Suç oranı en düşük ülkeden gelip Sarıyer’de çatıştılar: Şimdi de İsveç mafyası!

İstanbul'da 10 gün önce motosikletli iki kişi, bir kafeyi taramış, kafeden 6 kişi silahla karşılık vermişti. Kafeden ateş eden 6 kişinin İsveç uyruklu olduğu öğrenildi. İsveç basınında ise Devlet bilgilerini ele geçirip Türkiye'ye kaçan bir mafyaya dair çarpıcı bir iddia yer aldı.

Gündem 16 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İstanbul Sarıyer, Maslak’ta bulunan lüks bir sitenin içinde bulunan kafede 6 Eylül saat 21.00 sıralarında motosikletle gelen iki kişi, içerde bulunanlara silahlı saldırı düzenlemişti. Başlarında kask bulunan ve plakası kapatılmış bir motosikletle olay yerine gelen saldırganlara, kafede bulunanların silahla karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Çevredekilerin korku dolu kaçışmaları arasında kısa süren silahlı çatışmanın ardından motosikletli şüpheliler olay yerinden uzaklaştı.

Ev baskınlarıyla yakalandılar

Kafede bulunan grup ise bir minibüse binerek olay yerinden kaçtı. Silahlı çatışmada sırasında kafede tesadüfen müşteri olarak bulunan Azerbaycan uyruklu E.A. sol kolundan ve bacağından yaralandı. Hastaneye kaldırılan E.A. tedavi altına alındı. Olayın duyulması üzerine harekete geçen polis kaçan şüphelilerin peşine düştü. İş yerinde yapılan incelemede camlarda 7 adet isabet olduğu belirlendi. Çevrede 9 adet 9 mm çapında boş kovan bulundu. Bulunan deliller incelenmek üzere polis kriminal laboratuvarına gönderildi.

Küçük çaplı bir cephane

Gasp Büro Amirliği tarafından olayla ilgili başlatılan çalışmada kafede bulunan ve silahla karşılık veren grubun olay yerinden kaçtığı lüks minibüsün plakasını tespit etti. İsveç uyruklu İ.A. adına kayıtlı minibüs, Ayazağa Mahallesi, Hadım Koruyolu caddesinde durduruldu. Araç içinde bulunan minibüsün şoförü K.K., İsveç uyruklu şüpheliler Richard İcho M., Mevludın M., Salah K.M.A.Z., Elvır M., Harrıs L.O. gözaltına alındı. Başakşehir ve Sarıyer’de ilçelerinde tespit edilen adreslere yapılan baskında İsveç uyruklu Setalla M.A.S.’nin de yakalanmasıyla gözaltı sayısı 7’ye yükseldi.

Şüphelilerin kaçtıkları otomobil ve evlerinde yapılan aramada ruhsatsız olan Sar 9 Mete 9 mm tabanca, Glock marka tabanca, 169 adet 9 mm mermi, 2 adet bilye atar toplu tabanca, havalı tüfek, 12 adet havalı tabanca fişeği, havalı tabanca tüpleri ile bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi. Şüphelilerin sorguları Asayiş Şube Müdürlüğü, Gasp Büro Amirliğinde yapıldı. Şüphelilerin saldırıyı kimin yaptığını bilmediklerini, kendilerini korumak için ateş ettiklerini söyledikleri öğrenildi.

Saldırının nedeni araştırılıyor

Şüpheliler işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden İsveç uyruklu Richard Icho M., Mevludın M., Salah S.M.A.Z., Elvır M. Harrıs L.O. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Stella M.A.S. ise sınır dışı edilmek üzere göç idaresine teslim edildi. Şüphelilerin içinde bulunduğu minibüsü kullanan K.K. ise savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldı. Polis, olaydan sonra kaçan motosikletli saldırganların kimlikleri ve saldırıyı neden gerçekleştirdiklerinin ortaya çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İsveç medyasından çarpıcı mafya iddiası

Sarıyer’deki çatışmada silah çeken 6 şahsın İsveçli olmasının yanı sıra, İsveç medyasında çıkan bir haber de iki ülke arasında bir yeraltı anlaşmazlığı olduğu iddiasını gündeme getirdi.

İsveç’in çok okunan gazetelerinden Aftonbladet bir süre önce İsveç’in Türk yetkililere aktardığı çok gizli istihbarat verilerinin ve bilgilerinin İsveç’teki suçluların eline geçtiğini iddia etti.

Gazete, Türkiye’den İsveç’e iadesi istenen “Kürt Tilki” lakabıyla bilinen mafya Rawa Majid hakkındaki bilgilerin İsveç’teki suçlulara ulaştığını duyurdu. Majid’in tutuklanmasına yardımcı olmak üzere Türk yetkililere gönderilen bilgilerin suç şebekesinden bir üyenin cep telefonunda bulundu.

İsveç polisi bu sızıntıyı ülkeler arasındaki bilgi paylaşımına ilişkin güven ve kuralların bir ihlali olarak yorumladı. Jonathan Jeppson imzalı haber için konuşan İsveçli bir yetkili, “Muhtemelen Türkiye’deki bilinmeyen bir yetkili tarafından sızdırıldı” dedi.

‘Kürt tilkisi’ için diplomasi

Bilgilerin 2022 yılında suç örgütüne ulaştığının tespit edildiği belirtilirken, bu istihbaratın İsveç’ten Türkiye’ye en üst düzeyde teslim edildiğine de vurgu yapıldı. Belgelerin “Yılan Operasyonu” kapsamında hazırlandığı da belirtildi. Gazeteye konuşan İsveçli bir polis yetkilisi, “Bu büyük bir skandaldır” dedi.

Belgelerde, Türkiye’nin Majid’in tutuklanmasını kolaylaştıracak bilgilerin yer aldığı belirtilirken, suç şebekesiyle ilgili ayrıntılı bilgilerin de bulunduğuna dikkat çekildi. Belgelerin İsveç’te yakalanan bir suçlunun cep telefonunda bulunduğu da belirtildi.

Ankara’dan olumsuz cevap

Aftonbladet’e konuşan bir kaynak, “Bu tür bilgilerin onlara ulaşması iyi bir şey değil. Sonuç olarak suçlular polisin onlar hakkında ne bildiğini öğrenmiş oluyor. O zaman polisin kendilerine karşı nasıl çalıştığını anlıyorlar” dedi.

Majid, geçen yıl Nisan ayında Marmaris’te yakalandı. Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Majid’in iadesini isteyen İsveç’e Türkiye’den olumsuz cevap verildi.

Sarıyer’de 10 gün önce meydana gelen silahlı çatışmanın ise İsveç basınındaki iddialarla bağlantılı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Kalaşnikoflu ve motorlular... Adana'da tuhaf gece: 1 gözaltıKalaşnikoflu ve motorlular… Adana’da tuhaf gece: 1 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.