Şeriat tartışmasına erişim engeli talebi, konuk hakkında yakalama kararı

YouTube'daki şeriat tartışmasına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı dahil oldu. Yayına erişim engeli istendi, konuğa soruşturma açıldı ve hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Gündem 18 Haziran 2024
Asrın Tok (solda), Diamond Tema (sağda).

Liberal Demokrat Parti (LDP) Bornova İlçe Başkanlığı gibi siyasi görevlerde bulunan Asrın Tok sosyal medyayı aktif kullanan bir isim. Özellikle Twitter’da girdiği polemiklerle gündeme gelen Asrın Tok şimdi YouTube’da ‘Yer6’ ismiyle yayın yapan kanalda program yapıyor. Son programının konuğu Diamond Tema adlı bir kişiydi. Diamond Tema Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk gibi bölgelerde yaşamını sürdürüyor, çeşitli dizi ve belgesellerde yer alıyor. Aynı zamanda da yazar. Agnostizm ve İlahi Tragedya gibi kitaplarıyla yakından tanınıyor. Gündem olan programın konusu İslam şeriatıydı ve yayın iki günde 1,3 milyon kişi tarafından seyredildi. Tartışmadan kesitler sosyal medyada en çok paylaşılan videolar arasına girdi. Çünkü Diamond Tema “Şeriatın haricindeki hiçbir sistemde 6 yaşındaki bir kızla evlenemezsin” demişti.

Bu izlenmenin karşılığında tartışmalar da oldu ve konuya Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dijital Medya Koordinatörü Aslan Değirmenci girdi. Değirmenci “Yer6 adlı programda Peygamber Efendimize hakaret eden Diamond Tema isimli şahıs hakkında TCK 216/2. ve 3. fıkralarda düzenlenen halkın bir kesimini aşağılama ve dini değerleri aşağılama suçlarından soruşturma başlatıldı. Program hakkında erişim engeli de talep edildi” dedi.

Diamond Tema da soruşturma hakkında sosyal medya hesabından “İyiyim arkadaşlar, sorun yok. Suç işlemedik, kaynaklarıyla konuştuk. Ne hukûken ne de ahlâken ortada bir sorun yok. İfademizi verir duruşmaya çıkarız, olur biter” diye yazdı.

Asrın Tok da “Havasımız yurt açmakla, bağlayıcılığı olmayan “zina etmeyin” ayarında fetvalar vermekle, menkıbelerle, var olan sistemden memnun olup rahatlarını bozmamak için konuşmamakla aklanamayacak. Meydana çıkıp küfre karşı şeriatı savunmadıkları takdirde ilimleri onlara zulüm olacak” dedi.

Havas tasavvuf kaynaklarında gizli hakikatlere ulaşmak olarak adlandırılıyor ve “Herkeste bulunmayan birtakım bilgilere ve hallere, yetenek ve ruh temizliğine sahip velîlere havas veya ehl-i husus, bunların en üstün olanlarına hâssü’l-havâs veya hâssatü’l-hâssa adı verilir” olarak özetleniyor.

Soruşturma duyurulduktan saatler sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Diamond Tema hakkında yakalama kararı çıkarıldığını açıkladı. Tunç “Yer6 adlı sosyal medya hesabında paylaşılan video içeriğinde Peygamberimizle ilgili kullanılan hakaret içerikli, çirkin ve provokatif ifadeler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan, paylaşımın yapılmasının ardından derhal 16.06.2024 tarihinde resen soruşturma başlatılmış olup, şüpheli Diamant Tema’nın yurtdışında olması nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. İslam dini ve sevgili Peygamberimizle ilgili kullanılan tahrik edici, çirkin ve provokatif ifadeler asla kabul edilemez. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” dedi.

'Yanlış yere geldiniz': Almanya'da 'şeriat ve hilafet' mitingi yapanlar sınır dışı edilebilir‘Yanlış yere geldiniz’: Almanya’da ‘şeriat ve hilafet’ mitingi yapanlar sınır dışı edilebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.