Sahildeki cesetlerin sırrı: 10-15 metrelik tekneye 90 kişi binmiş

Antalya sahillerinde son bir haftada bulunan sekiz cesedin yarattığı endişe artarken valilik 13 Aralık'ta Kıbrıs açıklarında kaybolan göçmen teknesini işaret etti. 10Haber 90 göçmenle yola çıkan beş metrelik mavi beyaz teknenin izini sürdü.

Gündem 24 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Antalya Valiliği'nin bahsettiği batan teknedeki son görüntü.

Antalya sahillerinde her gün bulunan cesetlerin yarattığı soru işaretlerinin ucu Lübnan’dan kalkan 10-15 metrelik balıkçı motoru benzeri bir tekneye uzanıyor. Ortadoğu coğrafyasından kaçıp yaşanabilir bir hayat uğruna yola çıkan bu güven telkin etmeyen sandal irisi tekneye tam 90 kişinin bindiği tahmin ediliyor. Teknede en azından 13 Aralık’tan beri haber alınamıyordu. Şimdi o tekneyle yola çıktığı düşünülen insanların cesetleri Kıbrıs ve Türkiye kıyılarına vurmaya başladı… 

Haber ajansları Antalya sahiline vuran bir cesedin haberini geçerken pek ilgilenen olmadı. Fakat sayı bir haftada sekiz cesede çıkınca birçok insan Antalya’dan gelecek haberlere kulak kabarttı. Sosyal medyada Akdeniz sahillerinde yaşanan göçmen dramını az çok takip edenler tahminler yaparken Antalya Valiliği cesetlerin Aralık 2023’te 90 göçmeni taşıyan ve Lübnan’dan yola çıktıktan sonra kaybolan teknedekiler olabileceğini söyledi.

Valiliğin bu iddiasını güçlendiren bulgulardan biri cesetlerin çoğunun üstündeki elbiselerin Suriye’de üretilmiş olmasıydı. 

90 kişinin olduğu tekne 2011’den bu yana yola çıkan milyonlarca insan gibi daha güzel bir hayat için motorunu çalıştırmıştı. Üstelik 90 kişi bavulunu insan kaçakçılarının aç gözlülüğünü ve birçok riski göze alarak toplamıştı… 

Antalya Valiliği’nin bahsettiği batan teknedeki son görüntü.

Akdeniz 11 yılda savaş, çatışma ve ekonomik krizden kaçan en az 27 bin göçmene mezar oldu. 

Kaybolan teknede yakınları bulunanlar şimdi Lübnan’da seslerini duyurmaya çalışıyor. Akrabalarının bindiği 10-15 metrelik teknenin fotoğrafını paylaşıyorlar. 

Üstelik mavi beyaz tekneye 13 Aralık’ta binip limandan ayrılan göçmenler ailelerine mutlu olduklarına dair bir de video atmıştı… 

Tekneye binmek için 3 bin 500 dolar ödemişler

40 gündür tekneden haber alamayan aileler endişeli. Ulaştıkları yerel basın aracılığıyla çocuklarından hiçbir haber alamadıklarını söylerken teknede bulunanların çoğunun çocuk olduğunu anlatıyorlar. Tekneye binmek için ise kaçakçıların farklı fiyat tarifeleri uyguladığını aktaran aileler bazı kişilerin 3 bin 500 dolar ödediğini söylüyor.

Lübnanlı avukat Mohamed Sablouh teknedeki insanların aileleriyle iletişim halinde ve hepsinin ismini listeliyor. Fakat şu ana kadar Türkiye sahillerine vuran cesetler dışında çok da bilgi sahibi değiller.

Antalya’da sahile vuran altıncı ceset: Valilik göçmen teknesini işaret ettiAntalya’da sahile vuran altıncı ceset: Valilik göçmen teknesini işaret etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.