Seçim ve bayram arası veren Meclis’te gündem yoğun: Yargı paketi, sporda şiddet, ruhsatsız silah, kripto para

Meclis bir buçuk ay aradan sonra mesaisine başlıyor. Görüşülmeyi bekleyen enerji alanında düzenlemeler ve Turist Rehberliği Meslek Kanunu, Seyahat Acentaları Kanun Teklifi var. Hazırlıkları tamamlanan diğer tekliflerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Gündem 14 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM).

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 31 Mart’taki yerel seçimler nedeniyle mesaisine bir buçuk ay ara vermişti. Bu ara 16 Nisan Salı günü sona eriyor ve TBMM çalışmalara başlıyor. Meclis’in gündemi bir hayli yoğun. Hali hazırda Meclis’in gündeminde görüşülmeyi bekleyen iki teklif var. Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre bunlardan biri enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi. Teklif yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğalgazın Türkiye’de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesini düzenliyor. Teklifin yasalaşması halinde enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler de 15 milyon lirayı geçmeyecek şekilde yüzde 30’u oranında desteklenecek. Kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler ve göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

Diğer bekleyen teklifse Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Kanun Teklifi. Bu teklif yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenlerin diğer şartları yerine getirmesi halinde Türkçe turist rehberi olabilmesini düzenliyor. Ayrıca bu teklifle seyahat acentelerinin müşterilerini bilgi ve onayları dışında alışveriş amacıyla bir işletmeye göndermeleri ve menfaat elde etmeleri halinde belgelerinin iptal edilmesi de düzenleniyor.

Öte yandan Erzincan İliç’te dokuz işçinin ölümüne sebep olan toprak kaymasını araştıracak olan komisyon da gelecek haftadan itibaren çalışmalara başlayacak. Henüz Meclis’e sunulmayan ama hazırlıklarda son aşamaya gelinen kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin yakın zamanda AK Parti tarafından Meclis’e sunulması bekleniyor. Yaklaşık 30 maddelik teklifle kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak.

Meclis gündemine gelmesi beklenen bir konu da ruhsatsız silahlar. Teklifte ruhsatsız silah kullanımına verilen cezanın artırılması düzenlemesi yer alacak. İktidar kulislerine göre 9. Yargı Paketi de önümüzdeki dönemde Meclis’in gündemine gelecek. Pakette cezasızlık itirazlarının geliştiği suçlara ilişkin yeni düzenlemeler olması bekleniyor. Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları süren sporda şiddetle ilgili yeni ceza düzenlemelerinin de yargı paketine eklenebileceği belirtiliyor.

Ülkenin dört bir yanında ruhsatsız silahlar çıkıyor: Dört günde 966 şüpheli, 852 tüfek ve tabancaÜlkenin dört bir yanında ruhsatsız silahlar çıkıyor: Dört günde 966 şüpheli, 852 tüfek ve tabanca

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.