kalan kamu emekçileri için, maaşlarıyla yaşayabilmek artık imkansızdır. İnsanın sağlıklı yaşaması, daha da önemlisi yaşaması için gece gündüz demeden var gücüyle çalışan sağlık emekçileri, aldığı maaşlarla geçinemediği için daha fazla çalışmaya, daha fazla nöbet tutmaya mecbur bırakılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
En düşük memur maaşını 22 bin liraya yükseltecek kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi. Teklifle, memur maaş artışında 6 aylık enflasyon farkı dahil yapılması öngörülen artışa ilave olarak seyyanen net 8 bin 77 liralık artış yapılacak. Ortalama hemşire maaşı zamla birlikte 26 bin 440 lira civarında oldu.