Sahte rapor alıp tatile gitti: 15 yıl hapsi isteniyor

Fizyoterapist Sait U., rapor alıp tatile gitti. Ancak işvereni, Sait U.'nun plajda çekilmiş fotoğraflarını tespit etti ve hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık iddianamesinde, Sait U.'nun 15 yıla kadar hapis, doktor ve hemşirenin de 11’er yıla kadar hapisle yargılanmaları talep edildi.

Gündem 27 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Görüntülerde hemşire Esra T.’nin bir arkadaşına raporun lazım olduğunu söylediği, doktor Ömer Tayyip Ç.’nin ise “Veririm olur” dediği tespit edildi.

Konya’da özel bir rehabilitasyon merkezinde çalışan Sait U., geçen yıl temmuz ayında merkezin sahibi Mehmet Evrim’i arayarak hasta olduğunu, işe gelemeyeceğini söyledi. Ardından da Evrim’e 4 gün iş göremezlik raporu gönderdi.

Evrim, raporun 4 gün olması, hastane veya eve ziyarete gelme teklifini Sait U.’nun kabul etmemesinden şüphelenip konuyu araştırmaya başladı. Evrim, çalışanı Sait U.’nun raporun düzenlendiği Çumra Devlet Hastanesi’ne hiç gitmediğini, o tarihte de Mersin’de plajda çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada paylaştığını belirledi.

Bunun üzerine önce Çumra Kaymakamlığı’na sonra da Çumra Cumhuriyet Savcılığı’na raporu veren doktor ve devlet hastanesi aleyhine suç duyurusunda bulundu. Kaymakamlık ve savcılık soruşturmaya izin vermedi. Evrim, daha sonra Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtirazın kabul olması üzerine de Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında hemşire Esra T., doktor Ömer Tayyip Ç. ile Sait U.’nun ifadelerine başvurdu. Soruşturma kapsamında hastanedeki görüntü ve sesli güvenlik kamera kayıtları da incelendi. Görüntülerde hemşire Esra T.’nin bir arkadaşına raporun lazım olduğunu söylediği, doktor Ömer Tayyip Ç.’nin ise “Veririm olur” dediği tespit edildi.

Sait U.’nun o gün hastanede olmadığı da saptandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan alınan raporda ise Sait U.’nun olay günü Esra T.’yi 3 kez telefonla aradığı ve baz istasyonu sinyallerine göre de Mersin’de olduğu belirlendi.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda 16 Şubat 2023’te hazırladığı iddianameyi Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu.

İddianamede fizyoterapist Sait U.’nun hastaneye gitmeden burada çalışan tanıdığı vasıtasıyla sağlık raporu aldığı, olay günü Mersin’de olduğunun baz kayıtlarıyla tespit edildiği, şüphelinin de hastaneye gitmeden rapor aldığını kabul ettiğini, raporu iş yerine verdiğini, rapor gereği SGK tarafından 369,51 TL iş göremezlik ücreti ödendiğinin tespit edildiğine yer verildi.

İddianamede, Sait U.’nun iş göremezlik raporu karşılığı SGK’dan altığı ücret nedeniyle kamu kurumunu zarara uğrattığı için ‘dolandırıcılık’ ve alınan rapor nedeniyle de ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliğine iştirak’ suçlarını işlediği için 15 yıla kadar hapis, doktor Ömer Tayyip Ç. ve hemşire Esra T’nin de ‘görevi kötüye kullanma ve resmi belgede sahtecilik’ suçlarından 11’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edildi.

Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesi de iddianameyi kabul etti. 3 kişi, 5 Eylül 2023’te yargılanmaya başlayacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.