İddia: Açığa alınan müdürden ‘Rüşvet almadım Menzil’e bağış topladım’ savunması
Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen çözümlerde Serdar Sertçelik ile irtibatın kesildiği tarihten itibaren yakalanmasına yönelik gerekli çalışma ve özenin gösterilmediği kaydedildi.
Açıklamaları ve yayınladığı videolarla aralarında emniyet müdürlerinin de olduğu üst düzey polis şeflerinin tutuklandığı soruşturmayı tetikleyen Serdar Sertçelik’le ilgili jandarma raporunda dikkati çeken ifadeler yer aldı.
Hatırlayalım; Sertçelik kaçak yaşadığı günlerde bazı polis şeflerinin kendisinden Bekir Bozdağ, Süleyman Soylu ve en önemlisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakınlarından Hasan Doğan’ın suçlamasını istediğini söylemişti.
‘Hükümete darbe hazırlığı’ olarak tanımlanan sözleriyle ilgili MHP lideri Devlet Bahçeli de Meclis’teki grup toplantısında “Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in, hatta İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın görevden alınmasını istiyor” yorumlarına yol açan sert bir konuşma yapmıştı. Havayı Erdoğan’ın “Telaşa gerek yok, duruma hakimiz” tavrı yumuşatmıştı.
Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün gizli tanığı ve sanığı Sertçelik de kırmızı bültenle aranırken geçen ay Macaristan’da yakalanmıştı.
Sertçelik’in yurtdışına kaçırılması ve polis şefi Şevket Demircan’ın ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede MASAK raporları, dijital dokümanların ve ses kayıtlarının çözümleri yer aldı.
İddianamede Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’in dijital dokümanlarında yapılan incelemede eski Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile yaptığı WhatsApp görüşmesinde firari Serdar Sertçelik’in İstanbul’a gittiği ve bulunamadığına dair tutanak tutularak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine ilişkin yazışmalar olduğu tespit edildi.
Sabah gazetesinden Dilhan Dumanoğlu’nun aktardığına göre Öner ve Demircan’ın, Sertçelik’in firarı sonrasında İstanbul’a gittiğini bildikleri ve buna rağmen Sertçelik’in bulunamadığına dair tutanak tutulması yönünde birlikte karar alarak suçluyu kayırma kastıyla hareket ettikleri aktarıldı.
Sertçelik’in gözaltı kararının uygulanmasını önlemek amacıyla ateşli silahla yaralanması sebebiyle gözaltına alınamayacağına dair ilgili hekimin yönlendirildiği ve usule uygun olmayan bir doktor raporu temin edildiği kaydedilen iddianamede Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 2. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan raporda yer aldı.
Raporda Sertçelik’in yaralanmasının olay tarihinde tedavisi düzenlendikten ve gerekli tıbbi önlemler alındıktan sonra ambulans, sedye gibi vasıta ile nakledilmesine engel teşkil etmeyeceği, yapılan tetkiklerinde damar yaralanması tespit edilmediğinin kayıtlı olduğu belirlendi.
Gerekli tıbbi önlemler alınarak ve gerektiğinde hastane kontrolleri yaptırılarak, nezarethane koşullarında tıbbi destek alması durumunda sağlık durumu açısından bir tehlike oluşturacağının tıbbi delillerinin bulunmadığı ifade edildi.
Şevket Demircan’ın Sertçelik ile yaptığı görüşmelerin ses kayıtlarının Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı tarafından yapılan çözümlerinde yedi ses kaydı olduğu, yargı süreci devam eden bir dosya hakkında devlet memurluğuyla bağdaşmayacak davranış ve konuşmalarla adli görev gereklerine aykırı hareket edildiği değerlendirmesi yapıldı.
Çözümlerde Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmanın önemli isimlerinden biri olan Serdar Sertçelik ile irtibatın kesildiği tarihten itibaren yakalanması için gerekli çalışma ve özenin gösterilmediğinin değerlendirildiği kaydedildi.