Şangay’da Türk gemisi battı: Kafaları karıştıran ‘çatışma’ açıklamasının anlamı ne

Denizcilik Genel Müdürlüğü Ankara merkezli "OMEGA" gemisinin "MIRABELLA" isimli gemi ile Şangay açıklarında çarpıştığını açıkladı. Açıklamada denizcilik terimi olan “çatışma” ifadesi kullanılınca medyadaki birçok haber “silahlı çatışma” gibi sunuldu.

Gündem 24 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Batan geminin olay yerinden çekilen fotoğrafı.

Ankara merkezli Gamma Denizcilik’e ait “OMEGA” isimli dökme yük gemisi Şangay açıklarında “MIRABELLA” isimli gemiyle çarpışarak battı.

2004 yılında inşa edilen 189.96 metre uzunluk ve 33 metre genişliğindeki OMEGA fırtınadan dolayı demirde duramadı ve seyre kalktıktan sonra başka bir gemiyle kafa kafaya çarpıştı.

Geminin tüm mürettebatı kurtarılırken üç denizcinin yaralandığı öğrenildi. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde bir denizcinin “Batıyoruz” dediği duyuldu.

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise Şangay açıklarında mürettebatında 16 Türk’ün olduğu iki geminin çarpıştığı duyuruldu.

Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin Şangay Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi ile yaptığı görüşme sonucunda Marshall bayraklı “OMEGA” gemisinin “MIRABELLA” isimli gemi ile Şangay açıklarında çarpışma sonucu battığı tespit edildi.

Can filikası ile gemiyi terk eden 16’sı Türk 21 denizcinin çarpan gemi tarafından denizden alındı.

Açıklamada “Geminin üçüncü kaptanı ile görüşme sağlanmış olup sağlık durumları iyi olan denizcilerin gemiden tahliyesi için Dışişleri Bakanlığımız ve MRCC (Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi) Çin ile koordine sağlanmaktadır. Geçmiş olsun” dendi.

10Haber araştırdı

Konuyla ilgili 10Haber’e açıklama yapan adının açıklanmasını istemeyen bir denizcilik kaynağı olayın iki geminin aynı anda hareket etmesinden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi:

“Gemilerde tabii ki radar ve seyrüsefer güvenliği için her türlü ekipman var.  Hareket halindeki iki geminin çarpışması çok zordur. Ancak bu olayda iki gemi de aynı anda demir alıp harekete geçtiği için çarpıştı.”

Medyadaki kafa karışıklığı: Çatışma!

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında iki geminin “çatışması” sonucu Türk gemisinin battığı belirtilince haber sitelerinde “Şangay açıklarında çıkan çatışmada gemi battı” başlıklı haberler yer aldı. Haberlerde “Geminin batmasına sebep olan çatışmanın sebebine dair ise bilgi paylaşılmadı” cümlesi de yer aldı. Medyanın iki gemi arasında “çatışma” olduğunu yansıtması Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıklamada denizcilik terimi “çatışma” ifadesini kullanmasından kaynaklanmıştı. Denizciler “çarpışma” yerine “çatışma” kelimesini kullanıyor. Yani medyada yer aldığını gibi iki gemi arasında herhangi bir “çatışma” yaşanmadı.

Meğer okyanuslar 'gölge gemiler'le kaynıyormuşMeğer okyanuslar ‘gölge gemiler’le kaynıyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.